Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Φθινόπωρο και βλέπουμε για τον νέο αναπτυξιακό

Απαιτούνται τέσσερις μήνες για τις εφαρμοστικές διατάξεις! Πως θα γίνει το ξεκαθάρισμα των παλαιών έργων

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Καλό φθινόπωρο για τον νέο αναπτυξιακό, καθώς χρειάζονται τρεις τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθούν όλες οι εφαρμοστικές διατάξεις που προβλέπει, τουτέστιν οι προκηρύξεις των οκτώ καθεστώτων ενίσχυσης αλλά και η έκδοση πάνω από 30 υπουργικών αποφάσεων. Ο νέος νόμος παρέχει χρηματοδοτικά κίνητρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 2,6 δισ. ευρώ θα πάνε για αποπληρωμή των «παλαιών» έργων, κάτι που σημαίνει ότι μόνο 1 δισ. ευρώ είναι καταρχάς διαθέσιμα για τους υποψήφιους επενδυτές.

Συνολικά υπάρχουν οφειλές για 6.300 επενδυτικά σχέδια των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων ύψους 6,4 δισ. ευρώ, ενδεικτικό της αποτυχίας του μοντέλου των επιδοτήσεων χωρίς πλαφόν αλλά και της αδυναμίας πολλών επιχειρηματιών να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους λόγω της κρίσης που πλήττει τη χώρα εδώ και σχεδόν επτά χρόνια.
Αναφερόμενος στον τρόπο που θα γίνει το ξεκαθάρισμα των παλιών έργων ο Γιώργος Σταθάκης εξήγησε ότι όσα έργα φτάσουν το 50% της υλοποίησής τους ως το τέλος του 2016 θα έχουν το περιθώριο να ολοκληρωθούν ως τα μέσα του 2018, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα απενταχθούν. Για τη γρήγορη αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα προσληφθούν ως αξιολογητές 300 μηχανικοί του ΤΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε επίσης την αλλαγή του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2017 και θα προβλέπει ευνοϊκότερες κατανομές επιχορηγήσεων για την Ελλάδα στη βάση των μειωμένων εισοδημάτων της μετά την κρίση εποχής. Οσον αφορά την… προσφορά του αναπτυξιακού στην καταπολέμηση της ανεργίας, ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν 15.200 νέες θέσεις εργασίας ως το 2022, αριθμός που φαντάζει ιδιαίτερα μικρός.

Τα εργαλεία στήριξης των επενδύσεων είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και φορολογικά κίνητρα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, έχουν δεσμευτεί 262.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για τα παλιά επενδυτικά σχέδια που πρέπει να απορροφηθούν ως τον Σεπτέμβριο, άλλα 543.000.000 ευρώ έχουν δεσμευτεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και άλλα 120.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ