Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Φτωχοδάνεια σε εξαθλιωμένους

Μετά τα μετοχοδάνεια και τα διακοποδάνεια έρχονται και τα φοροδάνεια (ή… φτωχοδάνεια) με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για να πληρωθούν οι έκτακτες εισφορές!

Πρόκειται για τη νέα συμφωνία-δώρο που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες, για να μπορέσει να εισπράξει τα «χαράτσια» του Μνημονίου και να εκτελεστεί κανονικά ο Προϋπολογισμός.

Εγγυητής σε αυτά τα δάνεια θα είναι το ίδιο το Δημόσιο, για να μπορέσουν να πολίτες να λάβουν αυτή τη χρηματοδότηση την οποία αρνούνται να παράσχουν στις σημερινές εποχές οι εμπορικές τράπεζες. Τα δάνεια τα οποία θα δοθούν με κρατική εγγύηση θα φτάνουν μέχρι του ποσού των 500.000.000 ευρώ. Πρόσβαση σε αυτά τα δάνεια θα έχουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι σήμερα «τα έχουν βρει σκούρα» με τα μαζικά εκκαθαριστικά σημειώματα που τους έχει αποστείλει η Εφορία. Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν ακόμη και την απευθείας πληρωμή των φόρων που χρωστά ένας φορολογούμενος από την ίδια την τράπεζα. Πρακτικά ο φορολογούμενος που δεν μπορεί να πληρώσει τα χαράτσια θα χρεωθεί στην τράπεζα, η οποία θα τα πληρώσει για λογαριασμό του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του αν δεν μπορέσει στη συνέχεια να αποπληρώσει το δάνειο.

Εφόσον εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, τότε η τράπεζα θα λειτουργεί ως επόπτης στους φορολογουμένους για την τακτοποίηση αυτών των υποχρεώσεων. Να σημειωθεί ότι το ερχόμενο δίμηνο οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με μια «καταιγίδα» φόρων, αφού θα πρέπει να πληρώσουν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και τον φετινό φόρο εισοδήματος. Τον δρόμο προς τους φορολογουμένους έχουν πάρει επίσης περίπου 800.000 πολυεκκαθαριστικά με έκτακτες εισφορές εισοδήματος, αντικειμενικών δαπανών και τέλη επιτηδεύματος. Ο φετινός κύκλος των πληρωμών για τους υπόχρεους ολοκληρώνεται με τα αυξημένα κατά 10% σε σχέση με πέρυσι τέλη κυκλοφορίας, καθώς και τα πρόστιμα για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τις διοικήσεις των τραπεζών, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να καθοριστεί το πλαίσιο χορήγησης των φοροδανείων. Κεντρικό θέμα σε αυτή τη συνάντηση θα έχει και το επιτόκιο, με τους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος να κρίνουν ότι δεν πρέπει να είναι «αλμυρό» διότι έτσι θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους φορολογουμένους. Βέβαια, ο μεγαλύτερος σκόπελος για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να πείσει τους τραπεζίτες για την εκταμίευση αυτών των δανείων, μετά το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το πάγωμα της τραπεζικής χρηματοδότησης δυσχεραίνει την ανάκαμψη της οικονομίας, αφού «στραγγαλίζει» το εμπόριο, «παγώνει» κάθε μοντέλο ανάπτυξης και «πνίγει» την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας. Τα δεινά όμως που υφίσταται η ελληνική οικονομία δεν συγκινούν την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εισπράξει τους έκτακτους φόρους που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για να μπορέσει να φανεί συνεπής στα μάτια της τρόικας.

Μάριος Χριστοδούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ