Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Φυλακές του 19ου αιώνα στο νησί των Φαιάκων!

Οι φυλακές Κέρκυρας, που στεγάζονται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, αποτελούν κατά κοινή ομολογία άγος για το σωφρονιστικό μας σύστημα. Γι’ αυτό άλλωστε συχνά χαρακτηρίζονται «κολαστήριο». Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό το μελανό σημείο για μια σύγχρονη, πολιτισμένη χώρα θα εξακολουθεί να υπάρχει για αρκετά χρόνια ακόμη, καθώς η υπόθεση δημιουργίας νέων φυλακών στην Κέρκυρα βραδυπορεί προκλητικά…

Οι τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος, τις οποίες παρουσιάζουμε συνοπτικά, επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση:

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου πριν από περίπου δύο μήνες με έγγραφό του προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ζήτησε να ενημερωθεί αν υπάρχει δημόσιο ή δημοτικό οικόπεδο το οποίο να συγκεντρώνει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανέγερση νέων φυλακών.

Η Περιφέρεια του έκανε γνωστό ότι, ύστερα από επισταμένες έρευνες που διεξήγαγαν όλες οι διοικήσεις της Θέμις Κατασκευαστική, δεν βρέθηκε δημόσιο ή δημοτικό οικόπεδο και γι’ αυτό επελέγη ο διαγωνισμός για την αγορά της κατάλληλης έκτασης. Μάλιστα η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) τον Ιούνιο του 2009 ενέγραψε πίστωση 1.050.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη αγορά και στη συνέχεια με νέα απόφασή της τον Σεπτέμβριο του 2009 προσδιόρισε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στις 24 Νοεμβρίου 2009. Ο διαγωνισμός όμως αυτός ουδέποτε πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατά τη συνεδρίασή του στις 28 Μαΐου 2011 εξέδωσε ψήφισμα ζητώντας την υλοποίηση των αποφάσεων του ΤΑΧΔΙΚ και την πραγματοποίηση διαγωνισμού για την αγορά οικοπέδου, ώστε να ανεγερθεί νέο σωφρονιστικό κατάστημα στην Κέρκυρα.

Συνεπώς είτε ο υπουργός Δικαιοσύνης αγνοεί όλα τα παραπάνω είτε εν γνώσει του επανέφερε μια ατελέσφορη διαδικασία αναζήτησης δημόσιου χώρου, για να τη χρησιμοποιήσει ως άλλοθι κωλυσιεργίας. Πάντως, ούτως ή άλλως και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου δεν δείχνει διάθεση επίλυσης του οξυμένου προβλήματος.

Ετσι ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης απέστειλε προ ημερών επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, με την οποία του ζητεί να αποσαφηνίσει τη θέση του σχετικά με το οικόπεδο για την ανέγερση νέων φυλακών στην Κέρκυρα, ενώ παράλληλα ζητεί να υλοποιηθεί η προαναφερθείσα απόφαση του ΤΑΧΔΙΚ.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση δημιουργίας νέου σωφρονιστικού καταστήματος το κτίριο των σημερινών φυλακών προορίζεται – σύμφωνα με κοινό αίτημα- για μουσείο εθνικής συμφιλίωσης, καθώς εκεί κρατήθηκαν πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας μας.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ