Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«Γαλάζιος μονόλογος» στη δεύτερη συνάντηση για το φορολογικό

Κλειστά κράτησε και χθες τα χαρτιά του το υπουργείο Οικονομικών στον διακομματικό διάλογο για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ενώ επί τάπητος τέθηκαν βασικά σημεία του φορολογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Χθες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ενώ τον ΛΑΟΣ εκπροσώπησε ο βουλευτής Κ. Κιλτίδης. Το υπουργείο Οικονομικών εκπροσωπήθηκε όχι από τον υπουργό ή κάποιον από τους αναπληρωτές υπουργούς, αλλά από τον γενικό γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη και υπηρεσιακούς παράγοντες (η απουσία κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου προκάλεσε την εύλογη δυσφορία των εκπροσώπων της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ).

Στη συνάντηση (είναι η δεύτερη) συζητήθηκαν εκτενώς οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν φάνηκε να βρίσκουν αντίθετους τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα συζητήθηκαν οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας που περιλαμβάνονται στο φορολογικό της πρόγραμμα και αφορούν:

-τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15% από 20% που είναι σήμερα,

-την εφαρμογή του ίδιου συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της επιχείρησης,

-τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων στο 15% από το 25% που είναι σήμερα.

Επίσης συζητήθηκε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για παροχή της δυνατότητας σε όλους τους φορολογουμένους να δηλώσουν οικειοθελώς ποσά που έχουν σε καταθέσεις και τα οποία δεν έχουν στο παρελθόν εμφανίσει στις φορολογικές τους δηλώσεις καταβάλλοντας γι’ αυτά φόρο 5%.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να παραδοθούν στους εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ τα κείμενα των νομοθετημάτων που έχει ετοιμάσει το ΥΠ.ΟΙΚ. και αφορούν την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή προκειμένου να τα μελετήσουν και να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους. Το επόμενο ραντεβού κλείστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ