Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

«Γαστρονομικό» ηφαίστειο!

Ηταν μακράν τα καλύτερά του γυρίσματα! Οι εικόνες, οι μυρωδιές, οι πρώτες ύλες, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να γεμίσουν έναν κύκλο επεισοδίων. Το υλικό ήταν τόσο μεγάλο, που αποφάσισε λοιπόν να παρεκκλίνει από το συνηθισμένο και να το αξιοποιήσει σε δύο εκπομπές, καθώς η Σαντορίνη είναι μία και μοναδική στον πλανήτη και της αξίζει ένα μεγάλο αφιέρωμα… «Χωρίς Συνταγή».

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, που αυτό το διάστημα βρίσκεται στο Λονδίνο καθώς «τρέχει» το νέο του εστιατόριο στη βρετανική πρωτεύουσα, σε τηλεφωνική  επικοινωνία που είχαμε μαζί του το μόνο που πρόλαβε να μας πει ήταν ότι στη Σαντορίνη πέρασε μαγευτικά.

Και αυτό θα το δούμε απόψε στις 18.50, όπου το πιο ερωτικό νησί στον κόσμο ανοίγει την πόρτα του και στις γεύσεις, ενώ το επόμενο ραντεβού με την καλντέρα, το ηλιοβασίλεμα και το ηφαίστειο έχει οριστεί για το 2014.    

Ο σεφ λοιπόν επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπου ο υδράργυρος χτυπούσε κόκκινο, το νησί της Θήρας.      

Πρώτος σταθμός του Δημήτρη Σκαρμούτσου ήταν ένας από τους αρχαιότερους αμπελώνες του κόσμου. Εκεί ο σεφ έμαθε τα πάντα για το σαντορινιό κρασί από την οινολόγο Ηλιάνα Σιδηροπούλου. Στο πλαίσιο της συνάντησης μαγείρεψε με την Ηλιάνα καλαμάρι με πετιμέζι και βισάντο, που είναι το κρασί της Σαντορίνης.

Από το ταξίδι στη Σαντορίνη δεν θα μπορούσε να λείψει η φάβα, η οποία είναι ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα του νησιού και ο Γιάννης Νομικός ανέλαβε να δείξει στον παρουσιαστή τον παραδοσιακό τρόπο μαζέματος του «κίτρινου θησαυρού».

Το επόμενο ραντεβού του σεφ ήταν με την Αννα, μια ξεχωριστή γυναίκα που έχει ένα μικρό μαγαζί στη μέση του δρόμου και πουλάει μόνο ό,τι παράγει η ίδια. Φάβα, ντοματάκι, κρασί, λευκή μελιτζάνα, χλωροτύρι. Η κυρία Αννα έδειξε στον σεφ πώς θα φτιάξει το παραδοσιακό χλωροτύρι και στη συνέχεια μαγείρεψαν μαζί κριθαράκι με το τοπικό τυρί και λευκή μελιτζάνα.

Στο Φηροστεφάνι ένας από τους θεμελιωτές της νέας ελληνικής κουζίνας, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, έκανε το τραπέζι στον Δημήτρη και του διηγήθηκε πώς έμαθε τους τουρίστες να προτιμούν τη φάβα από τα φιλετάκια αλά κρεμ.

Αυτές τις όμορφες εικόνες μάζεψε από τη Σαντορίνη ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, τις οποίες και μόνταρε με μαεστρία και θα τις απολαύσουμε και εμείς απόψε από τη μικρή οθόνη του Mega.

Στενοί του συνεργάτες μάς πληροφόρησαν ότι ο σεφ ενθουσιάστηκε με όλες τις τοπικές συνταγές του νησιού και έβγαλε φωτογραφίες σε όλα τα μέρη όπου άναψε τσουκάλι, καθώς παντού είχε θέα προς την καλντέρα.
Για το Mega η εκπομπή έχει κερδίσει το στοίχημα της τηλεθέασης, καθώς από το πρώτο κιόλας επεισόδιο η θεαματικότητα ξεπέρασε το 22%.
 

Βάζει τις κατσαρόλες στη φωτιά τον Δεκέμβριο στο Πήλιο

Το επόμενο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου η εκπομπή «Χωρίς συνταγή» μας πάει στο Πήλιο. Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ταξίδεψε στο βουνό των Κενταύρων, όπου έμαθε τα πάντα για τη συγκομιδή και την καλλιέργεια των μήλων στη Ζαγορά. Στις Σταγιάτες, χωριό με μακρά παράδοση στην παρασκευή πηλιορείτικου λουκάνικου, μαγείρεψε με τον Νίκο Στράκα σπετζοφάι. Στην Τσαγκαράδα ο σεφ συνάντησε έναν μανιταροσυλλέκτη, τον Φιλάρετο Ψημένο, και του εξήγησε τους κανόνες του μανιτοροκυνηγιού. Ετσι ο Φιλάρετος έβαλε τα υλικά, ο Δημήτρης τη φαντασία και μαζί έφτιαξαν έναν τραχανά με μανιτάρια.
Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με ψάρεμα καραβίδας στον Παγασητικό, όπου ένας ντόπιος ψαράς, ο Γιώργος Ζούζουλας, και ο σεφ μαγείρεψαν καραβίδα στον κόλπο της Τζάστενης με όλους του καρπούς του Πηλίου!      
Τέλος, φήμες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και ήθελαν τον Δημήτρη Σκαρμούτσο να έχει έρθει σε κόντρα με τις δημοτικές αρχές της Ζακύνθου, γιατί μαγείρεψε στην παραλία Ναυάγιο χρησιμοποιώντας την άμμο της, δεν επιβεβαιώνονται.                

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ