Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Γεμάτα παγίδες τα έντυπα Ε1, Ε2!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Προσοχή! Οι νέοι πονηροί κωδικοί στις φετινές δηλώσεις που εκτινάσσουν στα ύψη τους φόρους. Τι ισχύει πλέον για μισθούς, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και εισοδήματα από ενοίκια, τόκους καταθέσεων (εντός και εκτός) αλλά και μερίσματα

«Στρωμένα» με παγίδες και νέους πονηρούς κωδικούς είναι τα φετινά έντυπα της φορολογικής δήλωσης. Ο συνδυασμός των τεκμηρίων με τις διευρυμένες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει να καταγραφούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις στήνει παγίδες φόρων στους φορολογουμένους. Για παράδειγμα, η αναλυτική καταγραφή τόκων καταθέσεων, εξωτερικού και εσωτερικού, μερισμάτων και δικαιωμάτων αναμένεται να εμπλουτίσει το υπό δημιουργία περιουσιολόγιο.

Το έντυπό Ε2 (στο οποίο δηλώνονται τα έσοδα από μισθώματα) περιλαμβάνει έναν νέο κωδικό-φωτιά για όσους εισπράττουν εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτου. Στον κωδικό αυτόν θα πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός του μισθωτήριου συμβολαίου που κατατέθηκε ηλεκτρονικά, ώστε η Εφορία να κάνει διασταυρώσεις για το αν δηλώθηκαν σωστά τα ενοίκια.

Ας εξετάσουμε κάθε έντυπο χωριστά. Στο έντυπο Ε1 θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

1. Κωδικοί 015-016 (πίνακας 2): Συμπληρώνονται από διπλωμάτες και άλλους που απαλλάσσονται από τα τεκμήρια.
2. Κωδικοί 325-326 (πίνακας 4Α): Οι αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου δηλώνονται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
3. Κωδικοί 351-352 (πίνακας 4Α): Δηλώνονται οι εισφορές που έχουν καταβάλει από μόνοι τους οι φορολογούμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία.
4. Κωδικοί 403-404 και 409-410 (πίνακα 4Γ2): Δηλώνονται οι αμοιβές μισθωτών με απόδειξη δαπάνης.
5. Πίνακας 4 Δ2: Υπάρχει διαχωρισμός όσον αφορά τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση (κωδικοί 129-130) και το ακαθάριστο εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση (κωδικοί 145-146).
6. Πίνακας 4 Ε: Δηλώνεται εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Κάθε εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης μη εισηγμένων τίτλων, π.χ. μεταβίβαση μεριδίων εταιριών, μεταβίβαση μετοχών κ.ά., φορολογείται με 15%.
7. Κωδικοί 669-670: Φόρος τόκων από καταθέσεις στην αλλοδαπή. Οταν ένα φυσικό πρόσωπο με φορολογική κατοικία στη Ελλάδα αποκτά εισοδήματα από τόκους αλλοδαπής, τα συμπεριλαμβάνει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του. Οταν οι τόκοι πληρώνονται μέσω ημεδαπής τράπεζας, αυτή παρακρατά και αποδίδει τον φόρο επί των τόκων με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Ο φορολογούμενος δηλώνει το ποσό των τόκων και του φόρου που παρακρατήθηκε. Σε περίπτωση που δεν μεσολαβεί τράπεζα ή οι τόκοι δεν εισάγονται στην Ελλάδα, επιβάλλεται φόρος 15% με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
8. Κωδικοί 295-296: Φόρος μερισμάτων αλλοδαπής προέλευσης. Τα μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης που έχει εισπράξει φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, ανεξάρτητα αν έχουν εισαχθεί ή παραμένουν στο εξωτερικό, πρέπει να συμπεριληφθούν στο Ε1.
9. Κωδικοί 671-672 και 673-674: Φόρος σε εισοδήματα από δικαιώματα. Το εισόδημα από δικαιώματα (royalties) που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα φορολογείται με συντελεστή 20%.
10. Κωδικοί 293-294: Εισόδημα από ελεγχόμενες αλλοδαπές. Αφορά το μη διανεμηθέν εισόδημα ελεγχόμενης αλλοδαπής εταιρίας, το οποίο φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στο νέο Ε1 υπάρχουν βέβαια και οι νέοι κωδικοί για τα «ενισχυμένα» τεκμήρια.
Κωδικοί 743-744: Θα πρέπει να αναγράφουν «δαπάνες για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικά»
Κωδικοί 735-736: Καταχωρίζονται δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακίνητων ή ανέγερση οικοδόμων κ.λπ.

Πότε «μπλοκάρεται» η ηλεκτρονική υποβολή

Στο έντυπο Ε2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ενοίκια, έχει προστεθεί ένας κωδικός με την ονομασία «δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας». Στον κωδικό αυτόν οι ιδιοκτήτες ακίνητων θα πρέπει να αναγράψουν τον αριθμό του μισθωτηρίου που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά στην Εφορία. Αν δεν το κάνουν, δεν θα μπορούν να υποβάλουν το έντυπο Ε2, άρα μπλοκάρει και η υποβολή του εντύπου Ε1.
Ο νέος κωδικός στο Ε2 φέρνει τα εξής προβλήματα:
Οσοι δεν γνωρίζουν τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου θα πρέπει να τον αναζητήσουν στην Εφορία και να τον συμπληρώσουν στο έντυπο Ε2.
Η Εφορία με τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική διασταύρωση και να εντοπίσει αν το ενοίκιο που δηλώνεται ως εισόδημα στο Ε2 ταιριάζει με αυτό που φαίνεται στο συμβόλαιο.
Θα ελέγχεται αν έχει δηλωθεί το ενοίκιο από όλους τους συνιδιοκτήτες.
H νέα διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των στοιχείων των μισθώσεων ακινήτων ισχύει για μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αλήθεια για τα 12 μίλια – Η πομφόλυξ της «κλειστής ελληνικής λίμνης» του Αιγαίου

Από τον Καθηγητή Ι. Θ. Μάζη Πολλά και υπό πολλών Ελλήνων διανοουμένων, πολιτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών ελέχθησαν σχετικώς με την δήθεν άστοχον και άδικον διά...

Θλιβερές εικόνες στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή

Ανεπίτρεπτη διχογνωμία προέδρου-εισαγγελέως ενώπιον του ακροατηρίου. Σοβαρός κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη Μόνο λίγα λεπτά κράτησε χθες η δίκη...

Όλοι ανόητοι, πλην Κυριάκου

Προχθές η κυβέρνηση αποφάσισε (διά των υπουργών Χαρδαλιά, Αυγενάκη και των αρμόδιων επιτροπών) να επιτρέψει την είσοδο λίγων φιλάθλων στα γήπεδα. Χθες τους ακύρωσε όλους...

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσκαλεί τον Σκοπιανό πρόεδρο

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης προσκάλεσαν στην Αθήνα τον πρόεδρο των Σκοπίων. Θα παραβρεθεί άραγε στο επίσημο δείπνο ο πρώην πρωθυπουργός; Επίσημη πρόσκληση στον ψευδο-Μακεδόνα πρόεδρο Στέβο...

Φιάσκο για την Τουρκία η δοκιμή των S-400

Αποτυχημένες οι εκτοξεύσεις, όπως αποκαλύπτουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν βρήκαν καν στόχο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε τη δοκιμή -και κυρίως τη στέψη της από...