Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Γενετική ένεση παυσίπονο για καρκινοπαθείς

Για πρώτη φορά η γενετική ιατρική στην υπηρεσία της ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου! Μια γονιδιακή ένεση υπόσχεται να απαλύνει τους πόνους των ασθενών με τερματικό καρκίνο, όχι χορηγώντας κάποια νέα φαρμακευτική ουσία αλλά ενεργοποιώντας το ίδιο το σύστημα αναστολής πόνου του οργανισμού! Και, για την ακρίβεια, κάνοντας τα περιφερειακά νεύρα να εκκρίνουν εγκεφαλίνη, μια κατευναστική ουσία που αναστέλλει το αίσθημα του άλγους.

Τουλάχιστον αυτό το αποτέλεσμα αναμένουν οι ερευνητές από το Μίσιγκαν ότι θα έχει η νέα θεραπεία, η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Η πρώτη δοκιμή έγινε σε δέκα καρκινοπαθείς σε τερματικό στάδιο και έδειξε ότι σε μεγάλη δοσολογία μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου. Εφόσον η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της αποδειχτούν και στις μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, που θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικά νέο τρόπο αντιμετώπισης του ανθρώπινου πόνου!

Ισως δηλαδή γενετικές ενέσεις καταργήσουν τα παυσίπονα και βρουν χρήση εκτός από τους καρκινοπαθείς και στους ανθρώπους που υποφέρουν από αρθρίτιδα, διαβήτη, μεταχειρουργικούς ή άλλους χρόνιους πόνους και φλεγμονώδεις παθήσεις.

Προς το παρόν οι ερευνητές ελπίζουν ότι ίσως καταφέρουν να υποκαταστήσουν τη μορφίνη για τους καρκινοπαθείς, που δεν μπορούν να βρουν πια ανακούφιση από αυτήν αλλά και να προσφέρουν μια εναλλακτική δίχως τις δικές της παρενέργειες, καθώς, ως γνωστόν, η μορφίνη προκαλεί μεταξύ άλλων λήθαργο και σύγχυση.

Η «θαυματουργή» ένεση περιέχει ένα γονίδιο που έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί την παραγωγή εγκεφαλίνης από τα περιφερειακά νεύρα. Το «όχημα» για τη μεταφορά του γονιδίου στα νεύρα είναι ένας ερπητοϊός, τον οποίο έχουν προηγουμένως επεξεργαστεί οι επιστήμονες ώστε να είναι ασφαλής για τον οργανισμό. Ετσι, μέσω της ένεσης, μπορεί να χορηγηθεί τοπικά στο σημείο του πόνου. Η δράση διαρκεί μεταξύ ενός μήνα και έξι εβδομάδων, χωρίς οι επιστήμονες να αποκλείουν το ενδεχόμενο, εφόσον αποδειχθεί ασφαλής, να την επεκτείνουν στους έξι μήνες.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ