Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Γενετική: Σώζει χρόνο και ζωές!

Μια νέα μέθοδο που θα δείχνει τον κίνδυνο προσβολής από καρδιολογικό ή εγκεφαλικό επεισόδιο αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ με τη χρήση και τη δύναμη της γενετικής. Ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια και ινστιτούτα της χώρας, όπως τα πανεπιστήμια Μισισίπι και Βοστόνης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν τα καρδιολογικά και τα εγκεφαλικά επεισόδια χρησιμοποιώντας και εξελίσσοντας τα στοιχεία που προέκυψαν από μεγάλες μελέτες που διεξήγαγαν στο παρελθόν και παρουσίασαν πολύ χρήσιμα αποτελέσματα.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal», οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει μερικές από τις πιο πρωτοποριακές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να αναπτύξουν μια μέθοδο που θα βασίζεται στη γενετική και την αλληλεπίδρασή της με τη βιολογία κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, τις καθημερινές του συνήθειες, τα φάρμακα που μπορεί να παίρνει κ.λπ.

Σύμφωνα με τον δρ Ντάνιελ Τζόουνς από το πανεπιστήμιο Μισισίπι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί χρειάζονται μεγάλα χρονικά διαστήματα δοκιμών -που συχνά διαρκούν μήνες και καταλήγουν σε λανθασμένα συμπεράσματα-, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια είναι η κατάλληλη δόση του φαρμάκου ή ο σωστός συνδυασμός φαρμάκων για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέθοδος που θα αναπτύξουν με τη γενετική θα τους βοηθήσει να εντοπίζουν εγκαίρως τα υπερτασικά άτομα που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες θεραπείες, αλλά και να χρησιμοποιούν καλύτερα τις θεραπείες που υπάρχουν σήμερα. Οπως είπε ο δρ Τζόουνς στη «Wall Street Journal», οι θεραπείες αυτές θα είναι εξατομικευμένες και θα χορηγούνται σε άτομα που παρουσιάζουν συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως είναι η υψηλή πίεση, και συνεπώς ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Παρόλο που τα περιστατικά θανάτου από καρδιολογικά προβλήματα έχουν μειωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του ’60 και μετά, οι προσπάθειες για την καταπολέμησή τους έχουν μπλοκάρει κατά καιρούς, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες οι νέες έρευνες δείχνουν ότι ο δρόμος για τη δημιουργία νέων θεραπειών είναι ανοιχτός.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ