Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Γενικοί γραμματείς κάθε… απόχρωσης

Χρειάστηκε να περάσει περίπου ένας μήνας για να ανακοινωθούν χθες οι νέοι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, οι οποίοι μάλιστα είναι όλων των αποχρώσεων. Ο αριθμός τους φτάνει τους 52, ενώ με μια πρώτη «ανάγνωση» διαπιστώνεται η αναλογική συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Ο μεγάλος κορμός ανήκει στη Ν.Δ. και κοινή είναι η διαπίστωση για την επιστροφή στην κρατική μηχανή προσώπων που και στο παρελθόν συμμετείχαν σε θέσεις αξιωματούχων ή απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές.

Στο υπουργείο Εξωτερικών νέος γενικός γραμματέας ανέλαβε ο πρέσβης Β. Κασκαρέλης που το 2011 είχε ανακηρυχθεί διπλωμάτης της χρονιάς από το World Affairs Council , τη γενική γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου Αρ. Καλογερόπουλος, ενώ στη γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας τοποθετήθηκε ο Π. Μίχαλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών.

Στο υπουργείο Οικονομικών επέστρεψε ο καθηγητής Γ. Μέργος που κατείχε την ίδια θέση επί Γ. Αλογοσκούφη. Δύο παραμένοντες επιρροής ΠΑΣΟΚ – Βενιζέλου είναι οι Χάρης Θεοχάρης και Αβραάμ Γούναρης. Νέο πρόσωπο είναι η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο γιος του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φοίβου Ιωαννίδη Γιάννης. Στη γενική γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής ο κ. Αγγ. Συρίγος (Ν.Δ.), ενώ τη γενική γραμματεία Ισότητας των φύλων ανέλαβε η πρώην βουλευτής Μαγνησίας Ζέτα Μακρή.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης παρέμεινε ο Δ. Στεφάνου, που ήταν πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. και είχε την ίδια θέση επί Ραγκούση. Η Αννα Αναγνωστοπούλου, (ΔΗΜ.ΑΡ.) τοποθετήθηκε στη Γενική Γραμματεία Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε τον Σερ. Τσόκα που διετέλεσε περιφερειάρχης Κρήτης. Ο έλεγχος της γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) ανατέθηκε στον Γ. Γιαννούση, συνεργάτη του Κ. Χατζηδάκη. Ο πρώην γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Μ. Δασκαλάκης ανέλαβε γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Επιστροφή είχαμε και για τον Σπ. Ευσταθόπουλο, που ορίστηκε γ.γ. Βιομηχανίας. Οι Στ. Κομνηνός και Γ. Στεργίου παρέμειναν (ΠΑΣΟΚ), ενώ από τη ΔΗΜ.ΑΡ. επιλέχθηκε

για τη γραμματεία Ερευνας ο Β. Μάγκλαρης. Στη γενική γραμματεία Μεταφορών τοποθετήθηκε ο Νίκος Σταθόπουλος, ενώ στη γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων ο Πέτρος Σελέκος.

Στο υπουργείο Παιδείας γενικός γραμματέας είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Αθ. Κυριαζής, στενός συνεργάτης του Κ. Αρβανιτόπουλου. Στη θέση του παρέμεινε ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαϊτζής, που είχε και επί ΠΑΣΟΚ τη θέση.

Ως γενική γραμματέας Διά Βίου Μάθησης επελέγη η Ελένη Καραντζόλα (ΔΗΜ.ΑΡ.), ενώ παρέμεινε ως γ.γ. Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη, που διατηρεί στενή σχέση με τον κ. Βενιζέλο. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (Ν.Δ.) ανέλαβε γραμματέας Νέας Γενιάς.

Γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος ορίσθηκε η Μάρω Ευαγγελίδου (ΔΗΜ.ΑΡ.), ενώ στη γενική γραμματεία Χωροταξίας τοποθετήθηκε ο Σωκράτης Αλεξιάδης (Ν.Δ.).

Στο υπουργείο Εργασίας, σε δύο θέσεις γενικών γραμματέων ορίστηκαν στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, η Αννα Στρατινάκη και η Ευθυμία Μπέκου. Η Αννα Δελαπόρτα ανέλαβε τη γενική γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Στο υπουργείο Υγείας τοποθετήθηκε ο πολιτικός φίλος του Ευ. Μεϊμαράκη Πελοπίδας Καλλίρης. Μαζί του θα είναι και η «καταπράσινη» Χριστίνα Παπανικολάου (γ.γ. Δημόσιας Υγείας). Στον «πράσινο» Μόσχο Κορασίδη ανατέθηκε η γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης γ.γ. ορίστηκε ο Ν. Κανελλόπουλος, ο οποίος ήταν και γ.γ. ΕΟΤ επί κυβερνήσεων Παπανδρέου. Στο ίδιο υπουργείο, γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, ενώ γενικός γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής ανέλαβε ο Μ. Σκανδάμης.

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, νέος γενικός γραμματέας τοποθετήθηκε ο Αθ. Ανδρεουλάκος. Στο ίδιο υπουργείο θα είναι ο Πάτροκλος Γεωργιάδης (Ν.Δ.) ως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου αναλαμβάνει ο Γιάννης Σπιλάνης (ΔΗΜ.ΑΡ.) και γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής ο Κ. Μουτζούρης (Ν.Δ.) .

Ο Αν. Λιάσκος, που διετέλεσε υφυπουργός Τουρισμού τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας. Μαζί του ο Γιάννης Πυργιώτης.

Στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης τοποθετήθηκαν οι Α. Κατσανιώτης και Ι. Παναγιωτόπουλος.


Γκρίνια για τη μικρή συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη

Η μικρή συμμετοχή Θεσσαλονικέων στο σχήμα των γενικών γραμματέων που ανακοινώθηκε χτες από το πρωθυπουργικό γραφείο προκάλεσε υπόγειες γκρίνιες στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της πόλης. Ολο κι όλο δύο νεοδημοκράτες είδαν χτες τα ονόματά τους ανάμεσα στους γενικούς γραμματείς: ο πολιτευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης και πρώην αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Στράτος Σιμόπουλος στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων του υπουργείου Ανάπτυξης και ο πολιτευτής στην ίδια περιφέρεια και επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτης Κοκκόρης στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας.

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και ο δικηγόρος και αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Αντώνης Οικονόμου, που ορίστηκε πριν από μερικές ημέρες ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Από τη Θεσσαλονίκη κατάγεται και η νέα γενική γραμματέας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου που προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και θα αποτελέσει μαζί με τον Γιάννη Ιωαννίδη το κυβερνητικό δίδυμο για τον αθλητισμό.

Παρ’ όλα αυτά το συνολικό νούμερο δεν κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, καθώς τις τελευταίες ημέρες είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες από πολλά «γαλάζια» στελέχη ότι θα συμμετάσχουν στο σχήμα, όπως η πρώην έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Γιάννης Τσάρας και ο πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος.

Για την πρώτη ακούστηκε ότι η θέση που επιδίωκε (γ.γ. Νέας Γενιάς) έκλεισε από την ΟΝΝΕΔ, για τον δεύτερο ότι δεν χωρούσε τελικά στο σχήμα και για τον τρίτο ότι έχει κάποιο κομματικό αξίωμα που κυνηγά.

Επίσης, υπήρξε προβληματισμός για την περιορισμένη συμμετοχή της περιφέρειας στο σχήμα. «Δεν κάναμε πράξη την αποκέντρωση» έλεγε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι και το 2004 η συμμετοχή από τη Θεσσαλονίκη στο σχήμα που είχε επιλέξει ο Κώστας Καραμανλής δεν ήταν πολύ μεγαλύτερη. Τότε θέσεις γενικών γραμματέων είχαν καταλάβει οι Λουκάς Ανανίκας (υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, που μάλλον δεν θα στελεχωθεί), ο Θωμάς Αληφακιώτης (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και ο σημερινός ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Τσουκαλάς, που είχε οριστεί γενικός γραμματέας έρευνας και τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

«Π. Μελάς»

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ