Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Γερή καρδιά με βλαστοκύτταρα

Μια σημαντική ανακάλυψη, που ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη καινοτομία των τελευταίων τριάντα ετών στον χώρο της καρδιαγγειακής ιατρικής, ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ασθενών ύστερα από καρδιακό επεισόδιο.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Λούιβιλ ανακάλυψαν ότι η καρδιά των ασθενών μπορεί να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στη λειτουργία της, μειώνοντας παράλληλα τη συνεχή κούραση που αισθάνονται καθημερινά οι ασθενείς, με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων που προέρχονται από υγιή τμήματα της ίδιας της καρδιάς τους!

Στην έρευνα, που ονομάζεται «SCIPIO», χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά βλαστοκύτταρα από την καρδιά των ασθενών και όχι από το αίμα ή τον μυελό των οστών. Οι ερευνητές χορήγησαν σε 14 ασθενείς βλαστοκύτταρα που είχαν αφαιρέσει από τον δεξιό κόλπο της καρδιάς τους κατά τη διάρκεια επέμβασης bypass και στη συνέχεια τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο, ώσπου ο αριθμός τους να φτάσει το 1.000.000 για καθέναν από αυτούς. Μετά τέσσερις μήνες τα τοποθέτησαν στην καρδιά κάθε ασθενούς και έπειτα από έναν χρόνο διαπιστώθηκε ότι οι περιοχές που είχαν υποστεί τη βλάβη είχαν συρρικνωθεί, ενώ η ικανότητά της στην άντληση αίματος παρουσίαζε αύξηση της τάξεως του 12%.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» και παρουσιάστηκε κατά το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, που έγινε στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον δρα Ρομπέρτο Μπόλι, από το πανεπιστήμιο του Λούιβιλ, τα αποτελέσματά της είναι εκπληκτικά και αν εξακολουθήσουν να εμφανίζονται στις κρίσιμες έρευνες που θα ακολουθήσουν θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επανάσταση στον τομέα της καρδιαγγειακής ιατρικής.

Ωστόσο, τόσο εκείνος όσο και ο δρ Πιέρο Ανβέρσα, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, τόνισαν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της νέας θεραπείας, καθώς και για να συγκριθεί με τις προηγούμενες μεθόδους που κάνουν χρήση βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ