Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Γερμανία: Αύξηση- ρεκόρ της απασχόλησης, στο ναδίρ Ισπανία και Δυτική Μακεδονία

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερο αυτό που αποδεικνύεται εδώ και καιρό μέσα από την πραγματικότητα της καθημερινότητας: Το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου μεγαλώνει. Από τη μια μεριά η Γερμανία παρουσιάζει ρεκόρ στον τομέα της απασχόλησης και ανάπτυξη στην οικονομία της. Από την άλλη πέντε περιφέρειες της Ισπανίας επιδεικνύουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με διαφορά στήθους.

Στη Γερμανία, η Εαρινή Εκθεση για την Οικονομία έκρυβε μόνο χαρμόσυνα νέα: Η οικονομία της χώρας αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη της τάξης του 1,8%-1,9%, διπλάσια σε σχέση με το αναιμικό ποσοστό του 0,4% στο οποίο έκλεισε το 2013. Ακόμα καλύτερα προμηνύονται τα πράγματα για το 2015, όταν η ανάπτυξη προβλέπεται να φτάσει το 2%.

Η καλή πορεία της οικονομίας έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο και στην απασχόληση. Φέτος προβλέπεται να δημιουργηθούν 240.000 νέες θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των εργαζομένων στον αριθμό-ρεκόρ (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) των 42.100.000, νούμερο που αντιστοιχεί στον μισό πληθυσμό της χώρας.

Νοτιότερα, όμως, στην Ιβηρική το σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφεται σε πέντε περιφέρειες της Ισπανίας: Ανδαλουσία (36,3%), Θέουτα (35,6%), Μελίγια (34,4%), Κανάριοι Νήσοι (34,1%), Εστρεμαδούρα (33,7%).

Εκτη στη σειρά, ακριβώς μετά την ισπανική Εστρεμαδούρα, βρίσκεται η χώρα μας, και συγκεκριμένα η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό ανεργίας 31,8%, ενώ όγδοη είναι η Κεντρική Μακεδονία με 30%. Ανάμεσά τους μπαίνει σφήνα άλλη μια ισπανική περιφέρεια, η Καστίλη Λα Μάντσα, όπου οι άνεργοι ανέρχονται στο 30,1%.
Η Eurostat αναφέρει ότι σε 26 από τις 272 συνολικά διοικητικές περιφέρειες των χωρών της Ε.Ε. το 2013 έκλεισε με ποσοστό ανεργίας πάνω από 21,5% (διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 13 ισπανικές επαρχίες, μία ιταλική, τρεις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας και 9 ελληνικές: η Ανατολική, η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία, η Ηπειρος, η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά Ελλάδα και η Αττική. Αντίθετα, 49 περιφέρειες, οι περισσότερες συγκεντρωμένες στην κεντρική, δυτική και βόρεια Ευρώπη, έκλεισαν την προηγούμενη χρονιά με ποσοστό ανεργίας κάτω από 5,4%, το μισό από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ