Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Γερμανία: Συμφωνία για συνασπισμό

Ενα βήμα πριν από τον Μεγάλο Συνασπισμό, που θα ηγηθεί της Γερμανίας αλλά και μιας κατακερματισμένης ευρωζώνης, βρίσκονται οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές. Οι αρχηγοί των κομμάτων Ανγκελα Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Χορστ Ζεεχόφερ παρουσίασαν τους όρους της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα μέλη του SPD έως τις 17 Δεκεμβρίου, ώστε να ανακοινωθούν οι υπουργοί και η Μέρκελ να ορκιστεί καγκελάριος για τρίτη θητεία. Αν και οι τρεις αρχηγοί έσπευσαν να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην Ε.Ε. και στο ευρώ, το κείμενο της συμφωνίας αποδεικνύει περίτρανα ότι πάνω απ’ όλα δεν είναι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, αλλά η ίδια η γερμανική κυβέρνηση και μια αμιγώς εθνική πολιτική. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, που παζάρεψαν σκληρά και πέτυχαν τη θέσπιση ενός κατώτατου μισθού, δέχτηκαν να συνεχιστεί η πολιτική Μέρκελ και Σόιμπλε στα ευρωπαϊκά θέματα.

Ετσι, απορρίπτεται η καθιέρωση ευρωομολόγων, θέση που τόσο ο Γκάμπριελ όσο και όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του SPD διατύπωναν όλα αυτά τα χρόνια. «Η ευθύνη των κρατών για τον προϋπολογισμό τους και η υπερεθνική, κοινή ανάληψη ευθυνών είναι ασυμβίβαστα» αναφέρεται ρητά στο τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας.

Για τον τραπεζικό τομέα, η συμφωνία προβλέπει ότι μελλοντικά στην ευρωζώνη τα χρέη των τραπεζών δεν θα πρέπει να έχουν επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος κρατών και αντίστροφα. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα ευθύνονται για τα ρίσκα τους και όχι οι φορολογούμενοι, ενώ θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες για τις τράπεζες και τις χρηματαγορές. Εν ολίγοις, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνεται ακόμη και με «κούρεμα» των καταθέσεων. Η  Μέρκελ διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που ένα κράτος δεν έχει πλέον πρόσβαση στις χρηματαγορές, θα πρέπει να λαμβάνει δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και οφείλει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές του. Σε μια τέτοια έσχατη περίπτωση, ο ESM θα «ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες και τα ποσά αυτά δεν θα συνυπολογίζονται στα χρέη του κράτους». Η καγκελάριος δεν διευκρίνισε κατά ποσό αυτή η ρύθμιση θα μπορούσε να ισχύσει και αναδρομικά.
Η δανειακή βοήθεια από ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης θα δίνεται μόνο «όταν κινδυνεύει η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της», υπό τον όρο των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μάλιστα, βασική προϋπόθεση είναι να παρουσιάζεται σχέδιο για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Στην προγραμματική συμφωνία γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται ότι η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει σε εταιρική βάση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε «τη συνέχιση και την ανάπτυξη» της διμερούς συνεργασίας, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός δικτύου των ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών. Στην ίδια παράγραφο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην κινητικότητα της ευρωπαϊκής νεολαίας.

«Οχι» στην αύξηση της φορολογίας, «ναι» σε διόδια για αλλοδαπούς

Τα κόμματα συμφώνησαν επίσης ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολόγησης, στη θέσπιση κατώτατου μισθού, στη σύνταξη στα 63 ύστερα από 45 χρόνια εργασίας και στις συντάξεις για τις μητέρες που απέκτησαν παιδιά πριν από το 1992. Υπήρξε συμφωνία και στην επιβολή διοδίων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους σε αυτοκίνητα αλλοδαπών. Μία από τις υποχωρήσεις που έκανε το SPD ήταν στο θέμα της διπλής υπηκοότητας των παιδιών που γεννιούνται στη Γερμανία από μετανάστες. Η τουρκική κοινότητα ήδη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση. Η έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χαρακτηρίζεται «ανοιχτή» και υπογραμμίζεται ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουν αυτόματα στην ένταξη της Αγκυρας. 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ