Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Γερμανική προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ελλάδα

Το δυνατό χτύπημα του Εγκέλαδου «ταράζει» τον βυθό της θάλασσας και, ξαφνικά, δημιουργεί τρομακτικά κύματα πέντε μέτρων, που σαρώνουν με μανία τις ακτές της βόρειας Ελλάδας προκαλώντας σημαντικές καταστροφές… Μπορεί να μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας (για τα ελληνικά δεδομένα), ωστόσο, ο κίνδυνος ύπαρξης ενός τέτοιου τσουνάμι στα βόρεια της χώρας μας είναι υπαρκτός, ιδιαίτερα έπειτα από μεγάλο σεισμό, σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου του Ααχεν Κλάους Ράιχερτερ.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του, η οποία μεταξύ άλλων στηρίζεται σε… ιστορική πηγή και συγκεκριμένα σε αφηγήσεις του Ηροδότου για τους Περσικούς Πολέμους οπότε (479 π.Χ.), τεράστια κύματα συνέτριψαν χιλιάδες Πέρσες στην αρχαία Ποτίδαια (δηλαδή στη σημερινή Χαλκιδική). Ο Γερμανός καθηγητής υποστηρίζει ότι η βορειοανατολική ακτή πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των πιο επικίνδυνων περιοχών για τσουνάμι στην Ελλάδα.

Η πολυετής έρευνα περικλείει επίσης το γεωλογικό ιστορικό του Αιγαίου αλλά και νεότερες μετρήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κίνδυνος για τσουνάμι δεν είναι αμελητέος αλλά υποτιμημένος, καθώς τα προηγούμενα 5.000 χρόνια σημειώνονταν, συνεχώς, τέτοια φαινόμενα. «Η περιοχή του βόρειου Αιγαίου γνώρισε περισσότερα από ένα ιστορικά τσουνάμι. Τα γεωλογικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη κινδύνου τεράστιων παλιρροϊκών ή σεισμικών κυμάτων». Το τελευταίο φαινόμενο στην περιοχή, σύμφωνα με τη μελέτη, σημειώθηκε το 1893.

Παράλληλα ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Μένδης μαρτυρούν ότι έχουν σημειωθεί έντονα φυσικά φαινόμενα: Το ιζηματογενές στρώμα περιέχει όστρακα παλαιότερης εποχής, τα οποία πιθανότατα μεταφέρθηκαν εκεί μέσω παλιρροϊκών κυμάτων, και «αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός, που πρέπει να ερμηνεύσουμε επιστημονικά» όπως λέει ο Κλάους Ράιχερτερ. Στοιχεία του επιστήμονα από μετρήσεις των τελευταίων ετών δείχνουν ότι το βόρειο Αιγαίο είναι ευάλωτο σε ενδεχόμενες καταστροφές από απότομη μετατόπιση θαλάσσιων μαζών προς τις ακτές. «Και το γεγονός ότι φαινόμενα τσουνάμι που έχουν παρατηρηθεί στο Αιγαίο δεν αποτέλεσαν μεμονωμένα περιστατικά αλλά παρατηρήθηκαν περισσότερες φορές μάς οδηγεί στην εκτίμηση ότι ενδέχεται να επαναληφθούν».

Ελένη Ευαγγελοδήμου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ