Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Γη της επαγγελίας για τους φοιτητές Νομικής το νησί της Αφροδίτης

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια τα κυπριακά πανεπιστήμια, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά, με ολοένα και περισσότερους νέους Ελληνες να γυρίζουν την πλάτη στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και σε ιδρύματα άλλων χωρών, επιλέγοντας σπουδές στο νησί της Αφροδίτης. Μάλιστα, η Κύπρος φαίνεται να ανταγωνίζεται επάξια την Αγγλία, τη Γερμανία και την Αμερική, χώρες που παραδοσιακά προτιμούν οι Ελληνες για τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές σπουδές τους. Ενα από τα πιο «δυνατά χαρτιά» της Κύπρου στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποδεικνύεται το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το οποίο φιλοξενεί περισσότερους από 800 Ελληνες φοιτητές σε σύνολο 5.000. Ειδικότερα, οι Ελληνες αποτελούν τη δεύτερη εθνικότητα σε πληθυσμό στο πανεπιστήμιο μετά τους Κυπρίους.

Η δημοφιλία του ιδιωτικού πανεπιστημίου στη Λευκωσία οφείλεται κυρίως στο Τμήμα Νομικής. Σε αυτό τα μαθήματα διδάσκονται στα ελληνικά, ενώ το πτυχίο που παρέχει εξασφαλίζει άμεση (απευθείας, χωρίς να απαιτούνται εξετάσεις) εγγραφή στα μητρώα των ελληνικών δικηγορικών συλλόγων! Για τον λόγο αυτό το τμήμα, στο οποίο έχει προβλεφθεί και Κατεύθυνση Ελληνικού Δικαίου, έρχεται πρώτο στην προτίμηση των Ελλήνων που επιλέγουν να σπουδάσουν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ αρκετοί επιλέγουν και αυτό της Ιατρικής, το οποίο ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του.

Τα πτυχία που απονέμει το κυπριακό ίδρυμα είναι αναγνωρισμένα από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), χωρίς να χρειάζεται να προηγηθούν εξετάσεις, αφού τα προγράμματα σπουδών του έχουν κριθεί ως ισότιμα και αντίστοιχα των ελληνικών ΑΕΙ εξασφαλίζοντας πλήρη ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, ειδικά για τον κλάδο της Νομικής, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου έχει υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου. Οσον αφορά τα δίδακτρα, το μέσο κόστος ανέρχεται στα 6.300 ευρώ ετησίως για τους Ελληνες φοιτητές, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τους Κυπρίους φτάνει έως και τα 9.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυπριακό κράτος και το υπουργείο Παιδείας της χώρας προσφέρουν χρηματική βοήθεια στους Ελληνες φοιτητές μέσω ειδικού κονδυλίου. Το ετήσιο βοήθημα μπορεί να φτάσει έως και τα 3.800 ευρώ, αναλόγως με την οικονομική κατάσταση του αιτουμένου και το εάν εμπίπτει στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων.

Η επιλογή των Ελλήνων φοιτητών, εφόσον οι υποψήφιοι ξεπερνούν τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων, γίνεται με κριτήρια όπως ο βαθμός απολυτηρίου και το επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Ωστόσο, όσοι ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο θα πρέπει να συνυπολογίσουν και το έξοδο της στέγασης, καθώς το ίδρυμα δεν προσφέρει δωρεάν διαμονή. Το κόστος στέγασης υπολογίζεται από 300 έως 500 ευρώ μηνιαίως στις εστίες ή σε διαμερίσματα που διαθέτει στους φοιτητές του το πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το ίδρυμα προσελκύει και αρκετούς Ελληνες πτυχιούχους που στοχεύουν σε δεύτερο πτυχίο. Δηλαδή νέοι, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από τη Νομική, την Ιατρική ή άλλα τμήματα εγχώριων ΑΕΙ, μεταβαίνουν στην Κύπρο για να λάβουν δεύτερο πτυχίο στον ίδιο κλάδο με διετείς σπουδές.

«Περιμένουμε άμεσα να έρθει η πρώτη φουρνιά αποφοίτων»

Εν αναμονή της εγγραφής αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στα μητρώα του είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών που δεν έχει προβλέψει κάποια ειδική διαδικασία, αφού θα ακολουθηθεί ακριβώς εκείνη που ισχύει για τους πτυχιούχους των ελληνικών ΑΕΙ. Οπως λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο νομικός σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αλέξανδρος Λεοντόπουλος: «Περιμένουμε την πρώτη φουρνιά αποφοίτων από το Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου». Ο ίδιος εξηγεί: «Το πτυχίο τους αναγνωρίζεται αυτομάτως από τον ΔΟΑΤΑΠ και άρα μπορούν να εγγραφούν άμεσα στα μητρώα μας ως ασκούμενοι μέχρι να περάσει χρονικό διάστημα (18 μήνες), για να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος όπως ισχύει για όλους τους ασκουμένους».

Μάλιστα, ο κ. Λεοντόπουλος τονίζει ότι για τα ιδρύματα της Κύπρου -αλλά και άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Σλοβακία, που έχουν παρόμοιο Δίκαιο και τετραετή κύκλο σπουδών- δεν χρειάζεται οι απόφοιτοι να δώσουν εξετάσεις. Αντιθέτως, πτυχιούχοι πανεπιστημίων της Αγγλίας, για παράδειγμα, επειδή δεν αναγνωρίζεται αυτομάτως ο τίτλος σπουδών τους, θα πρέπει, για να εγγραφούν στα μητρώα των ελληνικών δικηγορικών συλλόγων, να δώσουν εξετάσεις στον ΔΟΑΤΑΠ. Ακόμη και μετά την εγγραφή τους, όμως, το εάν θα μπορέσουν να εξασκήσουν το επάγγελμα κρίνεται και πάλι στις εξετάσεις για τη λήψη της άδειας, όπου θα πρέπει να έχουν αφομοιώσει πλήρως το ελληνικό Δίκαιο, το οποίο δεν διδάχθηκαν στις σπουδές τους.

Προνόμια και για τους γιατρούς!

Σε περίπου τέσσερα χρόνια θα επιστρέψουν στη χώρα μας οι Ελληνες φοιτητές της Ιατρικής που σπουδάζουν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι οποίοι θα έχουν ίδια δικαιώματα με τους πτυχιούχους των ελληνικών ΑΕΙ. Η διαδικασία εγγραφής τους στους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους θα είναι ανάλογη με αυτή που ακολουθούν και οι απόφοιτοι των εγχώριων ιατρικών σχολών, προσκομίζοντας δηλαδή μόνο το πτυχίο τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη: «Εφόσον η Κύπρος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων της δεν χρειάζεται να δώσουν εξετάσεις για να εγγραφούν στα μητρώα των επαγγελματικών συλλόγων». Μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», ο κ. Πατούλης σημειώνει: «Οπως συμβαίνει με τη Ρουμανία και την Τσεχία, από τη στιγμή που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυτομάτως αναγνωρίζονται τα πτυχία που παρέχουν τα ιδρύματά τους από τον ΔΟΑΤΑΠ».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα SOS του νέου πτωχευτικού – Πλήρης οδηγός για τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες του νέου νόμου

Τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες που κρύβει ο νέος πτωχευτικός νόμος για όσους χρωστούν σε Ταμεία, Εφορία, τράπεζες και funds παρουσιάζει σήμερα η...

Το «Oruc Reis» έσπασε το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο

Η Τουρκία παραβίασε τη δυνάμει εθνική κυριαρχία της Ελλάδας χωρίς να υπάρξει, έως αργά χθες τουλάχιστον, καμιά αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Το «Oruc...

300.000 ευρώ ζητάει ο Δημήτρης Παπαδημούλης για ένα tweet

Παπαδημούλης κατά Λατινοπούλου, επειδή σχολίασε ότι αγόρασε σπίτια και τα νοικιάζει σε ΜΚΟ Είναι πολλές μάλλον οι ανάγκες του κ. Παπαδημούλη, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς...

Τα ημερησια κρούσματα «εκτινάσσονται» όποτε ζορίζεται η κυβέρνηση!

Αποκαλυπτικός πίνακας που γεννάει ερωτήματα Σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα οδηγεί η μελέτη της «καμπύλης» για τον κορονοϊό, τουλάχιστον κατά το τελευταίο διάστημα. Το πιο σημαντικό...

Αύξηση της θητείας στους 12 (από 9) μήνες στον Στρατό Ξηράς

Την αύξηση της θητείας από τους εννέα στους δώδεκα μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης...