Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Για διαφθορά διώκεται ο πρώην αντιπρόεδρος της PetroChina

Ο πρώην αντιπρόεδρος της PetroChina Λιάο Γονγκγουάν αποπέμφθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα και θα διωχθεί για εγκλήματα που περιλαμβάνουν τη δωροδοκία, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα.
Ο Λιάο είχε παραιτηθεί από τις θέσεις του αντιπροέδρου και του μη εκτελεστικού διευθυντή τον Μάρτιο. Ήταν ο πιο υψηλόβαθμος από τους δύο αντιπροέδρους της PetroChina, της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, και δεύτερος στην ιεραρχία αξιωματούχος της επιχείρησης.
Η κομματική επιτροπή κατά της διαφθοράς, η Κεντρική Επιτροπή για την Επιθεώρηση της Πειθαρχίας, δήλωσε πως ο Λιάο καταχράστηκε τη θέση του προκειμένου να βοηθήσει σε προαγωγές, έλαβε “τεράστια” ποσά δωροδοκίας και διέπραξε μοιχεία.
“Ο Λιάο Γονγκγουάν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος και προέβη σε σοβαρές παραβιάσεις των πολιτικών κανόνων του κόμματος και της πειθαρχίας της οργάνωσης”, ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωση.
Ο Λιάο και τεκμήρια των εγκλημάτων που διέπραξε θα παραδοθούν στις νομικές αρχές προκειμένου να του ασκηθεί δίωξη, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα πραγματοποιεί πάντα τις δικές του έρευνες προτού εμπλακεί η δικαιοσύνη. Καθώς το κόμμα ελέγχει τα δικαστήρια, τα τελευταία συνήθως δεν αντικρούουν τις κατηγορίες που προσάπτει το κόμμα.
Η επιτροπή κατά της διαφθοράς είχε αναφέρει προηγουμένως πως ο Λιάο ερευνάται για “σοβαρές πειθαρχικές παραβιάσεις” εξαιτίας του ρόλου του ως γενικού διευθυντή της China National Petroleum Corporation (CNPC), μητρικής εταιρίας της PetroChina.
Ο Λιάο, που εργαζόταν για 30 χρόνια στην CNPC, διορίστηκε αντιπρόεδρος της PetroChina τον Μάιο του 2014, μερικούς μόλις μήνες αφότου η Κίνα ανακοίνωσε ότι πολλά ανώτατα εκτελεστικά στελέχη των δύο εταιριών αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Περιελάμβαναν τον Τζιάνγκ Τζιεμίν, πρώην πρόεδρο και στις δύο εταιρίες.
Ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ έχει εξαπολύσει εδώ και τρία χρόνια έναν πόλεμο κατά της διαφθοράς λέγοντας πως απειλεί την ίδια την επιβίωση του κόμματος. Δεκάδες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στον στρατό και σε κρατικές επιχειρήσεις έχουν απομακρυνθεί στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας.
Ορισμένοι ήταν προστατευόμενοι του πρώην επικεφαλής της εσωτερικής ασφαλείας Ζου Γιονγκάνγκ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη την περασμένη εβδομάδα αφού κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα που περιλαμβάνουν από δωροληψία έως διαρροή κρατικών μυστικών.
Ο Ζου ανήλθε στην ιεραρχία της CNPC και από 1996 έως το1998 ήταν γενικός διευθυντής της επιχείρησης.
Σε μία ξεχωριστή ανακοίνωση, η επιτροπή κατά της διαφθοράς ανακοίνωσε πως ο Σουν Χονγκζί, ο οποίος ήταν αναπληρωτής επικεφαλής μίας από τις ρυθμιστικές αρχές των επιχειρήσεων στην Κίνα, της Κρατικής Αρχής για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, αποπέμφθηκε επίσης από το κόμμα και θα διωχθεί για δωροδοκία και κατάχρηση.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ