Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Για λόγους… διατροφής

«Μαύρο» έριξε στα υψηλόβαθμα Τμήματα φέτος η γενιά των δεκαοχτάρηδων του Μνημονίου και οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, το ενδιαφέρον των οποίων στράφηκε σε άλλα, λιγότερο κορεσμένα γνωστικά αντικείμενα.

Οι αποκαλούμενες και σχολές- ναυαρχίδες, όπως η Ιατρική και η Νομική, προσέλκυσαν μεν έναν σημαντικό αριθμό νέων, αλλά έμειναν πολύ πίσω σε σχέση με τις Φιλοσοφικές και Παιδαγωγικές Επιστήμες αλλά και τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Στην Τεχνολογική Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι φαίνεται ότι έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση σε Τμήματα που σχετίζονται με τη φυτική παραγωγή και το περιβάλλον και ακόμα περισσότερο σε αυτά που αφορούν τη διατροφή και την αισθητική.

Πάντως, πιο έντονα από κάθε άλλη χρονιά παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι νέοι να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με βασικό κριτήριο το να παραμείνουν στο σπίτι τους, προτιμώντας Σχολές και Τμήματα στην περιφέρεια και λιγότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ετσι, θραύση έκαναν τα Τμήματα Αρχαιολογίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθώς προσέλκυσαν το ενδιαφέρον περίπου 42.000 μαθητών. Τη μεγαλύτερη απήχηση είχε το σχετικό Τμήμα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο και επέλεξαν σχεδόν 9.000 παιδιά.

Ψηλά στις προτιμήσεις βρέθηκαν όλες οι Σχολές που πραγματεύονται τις Παιδαγωγικές Επιστήμες, με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης να συμπεριλαμβάνεται στα μηχανογραφικά 9.500 υποψηφίων. Στην ίδια κατηγορία και σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι Φιλοσοφικές – Παιδαγωγικές Σχολές, τις οποίες προτίμησαν 25.000 υποψήφιοι.

Η μεγάλη στροφή των νέων όμως αφορά τα αντικείμενα των Θεατρικών Σπουδών και του Κινηματογράφου. Περισσότεροι από 4.000 μαθητές επέλεξαν σχετικά Τμήματα, ανεξαρτήτως περιοχής.

Στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, πρώτες στις προτιμήσεις των νέων αναδείχθηκαν οι Επιστήμες Διατροφής και Διαιτολογίας. Συνολικά 11.435 παιδιά εξέφρασαν ενδιαφέρον για το Τμήμα της Θεσσαλονίκης και 10.197 για το αντίστοιχο της Λάρισας. Σε πολύ υψηλά επίπεδα έφτασαν και οι Βρεφοκομίες Ηπείρου, δυο Σχολές σε διαφορετικές περιοχές, οι οποίες επιλέχθηκαν στα μηχανογραφικά 21.500 μαθητών, καθώς και τα Τμήματα Αισθητικής και Κοσμητολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες παιδιά στράφηκαν και στα αντικείμενα της Δασολογίας, της Δασοπονίας και της Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, ενώ την τιμητική τους είχαν και τα Τμήματα της Νοσηλευτικής, με πρώτο αυτό της Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε ανάμεσα στις επιλογές 11.346 υποψηφίων.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ