Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Γιατί αφήνουν στα αζήτητα την προσωρινή σύνταξη

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ο θεσμός της προσωρινής σύνταξης έρχεται και στο Δημόσιο, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα αποδεικνύει ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός». Το μέτρο έχει μηδαμινή ανταπόκριση στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ισχύ από το 2008. Ο φόβος ότι η προσωρινή σύνταξη μπορεί να γίνει μόνιμη, αλλά και το μικρό χρονικό διάστημα που δίνεται (έως τρεις μήνες στο ΙΚΑ) αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για να σπεύσουν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Αλλωστε ο χρόνος αναμονής των δικαιούχων είναι πολύ μεγαλύτερος από το διάστημα χορήγησης της προσωρινής σύνταξης. Στο Δημόσιο φτάνει έως και τους 18 μήνες, ενώ στα υπόλοιπα Ταμεία μπορεί να φτάσει έως και πάνω από δύο χρόνια, ενώ σε κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις φτάνει έως και τα τέσσερα έτη. Ετσι εξηγείται γιατί, με συμπληρωμένη μία τετραετία εφαρμογής του μέτρου, στο ΙΚΑ έχουν υποβληθεί συνολικά μόλις 34.000 αιτήσεις προσωρινής σύνταξης, όταν μόνο το 2012 ξεπέρασαν τις 150.000, οι αιτήσεις απονομής σύνταξης, κύριας και επικουρικής.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί από τον περασμένο Δεκέμβριο για την εφαρμογή της προσωρινής σύνταξης στο Δημόσιο. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο που κατέθεσε προς διαβούλευση στη Βουλή συμπεριέλαβε τη συγκεκριμένη διάταξη. Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης έχουν δικαίωμα να λάβουν προσωρινή σύνταξη, αν το ζητήσουν. Η σύνταξη αυτή θα είναι ίση με το 50% της βασικής και θα χορηγείται για διάστημα έως και οκτώ μήνες μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Με τον τρόπο αυτόν, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι θα βοηθήσει μια μεγάλη μερίδα υποψήφιων συνταξιούχων που δυσκολεύονται πραγματικά να τα φέρουν βόλτα, δίχως μισθό, αλλά ούτε και σύνταξη…

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι στο ότι ο χρόνος απονομής της σύνταξης είναι τέτοιος που υπερβαίνει κατά πολύ το οκτάμηνο. Ετσι, ακόμα και να προτιμήσουν κάποιοι τη λύση της προσωρινής σύνταξης, αυτή θα βοηθήσει μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Για τον υπόλοιπο καιρό μέχρι να απονεμηθεί η σύνταξη οι δικαιούχοι θα βρίσκονται και πάλι με το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή χωρίς το παραμικρό εισόδημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο Δημόσιο βρίσκονται στην αναμονή περίπου 30.000 δικαιούχοι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η αναμονή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) φτάνει έως και τους 12 μήνες. Αν μάλιστα πρόκειται για περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, η σύνταξη απονέμεται με καθυστέρηση που υπερβαίνει το ενάμισι έτος. Ειδικότερα για τους ενστόλους, ο χρόνος αναμονής για την καταβολή της σύνταξης είναι έως δύο μήνες, ενώ φτάνει το δωδεκάμηνο για τις περιπτώσεις όσων εργάζονταν ως υπάλληλοι στο Δημόσιο ή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Ενδεικτική της επιδείνωσης της κατάστασης είναι η ραγδαία αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης στο ΓΛΚ από το 2009 μέχρι σήμερα. Οπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, το 2009 υποβλήθηκαν 15.298 αιτήσεις, ενώ έναν χρόνο μετά, το 2010, υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 33.928 αιτήσεις. Μικρή υποχώρηση παρουσίασαν το 2011, καθώς ανήλθαν στις 28.480, ενώ για το 2012, χωρίς να υπάρχουν τελικά στοιχεία, γίνεται λόγος για κατάθεση περισσότερων από 30.000 αιτήσεων. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η ανταπόκριση των συνταξιούχων θα είναι μεγάλη, καθώς ακόμα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα η καταβολή του 50% της σύνταξης είναι ένα βοήθημα, ειδικά σε περίοδο κρίσης.

Δεν φαίνεται όμως να συμμερίζονται την άποψη αυτή οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, παρά το γεγονός ότι περιμένουν για χρονικό διάστημα που μπορεί να υπερβεί και τους 24 μήνες, αν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση. Βέβαια, στο ΙΚΑ η προσωρινή σύνταξη χορηγείται για διάστημα μόλις ενός τριμήνου, γεγονός που επίσης λειτουργεί αποτρεπτικά για την υποβολή σχετικής αίτησης. Το υπουργείο Εργασίας έχει εντοπίσει ότι είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα χορήγησης της προσωρινής σύνταξης και θέλει να το διπλασιάσει, φτάνοντας στο εξάμηνο. Συνολικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ιδρύματος υπολογίζουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων για προσωρινή σύνταξη δεν υπερβαίνει τις 34.000, όταν είναι πολλαπλάσιες οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Ειδικά για το 2012, υποβλήθηκαν 85.333 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και άλλες 71.000 για χορήγηση επικουρικής σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι είναι πάνω από 150.000 συνολικά οι αιτήσεις για απονομή συντάξεων. Μάλιστα, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο αριθμός αυτό θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς αναμένεται να υπάρξουν προγράμματα εξόδου στον τραπεζικό κλάδο.

Καθυστερήσεις που φτάνουν έως και τέσσερα χρόνια

Το πρόβλημα με την τεράστια καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων είναι ευρύτερο και αφορά όλα τα Ταμεία, κύριας, επικουρικής ασφάλισης και τομείς που καταβάλλεται το εφάπαξ βοήθημα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι καθυστερήσεις υπερβαίνουν τα τρία και φτάνουν έως και τα τέσσερα χρόνια (π.χ. ΝΑΤ, ΤΠΔΥ).

Ειδικότερα:

ΤΠΔΥ: Οι αιτήσεις φτάνουν τις 62.000 και ο χρόνος αναμονής είναι μεγαλύτερος από τρία έτη. Βέβαια, με τη χορήγηση 1,1 δισ. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι μπορεί μέσα στο 2013 να χορηγηθούν έως και 40.000 εφάπαξ.

ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι): Για την επεξεργασία φακέλου της επικουρικής σύνταξης ο χρόνος αναμονής φτάνει τους 18 μήνες.

ΕΤΑΑ (ανεξάρτητα απασχολούμενοι): Εκκρεμούν 6.300 αιτήσεις συνταξιοδότησης και ο χρόνος αναμονής φτάνει τα δυόμισι χρόνια εάν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση.

ΝΑΤ: Στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο ο χρόνος αναμονής φτάνει έως και τα τέσσερα έτη. Ειδικά για τη χορήγηση των εφάπαξ παροχών στο Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού εκκρεμούν 2.250 αιτήσεις και ο χρόνος αναμονής ανέρχεται στα τρία χρόνια. Ιδιος χρόνος αναμονής και για το Ταμείο Κατώτερων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού με 2.270 αιτήσεις να βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Για τους συνταξιούχους άλλων φορέων με συμμετοχή του ΝΑΤ, ο χρόνος αναμονής φτάνει τα τέσσερα χρόνια, με το ΤΠΑΕΝ να έχει αφήσει να εκκρεμούν 1.650 αιτήσεις και το ΤΠΚΠΕΝ άλλες 5.000 αιτήσεις.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ήρθε η ώρα της πληρωμής για τα αναδρομικά – Τι θα δουν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ

Αρχίζει, μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, η πίστωση των αναδρομικών. Συνολικά θα καταβληθεί 1,341 δισ., αν και το ΣτΕ επιδίκασε 3,9...

865 νέα κρούσματα! Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

331 θετικοί στην Αττική, ενώ πιο δύσκολη θεωρείται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με 181 νέα περιστατικά Εκτός ελέγχου είναι η έξαρση της πανδημίας στη χώρα,...

Αυτοκτόνησε ιδιοκτήτης γηροκομείου μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων

Η αφόρητη πίεση που ένιωθε με την έξαρση του κορονοϊού και το ψυχολογικό βάρος που ένιωσε πριν από λίγες ημέρες, όταν εντοπίστηκαν κρούσματα στη...

Η «Πρωτοβουλία Νέων» μάχεται για τον κόσμο που ονειρεύεται να ζει

Τον αγώνα της για να δημιουργήσει τον κόσμο του μέλλοντος, μια κοινωνία στην οποία ονειρεύεται να ζει δίνει η οργάνωση «Πρωτοβουλία Νέων». Από την Γιώτα...

Μέτωπο με Κύπρο και Αίγυπτο κατά της τουρκικής ασυδοσίας

Νέα Τριμερής Σύνοδος Κορυφής χθες στη Λευκωσία. Μητσοτάκης: Η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος καταδίκασαν με τον...