Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Γιατί η EFG του Λάτση αφήνει τη Eurobank

Οι Ελβετοί ανάγκασαν τον όμιλο Λάτση, που δραστηριοποιείται στην Ελβετία, μέσω της EFG, να περιορίσει την έκθεσή του στην «αμαρτωλή» Ελλάδα και να ελαχιστοποιήσει τη συμμετοχή του στην ελληνική τράπεζα Εurobank.

Ετσι σπάει στα 10 η συμμετοχή (44,5%) του ελβετικού ομίλου EFG στη Eurobank, καθώς μεταβιβάζεται στα εννέα παιδιά του Σπύρου, της Μαριάννας και της Μαργαρίτας Λάτση και στο Ιδρυμα Λάτση. Με βάση τη συμφωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας Λάτση, καθένας από τους διάδοχους μετόχους θα αποκτήσει περί το 4,4%, ενώ ο όμιλος EFG θα διατηρήσει 1,15%. Η μεταβίβαση, όπως προαναφέραμε, συνδέεται με την απαίτηση των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών από τον τραπεζικό όμιλο EFG International, που δραστηριοποιείται στο private banking, να περιορίσει την έκθεσή του στην Ελλάδα και συνεπώς να μην ενοποιεί τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank.

Η οικογένεια Λάτση αποφάσισε να πετύχει με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια και έτσι κάλυψε ταυτόχρονα τόσο τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών όσο και την ανακατανομή μεταξύ των νεότερων μελών τής. Η συμφωνία συνδέεται και με την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και τη «μαύρη τρύπα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, κάθε μέλος της οικογένειας Λάτση μπορεί να αποφασίσει ξεχωριστά αν θα συμμετάσχει ή όχι στην ανακεφαλαιοποίηση, καθώς θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια και από τους ιδιώτες μετόχους.

Μολονότι πρόσφατα αφαιρέθηκε το διακριτικό «EFG» από τη Eurobank, οι εποπτικές αρχές επανήλθαν και κατέστησαν σαφή την ανάγκη για πλήρη διαχωρισμό των δύο ομίλων -από διοικητική, διαχειριστική και λογιστική άποψη-, ούτως ώστε οι ελληνικές δραστηριότητες και η εκάστοτε αξιολόγηση του ελληνικού κινδύνου να μην επηρεάζουν τις δραστηριότητες του ομίλου EFG. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας που κατέχουν θέσεις και στα διοικητικά συμβούλια του ομίλου EFG παραιτούνται από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και αντιστρόφως.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ