Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Γιατί η «μικρή ΔΕΗ» προκαλεί ηλεκτροσόκ τώρα στην κυβέρνηση

Τη μεγαλύτερη μάχη στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων θα δώσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, καθώς την Τρίτη κατατίθεται εκ νέου στη Βουλή το αναμορφωμένο σχέδιο νόμου για τη διάσπαση της ΔΕΗ, με τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» η οποία και θα πωληθεί σε ιδιώτες. Η κατάθεση του σχεδίου νόμου, η συζήτηση επί του οποίου θα αρχίσει την Τετάρτη, αναβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση (που έχει ανακοινώσει ότι θα ακυρώσει τον νόμο), αλλά και από βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η ψήφιση του σχεδίου νόμου αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση της βοήθειας από την τρόικα, αλλά και δέσμευση της χώρας μας προς την Κομισιόν προκειμένου να ανοίξει η ελληνική αγορά ενέργειας (η οποία στα χαρτιά έχει ανοίξει από δεκαετίας…). Στην περίπτωση που ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, ο διαγωνισμός για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο. Ηδη, πάντως, τα συνδικαλιστικά σωματεία της ΔΕΗ έχουν εξαγγείλει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ήμερα που θα αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας κυκλοφόρησαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα γίνουν αλλαγές στο σχέδιο νόμου με στόχο την εξασφάλιση των εργαζομένων. Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι ότι τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα πάνε για αποπληρωμή του χρέους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των άλλων ιδιωτικοποιήσεων στις οποίες εμπλέκεται το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), αλλά θα εισπραχθούν από τη ΔΕΗ προκειμένου η τελευταία να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Οσοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση επικεντρώνονται στο ύψος του τιμήματος για τη «μικρή ΔΕΗ», στην οποία θα περάσουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά για τις οποίες οι Ελληνες φορολογούμενοι δαπάνησαν επί δεκαετίες δισεκατομμύρια ευρώ. Ηδη κυκλοφορούν διάφορα νούμερα για το τίμημα που θα πληρώσει ο τυχερός πλειοδότης, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 1 δισ. και 1,5 δισ. ευρώ. Στη «μικρή ΔΕΗ» δεν μεταβιβάζονται μόνο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με το προσωπικό τους, αλλά και σχεδόν το 30% του πελατολογίου.

Ενδιαφέρον για τη «μικρή ΔΕΗ» αναμένεται να εκδηλώσουν ισχυροί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό και κατά το παρελθόν έχουν ακουστεί ονόματα γερμανικών, γαλλικών, ιταλικών και ισπανικών ομίλων σε συνεργασία με εγχώριους «παίκτες». Οσο για την τύχη της ΔΕΗ μετά την απόσχιση και πώληση του 30% της δυναμικότητας, οι υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης επικαλούνται το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η ENEL χρησιμοποίησε τα νέα κεφάλαια για να επεκταθεί πανευρωπαϊκά. Θεωρούν ότι με τα νέα κεφάλαια από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και του ΑΔΜΗΕ, που μπορεί να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ μπορεί να αποπληρώσει τον δανεισμό, να προχωρήσει στην κατασκευή της «Πτολεμαϊδας 5» και να επεκταθεί στη Βαλκανική. Βέβαια, οι εποχές δεν είναι ίδιες με αυτές που επέτρεψαν την ταχεία ανάπτυξη της ENEL. Ειδικά στη Βαλκανική, που εδώ και χρόνια βυθίζεται στην οικονομική κρίση.

Στη νέα εταιρία θα μεταβιβαστεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού και της πελατείας της ΔΕΗ προκειμένου στη συνέχεια να πωληθεί σε ιδιώτες. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο νόμου, στη νέα εταιρία εισφέρεται σειρά μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και συγκεκριμένα: Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύος 330 MW, καθώς και άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον νέο σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης πέντε ορυχείων που συνδέονται με τις παραπάνω λιγνιτικές μονάδες (Αμύνταιο, συμπεριλαμβανομένων των ορυχείων Λακκιάς, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ και Βεύης).

Στη νέα εταιρία μεταφέρονται και πέντε υδροηλεκτρικές μονάδες (ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW, ΥΗΣ Αγρας, ισχύος 50 MW, ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW), καθώς και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW. Στη «μικρή ΔΕΗ» μεταβιβάζονται και συμβάσεις προμήθειας ενέργειας οι οποίες αντιστοιχούν, κατά προσέγγιση, στο 30% του συνολικού αριθμού συμβάσεων ανά κατηγορία πελατών (οικιακοί, μέση τάση, υψηλή τάση κ.λπ.). Μεταφέρονται, επίσης, και οι εργαζόμενοι των μονάδων (περίπου 3.000), αλλά και οι υποχρεώσεις που συνοδεύουν τις εν λόγω συμβάσεις προμήθειας.

Πώς προσπαθούν να πείσουν τους εργαζομένους

Μεταξύ των μέτρων που λέγεται ότι θα περιλαμβάνει το αναμορφωμένο σχέδιο νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» θα είναι άρθρο περί «καθολικής διαδοχής», δηλαδή της πλήρους μεταφοράς εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων από τη ΔΕΗ στη «μικρή ΔΕΗ», με παράλληλη διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων. Θα προστεθούν όροι, σύμφωνα με τους οποίους οι υδάτινοι πόροι της ΔΕΗ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για την άρδευση. Θα περιλαμβάνεται, επίσης, όρος για πενταετή ρήτρα απασχόλησης για το προσωπικό της ΔΕΗ που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ». Μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου διαστήματος ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει, όμως, τη δυνατότητα να τους απολύσει. Οσον αφορά τις σημερινές κοινωνικές παροχές της ΔΕΗ προς τις τοπικές κοινωνίες, φημολογείται ότι θα περιλαμβάνεται όρος για πρόσληψη προσωπικού από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις μονάδες που θα περάσουν στον ιδιώτη. Για την επιλογή του επενδυτή που θα πάρει τη «μικρή ΔΕΗ» θα μετρήσει θετικά το ύψος του επενδυτικού σχεδίου του αλλά και η δέσμευσή του για κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ