Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Γιατί η Ν.Δ. θα πει «όχι» (τώρα) στην Εξεταστική

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

«Ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία και την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο, αλλά «στην ώρα της» θα πει η Νέα Δημοκρατία.

Επί του παρόντος δείχνει αποφασισμένη να απαντήσει αρνητικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να παραπέμψει τη συζήτηση για την Εξεταστική μετά τη δόση των 31 δισ. ευρώ που περιμένει η χώρα τον Οκτώβριο.

Μολονότι εντός της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η Εξεταστική πρέπει να γίνει τώρα, με δεδομένο ότι η σχετική δικογραφία φτάνει από μέρα σε μέρα στη Βουλή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως έχει συνταχθεί μάλιστα, δεν φαίνεται να έχει τύχη. Κι αυτό γιατί από τη μία εμπλέκει την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ από την άλλη κατονομάζει προσωπικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση συνεργασίας, ζητώντας μάλιστα να διερευνηθούν ακόμα και τυχόν ποινικές του ευθύνες για τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής. Και μόνο οι δύο αυτοί λόγοι είναι κατά πολλούς αρκετοί για το «όχι» της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι εσκεμμένα η Κουμουνδούρου διατύπωσε κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόταση, ώστε να μην αφήνει άλλο δρόμο από την απόρριψή της, για να μπορεί ανέξοδα στη συνέχεια να δημιουργεί εντυπώσεις.

«Δεν το συζητάμε καν να πούμε ”ναι” στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Εξεταστική θα γίνει. Είναι προεκλογική μας δέσμευση. Αλλά θα γίνει στην ώρα της και με πρόταση που θα έχει συνταχθεί από τη Νέα Δημοκρατία» δηλώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. Με την άποψη αυτή φαίνεται ότι έχει αρχίσει να συντάσσεται και η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αν και ορισμένοι εξ αυτών επιμένουν ότι η Επιτροπή πρέπει να συσταθεί και προαναγγέλλουν τη θετική τους ψήφο.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του όλου κλίματος έχει παίξει στα παρασκήνια και η υψηλών τόνων αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ευ. Βενιζέλο να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην Κουμουνδούρου, κατηγορώντας τη για δημαγωγία, λαϊκισμό και συνωμοσιολογία. Επειτα απ’ αυτό, η δήλωση υψηλόβαθμου κοινοβουλευτικού στελέχους της Ν.Δ. σε πηγαδάκι της Βουλής την περασμένη Πέμπτη ήταν ενδεικτική των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί: «Είναι ώρα τώρα να διαλυθεί μια κυβέρνηση για την ασόβαρη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν άλλα πιο σοβαρά θέματα που καίνε» είναι χαρακτηριστική, εννοώντας προφανώς το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα και τον Προϋπολογισμό που έρχονται.

Με δεδομένη, πάντως, την ψυχρότητα στις προσωπικές και εσωκομματικές σχέσεις τους, προκάλεσε εντύπωση η στάση του κ. Βενιζέλου απέναντι στον κ. Παπανδρέου. Η εξήγηση ότι στην πρόταση κατονομάζεται και ο ίδιος ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θεωρείται επαρκής. Πέραν αυτού, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται ότι εξοφλεί τα «γραμμάτια» που είχε αναλάβει κατά την αλλαγή κομματικής ηγεσίας όταν ο κ. Παπανδρέου -όπως είχε αποκαλύψει τότε η «κυριακάτικη δημοκρατία»- είχε ζητήσει, προκειμένου να μην του δημιουργήσει προβλήματα, να λειτουργήσει έναντί του ως «ασπίδα» εν όψει πιθανών δικαστικών και κοινοβουλευτικών περιπετειών.

Αλλωστε, και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του με τη δήλωση που έκανε για το θέμα.

Ζητώντας και τα ρέστα, επιτέθηκε σε όσους τον επικρίνουν για την καταστροφική πολιτική που ακολούθησε και την προσφυγή στο ΔΝΤ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διέψευσε και εκείνους που ήλπιζαν ότι θα ζητούσε από μόνος του τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, διευκολύνοντας έτσι εντυπωσιακά τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούν όλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη στάση του κ. Βενιζέλου. Ακόμη και προσκείμενα σε αυτόν στελέχη και βουλευτές θεωρούν ότι η συνέχιση της ταύτισης με τον κ. Παπανδρέου δεν τον βοηθά πολιτικά και ότι αντιθέτως θα έπρεπε να αδράξει την ευκαιρία για να διαχωρίσει τη θέση του.

Από κει και πέρα, ωστόσο, παρεμβαίνουν και τα διαδικαστικής φύσεως (αλλά καθόλου ήσσονος σημασίας) και εκ του Συντάγματος απορρέοντα ζητήματα, τα οποία η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει αναπόφευκτα. Ενα απ’ αυτά είναι η ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα διεξαχθεί «υποχρεωτικά» εντός των επόμενων ημερών και θα είναι φανερή και ονομαστική. Η αρχική σκέψη να αποχωρήσει η Νέα Δημοκρατία ή όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση από την ψηφοφορία, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά αντάρτικα, εγκαταλείφθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Η Ν.Δ. στο παρελθόν έχει αποχωρήσει από παρόμοιες ψηφοφορίες (Βατοπαίδι, Siemens), αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ να εκτεθεί. Τώρα, ωστόσο, οι αριθμητικοί συσχετισμοί των κοινοβουλευτικών δυνάμεων αλλά και ο Κανονισμός της Βουλής καθιστούν απαγορευτική ακόμα και τη σκέψη για κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί αν η Ν.Δ. αποχωρήσει, θα μπορεί να συσταθεί Εξεταστική ακόμα και με μόλις 120 «ναι», αριθμό που δυνητικά μπορούν να συγκεντρώσουν ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητοι Ελληνες – Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό ίσως αποτελεί μια διέξοδο και ενδεχομένως θα μπορούσε η Ν.Δ. να το κάνει, αφού ο κανονισμός της Βουλής επιτρέπει να συσταθεί αργότερα και δεύτερη Εξεταστική για το ίδιο θέμα. Ωστόσο, το ισχυρότατο εμπόδιο είναι ότι μέχρι να έρθει η δόση των 31 δισ. ευρώ η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο ακόμα και την παραμικρή συζήτηση επί της δικογραφίας.

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι εφόσον γίνει Εξεταστική και η Βουλή καταλήξει στην απόφαση να προχωρήσει σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί ο τροποποιημένος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που προβλέπει τη συγκρότηση Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, πριν από την Προανακριτική Επιτροπή. Αυτή θα αξιολογήσει νομικά τα στοιχεία και τη βασιμότητά τους και θα επεξεργαστεί νομικά και ουσιαστικά τις κατηγορίες πριν από το τελικό βήμα για τη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας – Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα απασχόλησης

Πλήρης οδηγός για το πρόγραμμα-μαμούθ του υπουργείου Εργασίας που επιδοτεί για έξι μήνες τις ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων Την Πέμπτη αρχίζουν οι αιτήσεις συμμετοχής στο...

Στρατό στο Αζερμπαϊτζάν έστειλε ο «σουλτάνος»

Φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ το Κρεμλίνο στηρίζει την Αρμενία Μνήμες του αιματηρού πολέμου μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και...

Ξεπαγώνουν τις αντικειμενικές, αλλα με παλιά (και λάθος) στοιχεία

Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές είχαν κάνει τις εισηγήσεις τους πριν από τον Μάρτιο του 2020, όταν κατέρρευσε η αγορά λόγω της επιβολής του καθολικού lockdown Τις...

Η ΑΑΔΕ στέλνει ραβασάκια σε συνταξιούχους για τα αναδρομικά του ’14

Ηλεκτρονικά «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ αναμένεται να λάβουν σύντομα 42.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι... ξέχασαν να δηλώσουν στην Εφορία τα αναδρομικά που πήραν το 2014...

Ιστορική κωλοτούμπα για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών

Μνημείο υποκρισίας! Η κυβέρνηση άλλαξε το επίσημο ανακοινωθέν πέντε ώρες μετά τη δημοσίευσή του Αναξιοπρέπεια, απάτη, γκάφα, ευτελισμός. Ολα αυτά μαζί και το καθένα από...