Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

Γιατί η Ουκρανία προτιμά να παραμείνει στη ζεστή «αγκαλιά» της Gazprom!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Στη βιομηχανική περιοχή του Ντονέτσκ μερικές εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης του 1.000.000 διαδηλώνουν κρατώντας για πανό σημαίες της Ε.Ε. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν με έχθρα και περισσή καχυποψία τις διαμαρτυρίες που συνταράσσουν τις τελευταίες εβδομάδες το Κίεβο με αφορμή την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης του φιλορώσου Βίκτορ Γιανούκοβιτς στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Ελάχιστοι από τους κατοίκους του Ντονέτσκ «βλέπουν» το μέλλον τους εντός μιας ενωμένης Ευρώπης. Η συντριπτική πλειονότητα προτιμά να έχει στήριγμα τη Μόσχα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μεγάλες παραχωρήσεις· παραχωρήσεις του ενεργειακού πλούτου της Ουκρανίας, που εδώ και χρόνια δίνει αφορμές για συγκρούσεις, απειλές και εκβιασμούς στο μεγάλο γεωστρατηγικό παιχνίδι της επίδειξης ισχύος.

 Η σύγχρονη πολιτική Ιστορία της Ουκρανίας συνδέεται άμεσα με το φυσικό αέριο και τον ρωσικό γίγαντα Gazprom, μια ιστορία που μετρά από κρατουμένους, όπως η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, έως εκβιασμούς και σκάνδαλα.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης οι τιμές του φυσικού αερίου για την Ουκρανία δεν καθορίζονταν βάσει των νόμων της αγοράς, αλλά αποτελούσαν προϊόν διμερούς διαπραγμάτευσης. Κατά την περίοδο 2004-2005 περίπου το 80% των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ε.Ε. γινόταν μέσω της Ουκρανίας. Τα 2/3 των εσόδων του ρωσικού γίγαντα Gazprom προέρχονταν από τις πωλήσεις αερίου μέσω των ουκρανικών αγωγών.

 Η κρίση του 2009 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξάρτησης της Ουκρανίας από τη Μόσχα. Τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς η Ρωσία και η Ουκρανία διαφώνησαν σχετικά με το ύψος του χρέους της τελευταίας, καθώς και για τη νέα τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου στην ουκρανική αγορά. Οταν οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν, η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Με δεδομένο ότι το 80% του ρωσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη διερχόταν από το ουκρανικό έδαφος, η διακοπή, που διήρκεσε περίπου δύο εβδομάδες, προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε μέλη της Ε.Ε., κυρίως στις χώρες που εξαρτώνται από τις ρωσικές εισαγωγές σε απόλυτο βαθμό. Η Σλοβακία όπως και η Ρουμανία κήρυξαν κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», η Βουλγαρία κατέγραψε οικονομικές ζημιές 350.000.000 δολ., ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες αδυνατούσαν να προμηθεύσουν τους βιομηχανικούς πελάτες τους, ακόμα και τα νοικοκυριά.

Με τη σημερινή απόφασή της να γυρίσει την πλάτη στην Ε.Ε. η ουκρανική κυβέρνηση προσδοκά σε ανταλλάγματα και μάλιστα σημαντικά για την οικονομία της χώρας, η οποία επιδιώκει να απολαύσει τα ίδια οφέλη που απολαμβάνει και η Αρμενία. Η τελευταία, μόλις απέρριψε την πρόταση της Ε.Ε. να λάβει τον χαρακτηρισμό της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, πήρε τα πρώτα ανταλλάγματα από τη Μόσχα. Το Γερεβάν θα αγοράζει πλέον πετρέλαιο από τη Ρωσία χωρίς τους δασμούς ύψους 30% που ίσχυαν έως σήμερα, θα αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό στην τιμή της εσωτερικής ρωσικής αγοράς και θα πληρώνει το φυσικό αέριο 189 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, με βάση τη νέα συμφωνία που θα ισχύσει έως το 2018. «Να έχετε υπόψη σας ότι στην Ευρώπη η τιμή είναι περίπου 500 δολάρια» δήλωσε με νόημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κίεβο περιμένει κι αυτό την ίδια μεταχείριση. Με το 60% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο να καλύπτεται από τη Ρωσία, η Ουκρανία προσδοκά σε γενναίες εκπτώσεις που θα μπορούσαν να διασώσουν την ουκρανική οικονομία τώρα που το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξάνεται και τα διαθέσιμα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα συρρικνώνονται. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να βρεθεί γρήγορα σε θέση όπου δεν θα δύναται να αποπληρώσει τα δάνειά της ή να πληρώσει τον λογαριασμό του φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρότεινε οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία άμεσα. Υποσχόταν μόνο ότι η χώρα θα έβγαινε κερδισμένη από τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, στην οποία θα καταργούνταν σε ποσοστό 98% οι τελωνειακοί δασμοί, κάτι που σημαίνει ότι από τις εξαγωγές της θα είχε κέρδος μόλις 487.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση. «Υπό ρωσική προστασία η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει σε ένα σημαντικό δάνειο και σε μια μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, κάτι που θα καθυστερούσε τη νομισματική υποτίμηση» λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν. Αντιθέτως, η συμφωνία με την Ε.Ε. θα επέφερε «αντιλαϊκά μέτρα για τα επόμενα 2-3 χρόνια» με αντάλλαγμα μια «πιθανή βελτίωση μακροπρόθεσμα» της λειτουργίας των οικονομικών θεσμών «υπό την επιτήρηση των Βρυξελλών και του ΔΝΤ». Ο Ρώσος ειδικός Ντμίτρι Ορέσκιν υποστηρίζει από την πλευρά του ότι «η Ρωσία έχει υποσχεθεί 10-20 δισ. δολάρια στην Ουκρανία, χωρίς να χρειαστεί να πάρει επώδυνα μέτρα για την ουκρανική κοινωνία»…

Σύμφωνα με την ουκρανική εταιρία Naftogaz, μετά την άρνηση της Ουκρανίας να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση η ρωσική εταιρία Gazprom αποφάσισε να της δώσει παράταση ως την άνοιξη για να πληρώσει το φυσικό αέριο που κατανάλωσε κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Η αγωνία για βοήθεια της Μόσχας και ο κίνδυνος κατάρρευσης μέσα στο 2014

Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, κλείνοντας την πόρτα στην Ε.Ε., δήλωσε ότι «η Ουκρανία χρειάζεται ένα πρόγραμμα άμεσης οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. προτού υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία μαζί της, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει». Την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αυτοπροσώπως στη Μόσχα εντός των προσεχών ημερών για να συζητήσει την οικονομική συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία. Δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και η σύναψη συμφωνίας για την είσοδο της Ουκρανίας στην Ευρασιατική Ενωση. Η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να οδηγήσει επίσης στην υποτίμηση του νομίσματος, που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στους κατοίκους της χώρας.

Παρά την επιδείνωση της κατάστασης, η ουκρανική κυβέρνηση αρνείται επίμονα τα δρακόντεια μέτρα (όπως περικοπές στον προϋπολογισμό και αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου) που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προϋπόθεση για να της χορηγήσει ένα δάνειο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που της είχε υποσχεθεί από το 2010. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους μιας γαλλικής επενδυτικής τράπεζας, «η Ουκρανία πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Ρωσία γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων της στις αρχές του 2014».

Οπως έγραφε ο «Guardian», η Ουκρανία μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες έμοιαζε να ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο επιλογές. Η μία ήταν να στραφεί προς τα δυτικά της, προς μια περιοχή δηλαδή της ευρωατλαντικής ενοποίησης που στηρίζεται στον νόμο και στην τάξη. Η άλλη επιλογή ήταν να παραμείνει στη ρωσική κυριαρχία και να ασπαστεί την προσπάθεια του Πούτιν να οικοδομήσει μια εναλλακτική λύση στον χώρο ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ. Στην καρδιά της σημερινής κρίσης, έγραφε η συγγραφέας Μαρίνα Λεβίτσκα, βρίσκεται το φυσικό αέριο. Αν η Ουκρανία στραφεί προς την Ε.Ε., θα πρέπει να πληρώσει την τιμή της αγοράς, χάνοντας τα προνόμια που έχει σήμερα. Μια τέτοια αύξηση της τιμής θα ήταν καταστροφική για τις ουκρανικές επιχειρήσεις και τις φτωχές οικογένειες που πρέπει να αγοράσουν καύσιμα για τον χειμώνα. Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο η ευρωπαϊκή προοπτική δεν μοιάζει να υπόσχεται πολλά.

Στέλλα Θεοδώρου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κούρεμα-ανάσα δύο ταχυτήτων για τα ενοίκια! Ποιοι δικαιούνται υποχρεωτικό «ψαλίδι» 40% και ποιοι εθελοντικό 30%

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει εθελοντική μείωση του μισθώματος Aνάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση δίνει η απόφαση...

Ο Ολυμπιακός «καθάρισε» την Ομόνοια και πέρασε ξανά στους ομίλους του Champions League

Η συνήθεια που έγινε λατρεία! Ο Ολυμπιακός υπερασπίστηκε με άνεση το προβάδισμα του πρώτου παιχνιδιού χθες στο «ΓΣΠ» της Λευκωσίας, μένοντας στο 0-0 με...

Σαπουνόπερα απειλών από τον Ταγίπ Ερντογάν – Διατυμπανίζει ότι θα πάρει ζωές

Νέο κακόγουστο εθνικιστικό βίντεο με θέμα τη «Γαλάζια Πατρίδα» έβγαλε η Άγκυρα Την ώρα που δηλώνει... ειρηνοποιός, ο «εύθικτος» με τα πρωτοσέλιδα Ερντογάν βρίσκει διαρκώς...

Αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ με αιχμή τη Σούδα!

Εκσυγχρονισμό των F-16 και επενδύσεις σε ναυπηγεία και ενέργεια είχε το μενού της συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Πομπέο Με θερμά λόγια εκατέρωθεν ο Κυριάκος...

Μέγα φιάσκο τα «12 κρούσματα» στο κρουαζιερόπλοιο

Ψευδή τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε ιδιωτικό εργαστήριο του Ηρακλείου για τα μέλη του πληρώματος του «Mein Schiff 6» Σε μεγαλοπρεπές φιάσκο κατέληξε...