Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Γιατί η Βιοχάλκο εξαναγκάστηκε να «μεταναστεύσει»

Επενδύσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ είχαν πραγματοποιήσει την τελευταία 15ετία οι τρεις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της χώρας (ΣΙΔΕΝΟΡ του ομίλου Βιοχάλκο, η Ελληνική Χαλυβουργία και η Χαλυβουργική). Μετά ήρθε η κρίση, που οδήγησε στην κατάρρευση της οικοδομής και των δημόσιων έργων, του κατεξοχήν τομέα δραστηριοποίησης των τριών ομίλων, οι οποίοι είχαν σχετικά περιορισμένη διεθνή παρουσία. Η Πολιτεία κάλεσε τις τρεις εταιρίες, όπως και το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, να στραφούν προς το εξωτερικό, ώστε να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα. Την ίδια στιγμή, τους τραβούσε το χαλί κάτω από τα πόδια μέσω της επιβολής απίστευτων φόρων στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) και της ασφυξίας από την έλλειψη ρευστότητας. Ετσι, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, ακόμα και υγιείς, πλήρως εκσυγχρονισμένες (λόγω των μεγάλων επενδύσεων) βιομηχανικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Γι’ αυτό και η ανακοίνωση της διοίκησης της Βιοχάλκο, την περασμένη Δευτέρα, ότι μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους παρακολουθούν τις προσπάθειες των διοικήσεων να στηρίξουν τους ισχυρούς βιομηχανικούς ομίλους. Το πλήγμα για την οικονομία, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγικές εγκαταστάσεις θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν στη χώρα μας, είναι μεγάλο. Το διαπίστωσαν αυτές τις ημέρες όσα τραπεζικά στελέχη ή επιχειρηματίες βρέθηκαν στο εξωτερικό, αφού μεταφέρεται μια εικόνα αμφιβολίας για την τύχη της ελληνικής οικονομίας. «Πώς μας ζητάτε να επενδύσουμε, όταν κάποιοι αναγκάζονται, εξαιτίας της κρατικής αδράνειας, να μεταφέρουν την έδρα τους για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές;» αναρωτιούνται. Σοβαρό πλήγμα δέχεται και το ελληνικό Χρηματιστήριο, η διοίκηση του οποίου προ ημερών πανηγύριζε για το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνουν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι. Από το 2000 μέχρι σήμερα, 189 εταιρίες αποχώρησαν από το ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ άλλες 37 βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο της εξόδου, καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών τους έχει ανασταλεί.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την εξέλιξη. Παραλείπουν, βέβαια, να αναφέρουν ότι οι τέσσερις εταιρίες που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες (Coca-Cola 3E, ΦΑΓΕ, S&B και Βιοχάλκο) αποτελούν σχεδόν το 4% του ελληνικού ΑΕΠ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης είπε ότι οι παραγωγικές εγκαταστάσεις μένουν στη χώρα, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης έφτασε μέχρι του σημείου να υποστηρίξει ότι το «ισοζύγιο είναι θετικό» επειδή, λέει, υπάρχουν επιχειρήσεις (ποιες;) που μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα!

Μέσω της μεταφοράς έδρας στο Βέλγιο, ο όμιλος Βιοχάλκο λύνει το ένα από τα δύο προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας, το πρόβλημα της ρευστότητας, αφού θα έχει ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό. Ετσι μπορεί να αναχρηματοδοτήσει με ευνοϊκότερους όρους τα δάνεια, ύψους περί τα 1,4 δισ. ευρώ, που είχε στα τέλη Ιουνίου. Παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης περί αξιοποίησης ολόκληρου του «οπλοστασίου», ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα, και παρά τις υποσχέσεις περί κινητοποίησης των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η αγορά έχει στην κυριολεξία στεγνώσει.

Το δεύτερο πρόβλημα που ροκανίζει τα θεμέλια ακόμα και υγιών ελληνικών βιομηχανιών είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος. Στο ΥΠΑΝ παραπέμπουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) και στο Οικονομικών για το θέμα του ενεργειακού κόστους. Κύκλοι του υπουργείου παραδέχονταν ότι παρεμβάσεις στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ δύσκολα θα γίνουν, με το επιχείρημα ότι «απειλείται η βιωσιμότητά της». Σύντομα δεν θα μπορούν να γίνουν μειώσεις, καθώς θα προχωρά η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ. Τότε ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει μείωση τιμών στο φυσικό αέριο, για να λάβει την απάντηση ότι «θα τιναχτεί στον αέρα ο διαγωνισμός». Στο τέλος ούτε τα τιμολόγια μειώθηκαν ούτε η ΔΕΠΑ πωλήθηκε…

 

Ο παραλογισμός με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και η διακοψιμότητα

Αυτή την εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή ρύθμιση για την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας (οι μεγάλες βιομηχανίες θα συμφωνούν και θα δεσμεύονται να διαμορφώνουν τη ζήτησή τους ανάλογα με τις εντολές του διαχειριστή του συστήματος και σε αντάλλαγμα θα εξασφαλίζουν μείωση στο κόστος ρεύματος). Ομως το μέτρο θεωρείται «ασπιρίνη», καθώς ο υψηλός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) εξακολουθεί να προβληματίζει τη βιομηχανία. Κύκλοι της διοίκησης της Βιοχάλκο υποστήριζαν στις αρχές της εβδομάδας ότι η μεταφορά έδρας δεν σημαίνει πως θα περισσεύει λίπος για να πληρώνουν το υψηλό κόστος της ενέργειας. Γι’ αυτό και αναμένουν την τήρηση των κυβερνητικών υποσχέσεων περί μείωσης του ενεργειακού κόστους, το οποίο αντιπροσωπεύει το 30% έως 55% του κόστους παραγωγής στις μεγάλες, ενεργοβόρες, βιομηχανίες της χώρας. Εξαιτίας του παραλογισμού με τον ΕΦΚ, οι ελληνικές βιομηχανίες δεν μπορούν να εξάγουν, αφού το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, και συνεπώς δεν μπορούν να χτυπήσουν τον διεθνή ανταγωνισμό. Ο όμιλος Βιοχάλκο, για παράδειγμα, διαθέτει στον χάλυβα πολύ μεγάλη, αχρησιμοποίητη παραγωγική δυναμικότητα, που θα μπορούσε κάλλιστα να εξαχθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο με το σημερινό κόστος της ενέργειας.

Ο όμιλος Βιοχάλκο, που ενοποιεί δεκάδες εταιρίες (από χαλυβουργίες μέχρι εμπορικό κέντρο) σε Ελλάδα και εξωτερικό και απασχολεί περί τους 8.000 εργαζομένους, είδε στο πρώτο εξάμηνο να αυξάνεται ο όγκος πωλήσεων του αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ), αλλά να μειώνονται τα έσοδα εξαιτίας της πίεσης στις τιμές, να υποχωρεί κατά σχεδόν 30% ο κύκλος εργασιών του τομέα χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ) με τις ζημιές να εκτοξεύονται στα 43.200.000 ευρώ. Με ζημιές περί τα 12.000.000 ευρώ (διπλάσιες από το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο) έκλεισε και ο κλάδος χαλκού (υπό τη ΧΑΛΚΟΡ). Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ από 1,74 δισ. στο πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ παρουσίασε (μετά φόρων) ζημιές 68.500.000 ευρώ από ζημιές 26.300.000 στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ετοιμάζονται και άλλοι

Και άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρίες σκέφτονται να πάρουν αποφάσεις ανάλογες αυτής της Βιοχάλκο, καθώς σταδιακά «μένουν» από αντοχές σε ένα περιβάλλον που δεν είναι σε θέση πλέον να διασφαλίσει τους στοιχειώδεις όρους για εύρυθμη λειτουργία, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος σε ανακοίνωσή του. Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις άλλων συνδέσμων, αλλά και του ΣΕΒ. Η διοίκηση του τελευταίου προσπαθεί τις τελευταίες εβδομάδες να υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότι εκτός από τον τουρισμό υπάρχουν και οι βιομηχανίες, που εξακολουθούν να αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδότη μόνιμου προσωπικού στη χώρα.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ