Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

Γιατί ο αρχηγός της ΜΙΤ έγινε (ξαφνικά) στόχος!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ενα περίεργο παιχνίδι παίζεται περίπου από τα μέσα του μήνα, μέσω δημοσιευμάτων, με στόχο την αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, με σκοπούς που επιδέχονται πολλές ερμηνείες, που όλες όμως άπτονται σοβαρών θεμάτων της τουρκικής πολιτικής και οπωσδήποτε και της αντίστοιχης των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Το θέμα ξεκίνησε με ένα δημοσίευμα, στις 16 Οκτωβρίου, του γνωστού για το κύρος του Αμερικανού αρθρογράφου Ντέιβιντ Ιγκνάσιους στην «Washington Post», το οποίο αποκάλυψε ότι η ΜΙΤ είχε δώσει στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν (σ.σ.: ΜΟΙS) τα ονόματα 10 Ιρανών συνεργατών της MOSSAD, με αποτέλεσμα την εξάρθρωση ενός δικτύου των Ισραηλινών υπηρεσιών και την πρόκληση ανυπολόγιστων ζημιών στον ζωτικό τομέα της συλλογής πληροφοριών για το Ιράν. Κατά το δημοσίευμα, τις ταυτότητες των Ιρανών συνεργατών της ΜΟSSAD είχαν εντοπίσει οι πράκτορες της ΜΙΤ, που κατέγραψαν τις επαφές τους με τους εντός του τουρκικού εδάφους Ισραηλινούς «χειριστές» τους (σ.σ.: η πρακτική των πρακτόρων μίας χώρας να συναντούν σε τρίτη χώρα τις πηγές και εν γένει συνεργάτες τους σε μία ξένη χώρα είναι κοινό φαινόμενο).

Στο δημοσίευμα αναφερόταν επίσης ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες αντιμετώπιζαν από καιρό με καχυποψία τον Χακάν Φιντάν -έναν εκ των πλέον έμπιστων συνεργατών του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν-, τον οποίο θεωρούσαν πηγή διαρροής πληροφοριών προς την Τεχεράνη, τις οποίες συνέλεγαν οι αμερικανικές και οι ισραηλινές υπηρεσίες για το Ιράν.

Επ’ αυτού υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο βιβλίο του συντάκτη του παρόντος («Η μυστική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και η σύγχρονη ΜΙΤ», Infognomon, Ιαν. 2012) είχε αναφερθεί ότι «έναν περίπου μήνα μετά τον διορισμό του Φιντάν στην ηγεσία της ΜΙΤ» (σ.σ.: 27 Μαΐου 2010) «ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ αποκάλεσε τον Φιντάν “φίλο του Ιράν” και εξέφρασε ανησυχίες για διαρροή μυστικών του Ισραήλ προς το Ιράν, μέσω μιας δηλώσεώς του που υποτίθεται ότι διέρρευσε. Συγκεκριμένως, στις 25 Ιουνίου 2010, σε μία κεκλεισμένων των θυρών ομιλία του σε ακτιβιστές του Κόμματός του (Εργατικό Κόμμα), η οποία έγινε με ειδική αναφορά στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών, ο Μπάρακ, αν και αποκάλεσε την Τουρκία “φίλη και μείζονα στρατηγική σύμμαχο”, χαρακτήρισε τον Φιντάν ως φίλο του Ιράν. “Υπάρχουν αρκετά μυστικά μας (που έχουμε εμπιστευθεί στην Τουρκία) και η σκέψη ότι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι Ιρανοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητική”» δήλωσε, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Αγκυρας.

Να σημειωθεί ότι έξι ημέρες πριν από την «Washington Post» είχε προηγηθεί ένα δημοσίευμα της «Wall Street Journal» (10 Οκτωβρίου), με το οποίο κατηγορείτο η Τουρκία ότι υποστήριζε ισλαμικές ριζοσπαστικές οργανώσεις στις επιθέσεις τους εναντίον των Κούρδων της Συρίας, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Την επομένη του δημοσιεύματος της «Washington Post» -και συγκεκριμένως στις 17 Οκτωβρίου- ακολούθησε ένα άλλο συναφές δημοσίευμα από τους «International New York Times» (πρώην «International Herald Tribune») με τίτλο «Οι πληροφορίες ότι η Τουρκία εξέθεσε (αποκάλυψε) κατασκόπους προκαλεί ένταση στις σχέσεις με το Ισραήλ». Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, αναφερόταν σε μία δήλωση του πρώην επικεφαλής της ΜΟSSAD Danny Yatom, που κατέληγε με τη φράση «Υποψιαζόμαστε ότι οι Τούρκοι μεταφέρουν στο Ιράν πληροφορίες που μπορούν να μας θέσουν σε κίνδυνο».

Στις 17 Οκτωβρίου επίσης, σε ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Finacial Times», αναφέρονταν αρνητικές πληροφορίες για την Τουρκία, όπως ότι είχε παραιτηθεί από μία σειρά φιλόδοξων έργων, συμπεριλαμβανομένου του τρίτου αερολιμένα της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ στις 20 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική τους έκδοση υπήρχε άλλο αρνητικό άρθρο με τίτλο «Αυξάνονται οι αμφιβολίες για τους δεσμούς της Τουρκίας με την Δύση».

Οπως ήταν φυσικό, τα αλλεπάλληλα αυτά δημοσιεύματα, με στόχο κυρίως τον Φιντάν, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 17 Οκτωβρίου ότι τα δημοσιεύματα ήταν αναληθή και μαύρη προπαγάνδα (χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιος ήταν πίσω από αυτή) και ότι τα άρθρα ήταν «ενδιαφέροντα ως προς το περιεχόμενο και τον χρόνο» ( timing) που εμφανίσθηκαν. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι ο λόγος γι’ αυτήν την παρατήρηση ήταν πως η υπόθεση συλλήψεως των 10 πρακτόρων του Ισραήλ είχε λάβει χώρα στις αρχές του 2012 και οι πληροφορίες για το θέμα αυτό διαρρέονται τώρα.

Πηγές πάντως από το περιβάλλον του Ερντογάν εστράφησαν αμέσως κατά του συνήθους υπόπτου, του Ισραήλ, ενώ πρόσθεσαν ότι στην υπόθεση αυτή δεν ήταν αθώα ούτε η Ουάσινγκτον.

Η υποστήριξη στην Τζιχάντ και η (έντονη) ανάμειξη της Τουρκίας στη Συρία

Οπως επίσης ήταν φυσικό, τα δημοσιεύματα αυτά προκάλεσαν τον προβληματισμό της Αγκυρας, δεδομένου ότι η επίθεση εναντίον του αρχηγού μίας μυστικής υπηρεσίας δεν είναι ποτέ μία υπόθεση χωρίς… ουρά. Μία πρώτη εξήγηση ήταν ότι η Ουάσινγκτον και το Ισραήλ επιχειρούν μέσω των ΜΜΕ να πιέσουν την Τουρκία, στοχοποιώντας τον Φιντάν, αλλά στην πραγματικότητα ο λόγος είναι η τουρκική πολιτική για την Συρία και κυρίως η αμερικανική δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Αγκυρα παρέχει βοήθεια στους τζιχαντιστές.

Ο ειδικευμένος σε θέματα πληροφοριών συντάκτης της «Χουριέτ» Ισμέτ Μπερκάν, αφού ανέφερε τη ζωτική σημασία που έχει για το Ισραήλ το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, διατύπωσε τον εξής συλλογισμό: «Δηλαδή, χάνεις 10 πολύτιμους πράκτορες σε μία τέτοια υπόθεση και η αντίδρασή σου είναι απλά να αφήσεις να διαρρεύσουνς κάποιες αποσπασματικές πληροφορίες μέσω του Τύπου έπειτα από τόσο χρόνο; Είναι δυνατόν αυτό; Οι αντιδράσεις σε μία τέτοια άνευ προηγουμένου καταστροφή δεν μπορεί να είναι τόσο ελαφρά και απλή. Πρέπει να κρύβεται κάτι άλλο πίσω από όλα αυτά».

Τα σχόλια και οι πιθανές εξηγήσεις είναι πολλές, με Τούρκους αναλυτές να ισχυρίζονται ότι μέσω του Φιντάν επιχειρείται να πληγεί ο Ερντογάν ή να του δοθεί μία προειδοποίηση του τύπου «είσαι ο επόμενος», άλλους να ισχυρίζονται ότι στόχοι είναι και οι δύο τους και άλλοι να τα αποδίδουν όλα αυτά στην αντίδραση που προκάλεσε η πολιτική του Τούρκου πρωθυπουργού στο Κουρδικό, δεδομένου ότι τούτο δεν είναι απλά ένα εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας, αλλά ένα θέμα με προεκτάσεις που επηρεάζουν τον μελλοντικό χάρτη ολόκληρης της περιοχής. Μεταξύ των εξηγήσεων περιλαμβάνεται και η αντίδραση εξωτερικών παραγόντων για την έντονη ανάμειξη της Τουρκίας του Ερντογάν στο συριακό πρόβλημα και την ανοιχτή υποστήριξη των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων που συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα.

Τα συμπεράσματα από την περίεργη αυτή υπόθεση δεν είναι εύκολο να προκύψουν, ιδίως όταν σε τέτοιες υποθέσεις εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες. Η χρήση παρωχημένων πληροφοριών, όπως η υπόθεση της προ έτους και πλέον αποκαλύψεως της ταυτότητας 10 συνεργατών των ισραηλινών υπηρεσιών που αποκαλύπτεται τώρα, χωρίς το Ισραήλ να αντιδράσει τότε, δεν αποτελεί κατ’ ανάγκην ένδειξη ότι τίποτε δεν συνέβη. Γιατί, απλούστατα, εάν οι Ισραηλινοί αντιδρούσαν τότε, θα ήταν σαν να καταδίκαζαν σίγουρα τους μέχρι τότε συνεργάτες τους, ενώ, αν το έκαναν τώρα αυτό, θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Ιρανοί τούς έστειλαν ήδη να… συναντήσουν τους προγόνους τους και οι Ισραηλινοί, που το έμαθαν, το χρησιμοποιούν τώρα ως όπλο εναντίον της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συντονισμένη δράση των εφημερίδων που αναφέρθηκαν θυμίζει τα δημοσιεύματα που προηγούντο κάθε επιθέσεως, ένοπλης ή άλλης, εναντίον μίας χώρας.

Περιμένοντας τις εξελίξεις

Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί με βεβαιότητα είναι το κλασικό αξίωμα στον χώρο των πληροφοριών ότι, όταν δεν βγαίνει συμπέρασμα, απλώς μας λείπουν πληροφορίες.

Από την άποψη αυτή, ενδιαφέρον θα έχει ποια θα είναι, εάν φυσικά υπάρξει, η επόμενη κίνηση των οργανωτών αυτής της επιθέσεως εναντίον της Τουρκίας.

Μάνος Ηλιάδης

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...