Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Γιατροί στο «Σωτηρία» διδάσκουν ανθρωπιά φροντίζουν ανασφάλιστους καρκινοπαθείς

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής πάντα προκαλεί το θαυμασμό, γιατί σε ζοφερές εποχές, όπως είναι αυτή που ζούμε σήμερα, μπαίνει μπροστά και παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης είναι το έργο της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Ο διευθυντής της κλινικής Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος, αν. καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με την πολύτιμη εθελοντική βοήθεια συνάδελφων του γιατρών και νοσηλευτών, έστησαν ένα ολόκληρο δίκτυο που προσφέρει σε δεκάδες ανασφάλιστους καρκινοπαθείς δωρεάν εξετάσεις και χημειοθεραπείες. Και όλα αυτά, εκτός ωραρίου για να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις στους άλλους ασθενείς.

Ηδη η ομάδα του δικτύου έχει αναλάβει και παρακολουθεί 30 ασθενείς που έχουν επιλεγεί αποκλειστικά από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και το Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού.

«Τους τελευταίους δύο μήνες, κάθε Τετάρτη μετά τις 3.00 το μεσημέρι στην κλινική μας έρχονται 15 ασθενείς και κάνουν δωρεάν τη χημειοθεραπεία, ενώ άλλοι τόσοι είναι στο στάδιο των εξετάσεων για να πάρουν σειρά. Πρόκειται για νέους ανθρώπους 35 έως 50 ετών, που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους με αξιοπρέπεια. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ακτινοθεραπεία, καθώς πολλοί από αυτούς τους ασθενείς χρειάζονται άμεσα και ακτινοβολίες» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας Κωνσταντίνος Συρίγος και προσθετει: «Από τον Σεπτέμβριο αναμένουμε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστόλης και το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικό να μας στείλουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Γι’ αυτό ελπίζουμε το δίκτυό μας γρήγορα να βρει μιμητές, ιδιαιτέρα στις ακτινοβολίες που έχουμε ένα κενό. Είναι πραγματικά κρίμα να μην μπορούν συνάνθρωποί μας να παλέψουν για τη ζωή τους, όσο ακόμα η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη θεραπεία τους».

Οι γιατροί και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους συγκλονίστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι οι καρκινοπαθείς που επισκέφτηκαν την κλινική ζητώντας τη βοήθειά τους δεν ήταν κάποιοι περιθωριακοί τύποι, αλλά υπερήφανοι άνθρωποι που έως πριν από λίγους μήνες εκπροσωπούσαν την παραγωγική μεσαία τάξη της χώρας. «Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που μέχρι χθες ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή είχαν ένα περίπτερο, ένα ταξί, ένα κατάστημα, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το έκλεισαν» λένε πηγές από το νοσοκομείο και εξηγούν: «Είναι ευγενέστατοι, υπομονετικοί, ψύχραιμοι και ειλικρινά μας έχουν συγκλονίσει με την αξιοπρεπή στάση που αντιμετωπίζουν αυτή την εξαιρετικά δύσκολη γι’ αυτούς συγκυρία. Δεν ξέραμε τι να πούμε με μια νεαρή κυρία με καρκίνο στον μαστό που δεν είχε να αγοράσει ούτε παυσίπονο».

Συγκινητική είναι και η συμμετοχή πρώην ασθενών της κλινικής που προσφέρουν πανάκριβα φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον για τους ανασφάλιστους, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που βοηθούν εθελοντικά.

Το δίκτυο της ανθρωπιάς

Το δίκτυο ανθρωπιάς της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία», επικεφαλής της οποίας είναι ο Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος, στηρίζουν με εθελοντική εργασία ο καθηγητής Ευστράτιος Πατσούρης, διευθυντής του Α΄ Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, και η αν. καθηγήτρια Αιματολογίας Κατερίνα Πολίτη, οι οποίοι πραγματοποιούν τις ιστολογικές και τις κυτταρολογικές εξετάσεις αυτών των ασθενών.

Η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία» Νίκη Γεωργάτου κάνει τις βρογχοσκοπήσεις.

Ο καθηγητής ΩΡΛ Λεωνίδας Μανωλόπουλος από το Ιπποκράτειο καλύπτει τις ΩΡΛ εκτιμήσεις.

Ο σύλλογος εθελοντών GIVE HOPE παρέχει ψυχολόγους και πληρώνει τα εισιτήρια των ασθενών.

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου «Σωτηρία» παρέχει: χημειοθεραπείες, ογκολογικές εκτιμήσεις, ιατρείο πόνου, αγγειολογικό ιατρείο, ψυχιατρικό ιατρείο, δερματολογικό ιατρείο.

Εκτός από τους γιατρούς, σημαντικότατη είναι και η εθελοντική συμμετοχή των νοσηλευτριών της Μονάδας.

Στην αξιοθαύμαστη αυτή προσπάθεια ανταποκρίθηκαν άμεσα οι φαρμακευτικές εταιρίες Opus Materia, Enorasis, ELPEN, Lavipharm, Novartis, Roche, Pfizer, Lilly και Pierre Fabre, Sanofi, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν τα πανάκριβα φάρμακα για τις χημειοθεραπείες και αναλώσιμο υλικό. Επιπλέον το διαγνωστικό Κέντρο «Βιοϊατρική» έχει καλύψει πλήρως όλες τις αιματολογικές τους εξετάσεις.

Τα παράδοξα της ελληνικής Πολιτείας

 

Πώς βρέθηκαν χιλιάδες πρώην ασφαλισμένοι ταμείων εκτός ΕΣΥ; Γι’ αυτό φρόντισε η ελληνική Πολιτεία. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες (που άνηκαν στο ταμείο ΟΑΕΕ που ενσωματώθηκε στον ΕΟΠΥΥ), όταν μένουν άνεργοι, είναι κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι.

Η Πολιτεία, αν και έχει φροντίσει να καλύπτει υγειονομικά τους άπορους δεν έχει δείξει -έως τώρα τουλάχιστον- καμία μέριμνα για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να πάρουν χαρτί απορίας γιατί έχουν «ανοιχτούς» λογαριασμούς με την Εφορία και έτσι δεν μπορούν να αποκτήσουν εκκαθαριστικό που θα αποδεικνύει ότι δεν έχουν εισοδήματα.

Από την άλλη πλευρά, το ΕΣΥ καλύπτει όλα τα έκτακτα περιστατικά, ακόμα και των καρκινοπαθών που συνήθως όμως είναι ανεγχείρητα, όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Δηλαδή, όταν η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη, το ΕΣΥ δεν τους καλύπτει. Οταν η νόσος είναι μη αναστρέψιμη, το ΕΣΥ τους καλύπτει, παρόλο που οι ασθενείς καταλήγουν και το υγειονομικό μας σύστημα έχει δαπανήσει πολλές χιλιάδες ευρώ για τη θεραπεία τους. Συμπέρασμα: και ο ασθενής πεθαίνει και το κράτος δεν κάνει οικονομία. Αυτό το παράλογο αδιέξοδο ζουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, που δεν φτάνει που έχασαν τη δουλειά τους, τους βρήκε και ο καρκίνος.

Και εκεί που πίστεψαν ότι όλα τελείωσαν, βρέθηκε διπλά τους η παραπάνω μεγάλη ομάδα επιστημόνων που, μαζί με την υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προσφέρει εθελοντικά τις πολύτιμες υπηρεσίες της. Αθάνατη ελληνική ψυχή!

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα! «Μεγάλη» εκστρατεία ενημέρωσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίωνΜετωπική σύγκρουση, και μάλιστα... αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο...

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα...

Παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων και ασθενέστερα νοικοκυριά

Να δοθεί ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας,...

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια!

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 €!Έφοδο σε έναν οίκο ανοχής στην περιοχή της Ομόνοιας έκαναν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της Αστυνομίας,...

Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η ΓαλλίαΕπιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι...