Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Γιγάντιες μαριονέτες ξετυλίγουν στον δρόμο την ιστορία του Τιτανικού

Εχουν συνηθίσει να βλέπουν τους άλλους αφ’ υψηλού. Το μέγεθός τους άλλωστε και η σωματική τους διάπλαση δεν τους αφήνει και πολλά περιθώρια. Γίγαντες με καρδιά μικρού παιδιού, πανύψηλα κορίτσια με μυαλό ενήλικα, υπερμεγέθεις ελέφαντες, μαριονέτες τεράστιων διαστάσεων, που μοιάζουν να είναι βγαλμένες από τις μυθιστορηματικές ιστορίες του αγαπημένου τυχοδιώκτη Γκιούλιβερ. Από χθες οι γίγαντες του θεάτρου Royal De Luxe έχουν καταλάβει τους δρόμους του Λίβερπουλ παρουσιάζοντας την ενδιαφέρουσα θεατρική παράστασή τους, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των λιλιπούτειων θεατών τους.

Πρωταγωνίστρια του επιβλητικού θεάματος, που θα φιλοξενηθεί στο Λίβερπουλ έως και αύριο, ένα μικρό κορίτσι ύψους 10 μέτρων, το οποίο αναζητά εναγωνίως στα δρομάκια της πόλης να βρει τον χαμένο του θείο, έναν γίγαντα που διαθέτει την ικανότητα να ταξιδεύει στον χρόνο και ο οποίος ήταν ένας από τους επιβαίνοντες του μοιραίου πλοίου του Τιτανικού. Ο ίδιος, πιο τυχερός σε αντίθεση με τους άλλους επιβάτες, σώθηκε τελευταία στιγμή ξεφεύγοντας από τα καλά κλειδωμένα αμπάρια του πλοίου. Επάνω του, ο επιβλητικός γίγαντας, που φορά τον πλήρη εξοπλισμό του δύτη, κουβαλάει το πιο πολύτιμο φορτίο. Επιστολές, γραμμένες από τους αδικοχαμένους επιβάτες του πλοίου… Οταν τον συναντά, το κορίτσι με το πράσινο φόρεμα και το μελαγχολικό βλέμμα ορμά στην αγκαλιά του συγκινημένο και πλέον ευτυχισμένο.

Αυτή είναι η ιστορία της «Οδύσσειας της θάλασσας», της νέας παραγωγής του θεάτρου Royal De Luxe, μιας θεατρικής ομάδας που κάποιοι λόγω της μεγάλης επιτυχίας της δεν διστάζουν να παραλληλίσουν με το Τσίρκο του Ηλιου. Η ιστορία του εν λόγω θεάτρου δρόμου μάλιστα μετράει αρκετές δεκαετίες.

Η γαλλική ομάδα από τη Νάντη, που έχει κάνει την υφήλιο να μιλάει για εκείνη και έχει καταφέρει να μετατρέψει τις πόλεις όπου εμφανίζεται σε τεράστιες θεατρικές σκηνές, είναι γνωστή κυρίως για ένα πράγμα: για τις κολοσσιαίες μαριονέτες της με τις απόκοσμες μορφές. Αυτές έχουν τον πρώτο λόγο στις παραστάσεις τους, οι οποίες γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν παρουσιαστούν.

Το κοινό στις παραστάσεις του θεάτρου Royal De Luxe δεν μένει αμέτοχο. Ο Κουρκό τούς θέλει να παίρνουν ενεργά μέρος σε αυτές και όχι μόνο να χειροκροτούν και να επευφημούν. Αλλωστε ο διαδραστικός χαρακτήρας της υπαίθριας παράστασης γοητεύει ακόμη περισσότερο τους θεατές.

Οι εμφανίσεις τους, πολλές και με ιδιαίτερη σημασία. Το Royal de luxe δήλωσε «παρών» όταν η Χιλή γιόρτασε τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της και συμμετείχε στους εορτασμούς της Γερμανίας για τη συμπλήρωση των 20 ετών από την πτώση του Βερολίνου, όπου έδωσε μια μοναδική παράσταση μπροστά από την πύλη του Βρανδεμβούργου για την οποία ακόμη μιλούν οι Βερολινέζοι.

Φυσικά οι μεγαλοπρεπείς παρελάσεις των γιγάντων δεν έχουν περιοριστεί μόνο σε αυτές τις πόλεις. Η πολυπληθής ομάδα -η οποία, σημειωτέον, αποτελείται από επιδέξιους μαριονετίστες και ακροβάτες- έχει βρεθεί σε πολλά αφρικανικά χωριά όταν οι κάτοικοί τους το ζήτησαν, έδωσε παραστάσεις σε απομονωμένες περιοχές της Κίνας προσφέροντας απλόχερα το επιβλητικό της θέαμα, ενώ έχει παρουσιάσει την ιστορία του γιγάντιου κοριτσιού ακόμη και στην Γκουνταλαχάρα.

Γι’ αυτό και ο ίδιος ο δημιουργός διατείνεται ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια μεγάλη στρατιά γιγάντων, οι οποίοι ζωντανεύουν ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν σε οποιοδήποτε σημείο της υφηλίου.

Η «Οδύσσεια της θάλασσας», που τις ημέρες αυτές εκτυλίσσεται στους δρόμους του Λίβερπουλ, όπως έχει αποκαλύψει και ο ίδιος ο Κουρκό, είναι εμπνευσμένη από το διασημότερο ναυάγιο της παγκόσμιας ιστορίας, εκείνο του Τιτανικού. Η ιδέα να γράψει ένα θεατρικό έργο για τους γίγαντές του γεννήθηκε το 2006, μετά την επίσκεψη του ίδιου στο Ναυτικό Μουσείο του Λίβερπουλ. Εκεί ανακάλυψε το γράμμα ενός εννιάχρονου κοριτσιού προς τον πατέρα του, έναν βαριά άρρωστο καμαρότο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κουρκό, επρόκειτο για το πρώτο γράμμα που είχε γράψει ποτέ του το μικρό κορίτσι, γι’ αυτό και ξεχείλιζε από συναισθήματα. Δυστυχώς αυτή η συγκινητική επιστολή δεν κατέστη δυνατό να φτάσει ποτέ στον προορισμό της. Επεστράφη πίσω ανέγγιχτη και κλειστή, αφού ο πατέρας του είχε πεθάνει.

Εκείνο που κάνει ωστόσο τις παραστάσεις τους ακόμη πιο ενδιαφέρουσες είναι ότι σε κάθε πόλη η ιστορία της «Οδύσσειας της θάλασσας» προσαρμόζεται ανάλογα με την περίσταση και αλλάζει αξιοποιώντας τα ιστορικά στοιχεία της: Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, τα γράμματα που κουβαλούσε ο γιγάντιος δύτης ήταν επιστολές τις οποίες είχε κατασχέσει η περιβόητη γερμανική μυστική υπηρεσία Στάζι.

Οπως έχουν δηλώσει και οι αρμόδιες δημοτικές αρχές του Λίβερπουλ, το εντυπωσιακό αυτό event της θαλάσσιας οδύσσειας πρόκειται να είναι το σημαντικότερο υπαίθριο πολιτιστικό γεγονός της χώρας για τη χρονιά αυτή – φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν υπολογίζονται. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού προέρχεται από τα κονδύλια για τον πολιτισμό, ενώ υπήρξε και γενναία ενίσχυση για την πραγματοποίηση της παράστασης από ιδιώτες σπόνσορες.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίησή της διαδραματίζουν όσοι εργάζονται στο κομμάτι της παραγωγής καθώς επίσης και οι τεχνικοί· εκείνοι δηλαδή που βρίσκονται πίσω από τους πανύψηλους γίγαντες και τους δίνουν ζωή. Πρόκειται για μια εξειδικευμένη ομάδα, η οποία καθημερινά προπονείται ώρες προκειμένου τα μέλη της να μπορούν να κουνάνε τις βάρους πολλών τόνων μαριονέτες τους. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι απαιτείται μία ώρα μόνο και μόνο για το ζέσταμα ακροβατών και μαριονετιστών!

Επειδή μάλιστα ο αριθμός των θεατών που αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους στο Λίβερπουλ το διήμερο αυτό θα είναι είναι τεράστιος, εθελοντές θα βρίσκονται σε καίρια σημεία της παράστασης προκειμένου όλα να πάνε ρολόι. Στόχος τους να κρατήσουν -όσο αυτό φυσικά είναι δυνατόν- τους χρόνους του προγράμματος και να μην παρεκκλίνουν από τη διαδρομή που ακολουθεί η παράσταση.

Βέβαια, η συνεισφορά των ντόπιων δεν έχει περιοριστεί μόνο σε αυτό. Εκατοντάδες έχουν ήδη γράψει τα γράμματα που ο γίγαντας θα σκορπίσει στο πέρασμά του και θα μοιράσει σε περαστικούς και φιλοπερίεργους. Το μοίρασμα των γραμμάτων θα είναι άλλωστε και το highlight της παράστασης. «Εχω δει ανθρώπους να κλαίνε όταν οι γίγαντες ολοκληρώνουν το σόου τους και αποχωρούν» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ιδρυτής του θεάτρου Royal De Luxe κ. Κουρκό. «Μοιάζει σαν η πόλη να συμμετέχει στο ίδιο όνειρο που δημιουργήσαμε και κανείς δεν θέλει να ξυπνήσει. Στις μέρες μας οι περισσότεροι ενήλικες έχουν χάσει την ικανότητα να ονειρεύονται. Για λίγο όμως, η παρουσία των γιγάντων τους κάνει να ξεχνιούνται και να γίνονται για μια ακόμη φορά παιδιά».

Τι καλύτερο από αυτό…

Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την ιδέα της δημιουργίας των τεράστιων αυτών μαριονετών ονομάζεται Ζαν Λικ Κουρκό, ένας ευφυής ιμπρεσάριος που ίδρυσε το πρωτοποριακό θέατρό του εν έτει 1979, όταν ακόμη τέτοιου είδους θεάματα ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Βασικό του μέλημα ήταν να γράφει και να σκηνοθετεί παραστάσεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο θα παίζονταν σε εξωτερικούς χώρους και οι θεατές δεν θα ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν κανένα χρηματικό αντίτιμο. Οι ιστορίες του άλλωστε, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, θέλει ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή τους να συζητιούνται σε κάθε πιθανό μέρος της πόλης: στα μπαρ, στα εστιατόρια, ακόμη και στα γραφεία από εκείνους που κατέβηκαν μαζί τους στους δρόμους για να τους παρακολουθήσουν.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ