Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Γιώργος Παπά(δήμος)!

Σε γραμμή… Παπανδρέου ήταν στις πρώτες του δηλώσεις ως εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου χθες υποστήριξε περίπου όσα και ο προκάτοχός του, κάνοντας λόγο για «μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και προϊδεάζοντας έτσι για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στην άβυσσο. Τόνισε δε την ανάγκη ενότητας, συνεννόησης και σύνεσης, ακριβώς στο κλίμα όσων μετέφεραν αργότερα συνεργάτες του απερχόμενου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

«Δεν είμαι πολιτικός, αλλά έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής μου ζωής στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη» είπε ο κ. Παπαδήμος. «Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει για τη δημοσιονομική εξυγίανση (…) Η πορεία δεν θα είναι εύκολη, αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν ταχύτερα, με λιγότερο κόστος και με αποτελεσματικότερο τρόπο, αν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση» συνέχισε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για μια μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένο έργο. «Το κύριο έργο της είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011, καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές» είπε δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και η οποία σε τίποτα δεν θα διαφέρει -όπως άφησε να εννοηθεί- από εκείνη του προκατόχου του. Οσο για την αποστροφή του λόγου του ότι «η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζονται, θα διευκολύνει την προσαρμογή της οικονομίας και την ανάπτυξή της, και πρέπει όλοι να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εφόσον είμαστε ενωμένοι και συνεργαστούμε συστηματικά και στενά για την επίτευξη των στόχων αυτών», θύμισε τη διάθεση του Γ. Παπανδρέου άλλοτε να κάνει ό,τι απαιτείται για να γλιτώσει η χώρα τη χρεοκοπία και να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, ζητώντας μάλιστα τη συνεργασία των άλλων δυνάμεων στα μέτρα που έπαιρνε.

Η… ταύτιση με το πρώην πια Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε και σε όσα υποστήριζαν αργότερα στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, που χαρακτηρίζοντας ελπιδοφόρα για τη χώρα τη χθεσινή συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων τόνιζαν ότι «αποτελεί επιβεβαίωση της βούλησης και της εντατικής προσπάθειας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τη συνεννόηση και τη συνεργασία των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην κατεύθυνση στήριξης και ολοκλήρωσης της μεγάλης προσπάθειας που έχει καταβληθεί για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα». Την ίδια στιγμή μιλούσαν για ανταπόκριση των πολιτικών δυνάμεων «στην αναγκαία ευρύτερη συνεργασία για τη σωτηρία της χώρας» συνδέοντάς τη με τη «μείζονα ανάγκη» υλοποίησης όσων περιέχονται στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.


Τα σκοτεινά σημεία για τα νέα μέτρα και τον χρόνο των εκλογών

Η… κατάρα των «γκρίζων ζωνών» που χάραξε ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να ακολουθεί και τον μεταβατικό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Οι πρώτες του δηλώσεις έχουν αρκετά σκοτεινά σημεία που μπορεί να οδηγήσουν σε περιπέτειες τους «συμβαλλομένους» στη συμφωνία. Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά όσα ισχυρίστηκε με το καλημέρα ο κ. Παπαδήμος και βλέποντας περίεργα σημεία στο ανακοινωθέν της Προεδρίας, μόνο προβληματισμό μπορεί να νιώσει.

Σημείο πρώτο και ίσως και το πιο προβληματικό του ανακοινωθέντος: «Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».

Οπως είναι έτσι καταγεγραμμένο, σημαίνει ότι η Ν.Δ. πρέπει να αποδεχτεί τα μέτρα που έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση και τα οποία η Νέα Δημοκρατία είχε καταψηφίσει και συζητούσε την επαναδιαπραγμάτευσή τους.

Στην πρώτη απόφαση το αντίστοιχο σημείο ανέφερε: «Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που διασφαλίζουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου». Αρα δεν γινόταν καμία μνεία για τα μέτρα και την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται.

Σημείο δεύτερο: Πουθενά δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για την ημερομηνία των εκλογών. Απλώς αναφέρεται ότι «επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο των αρχών που διατυπώθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που παρέστησαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου του 2011».

Στο ανακοινωθέν αυτής της σύσκεψης αναφερόταν ότι «συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών». Στη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο κομμάτων, που έγινε την ίδια μέρα το βράδυ, αναφερόταν: «Υπήρξε προσέγγιση απόψεων τόσο ως προς τις αναγκαίες ενέργειες όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα, με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών τη 19η Φεβρουαρίου». Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν από πλευράς ΠΑΣΟΚ οι κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και από τη Ν.Δ. οι κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου.

Ο κ. Παπαδήμος μάλιστα χθες στη δήλωσή του τόνισε ότι «δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς ο χρόνος για τις εκλογές».

Νίκος Ελευθερόγλου


Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Παπαρήγα;

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ενδέχεται να αποκαλείται από σήμερα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Κι όμως, το άρθρο 20 του Κανονισμού της Βουλής είναι ξεκάθαρο: «O πρόεδρος της μεγαλύτερης σε δύναμη Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν μετέχει στην κυβέρνηση αποκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα που του αναγνωρίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και οι κείμενες διατάξεις».

Ακόμα και έγκριτοι νομικοί των δύο κομμάτων ισχυρίζονταν χθες ότι η κοινοβουλευτική σειρά των κομμάτων δεν θα αλλάξει, δεν μπορούσαν όμως να δώσουν συγκεκριμένη εξήγηση για το πώς μπορεί να παρακαμφθεί η ξεκάθαρη διάταξη του άρθρου 20. Ετσι όλα πλέον είναι θέμα ερμηνειών που θα δώσουν τα επιτελεία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό ερώτημα των δημοσιογράφων αιφνιδιάστηκαν και δυσκολεύτηκαν να απαντήσουν ακόμα και οι υπηρεσίες της Βουλής, λέγοντας ότι πρώτη φορά συναντούν τέτοιο φαινόμενο.

Εμπειρος κοινοβουλευτικός, στον οποίο ετέθη μάλιστα το θέμα, χθες το βράδυ, έλεγε σε δημοσιογράφους ότι «καταφέραμε να ξεπεράσουμε ακόμα και τον Κανονισμό της Βουλής». Αυτό που έβλεπε, ωστόσο, ήταν ότι το πρωτόκολλο θα πρέπει να θεωρεί αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Αλέκα Παπαρήγα. Αλλοι πάλι έβλεπαν το παράθυρο για να παραμείνει η κατάσταση ως έχει στη μη συμμετοχή βουλευτών της Ν.Δ. στο νέο σχήμα.

Ανατρέχοντας πάντως στο πρόσφατο παρελθόν, δεν υπάρχει ανάλογη περίπτωση, αφού στην περίπτωση Ζολώτα συμμετείχαν όλα τα κόμματα της Βουλής, ενώ στην περίπτωση Τζαννετάκη το ΠΑΣΟΚ, που ήταν δεύτερο κόμμα, δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Ψηφοφορία εξπρές υπό τον φόβο του άγριου τριημέρου

Αρον άρον θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, αφού το τριήμερο της 17ης Νοεμβρίου επιταχύνει τις διαδικασίες. Μπορεί το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής να δίνουν περιθώριο 15 ημερών, όμως όλα δείχνουν ότι έως την Τρίτη το βράδυ η «ψηφοφορία εμπιστοσύνης» θα έχει ολοκληρωθεί, καθώς οι εξελίξεις πιέζουν.

Η τελική απόφαση για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία θα ληφθεί σήμερα, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και έπειτα από επικοινωνία που θα έχει ο νέος πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Βουλής. Με δεδομένο ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα μέλη της νέας κυβέρνησης θα χρειαστούν τουλάχιστον μία ημέρα για να συντάξουν τις προγραμματικές τους δηλώσεις, όλα δείχνουν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, με πιθανότερη ημέρα την Κυριακή, θα αρχίσει και η συζήτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αναβληθεί η ψηφοφορία για 48 ώρες. Δεν είναι απίθανο πάντως να μην εξαντληθεί το τριήμερο, καθώς οι βουλευτές έως εχθές δεν έδειχναν καμία ιδιαίτερη ζέση για να εγγραφούν ως ομιλητές.Μοίρασαν τα υπουργεία σε σύσκεψη στο Μαξίμου

 

Εως χθες ο ένας δεν ήθελε να δει τον… άλλον. Χθες το απόγευμα κάθισαν στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων» στο Μαξίμου, για να μοιράσουν τα υπουργεία, παρουσία του μεταβατικού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ο ίδιος μπορεί να δήλωνε ότι θα είναι «ισχυρός πρωθυπουργός», αλλά το ξεκίνημα που έκανε με την εικόνα τα κόμματα να παζαρεύουν μπροστά του για την κυβέρνηση στην οποία εκείνος θα προΐσταται σίγουρα δεν ήταν το καλύτερο. Ο κ. Παπαδήμος θα μπορούσε να είχε αποφύγει το παζάρι μπροστά στα μάτια του και να άφηνε τα κόμματα να βρουν τη λύση αλλού, αλλά επέλεξε να τα βάλει από την πόρτα του Μαξίμου δείχνοντας με το «καλημέρα» πού θα έχει αναφορά αλλά και τις ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ των κομμάτων.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε ο Νίκος Αθανασάκης, από τη Ν.Δ. ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης και από τον ΛΑΟΣ ο αντιπρόεδρός του, πρέσβης Γ. Γεωργίου.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 17.30 και τελείωσε λίγο πριν από τις 20.00.

Το κλίμα μεταξύ των συνομιλητών δεν θύμιζε τίποτε από τις σκληρές αντιπαραθέσεις τού χθες. Ο πολιτικός πολιτισμός λειτούργησε στο… έπακρον.

Εξάλλου αυτό έγινε εμφανές περισσότερο από ποτέ από τις ενθουσιώδεις δηλώσεις που έκανε ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και οι οποίες προκάλεσαν εντύπωση, καθώς ισχυρίστηκε ότι είχαν μια «δημιουργική» συνεργασία και μίλησε για σημαντική πρόοδο προσθέτοντας ότι η συνάντηση ήταν «ουσιαστική» και ότι «η Ν.Δ. θα συμμετέχει με μη κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά κορυφαία στελέχη στη νέα κυβέρνηση».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, στην ίδια λογική, χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και ευχάριστη αφήνοντας την αίσθηση ότι το κόμμα του θα έχει σημαντική εκπροσώπηση στη νέα κυβέρνηση.

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ