Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Γιούνκερ: «κούρεμα» και από ΕΚΤ-ευρωζώνη

Τη στιγμή που πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους ιδιώτες πιστωτές είναι πιθανή μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προχωρούσε ένα βήμα παρακάτω, καλώντας, μετά τις τράπεζες, και τις χώρες της ευρωζώνης να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους επί της Ελλάδας. Στην ουσία, δηλαδή, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποσβεστεί και μέρος του δανείου που έχει δοθεί από την Ε.Ε. στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, στο επίπεδο δηλαδή που, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος θεωρείται βιώσιμο.

Η τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ έγινε σε συνέντευξη που έδωσε στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», στην οποία προέβη στην εκτίμηση ότι στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν θα «επιτευχθεί πλήρως» ο στόχος που έχει τεθεί. Με αυτό το δεδομένο κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και σε συνέντευξή που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», στην οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, παράλληλα με τους ιδιώτες πιστωτές, να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας, δηλαδή η ΕΚΤ και οι χώρες της ευρωζώνης, στην απομείωση του ελληνικού χρέους. «Δεν μου αρέσει καθόλου να κάνω συστάσεις στην ΕΚΤ. Η ίδια πρέπει να γνωρίζει τι να κάνει» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση για το εάν θα έπρεπε και οι χώρες της ευρωζώνης να αφαιρέσουν χρέος από την Ελλάδα για να της δώσουν μια καινούργια ευκαιρία εκκίνησης απάντησε: «Καμία από αυτές τις προτάσεις δεν τη θεωρώ παράλογη. Θα ήταν όμως παράλογο να σχολιάσω τώρα δημοσίως».

Ερωτώμενος δε σχετικά με τη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τις τράπεζες «να κινηθούν» και όλους τους πιστωτές της Ελλάδας να συμμετάσχουν στο «κούρεμα», εν ανάγκη και με ρήτρες συλλογικής δράσης. Προέβλεψε, τέλος, ότι η Ελλάδα θα εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια της ευρωζώνης ίσως και για περισσότερο από 10 χρόνια ακόμη, καθώς διαρκεί πολύ η διαδικασία προσαρμογής.

Μετακίνηση φαίνεται, όμως, ότι πραγματοποιήθηκε και στο στρατόπεδο της ΕΚΤ, που μέχρι σήμερα εμφανιζόταν αρνητική σε πιθανή συμμετοχή της στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η ΕΚΤ εμφανίζεται πλέον διχασμένη για το αν θα πρέπει να δεχτεί ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με το Reuters, το ζήτημα τέθηκε σε συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. «Η ΕΚΤ δεν συμφώνησε σε μία θέση» δήλωσε πηγή του κεντρικού τραπεζικού ιδρύματος στο πρακτορείο. «Δεν έχει κλείσει όμως η συζήτηση για τον χειρισμό που θα γίνει σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει» συμπλήρωσε.

Η βελγική εφημερίδα πάντως, «De Morgen» υποστήριξε πως σύμφωνα με υπολογισμούς οικονομολόγων για τη διάσωση της Ελλάδας χρειάζονται επιπλέον 15 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέρχονται από τις τράπεζες, την ΕΚΤ ή τις χώρες της ευρωζώνης. Και κανείς για την ώρα δεν δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει το επιπρόσθετο βάρος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ