Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

«Γκάζια» με το καλημέρα!

Δουλειά, και μάλιστα αμέσως, αναμένεται να πιάσει η νέα κυβέρνηση της Λευκωσίας, η οποία θα ανακοινωθεί το αργότερο σήμερα. Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ήδη ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης και το Οικονομικών ο Μιχάλης Σαρρής.

Την ίδια ώρα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα μπαίνει στο «μικροσκόπιο» του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας (ΕΣΟ), που θα κρίνει εάν θα πρέπει να περιοριστεί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Πισσαρίδης σημείωσε ότι η προσέγγιση της συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα είναι πολύ γενική και επιβάλλεται να δοθεί μία απάντηση προσεγμένη και κατόπιν μελέτης όσον αφορά το πώς έχει εξελιχθεί το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο. Αναφερόμενος στον ρόλο του ΕΣΟ, ο Κύπριος νομπελίστας σημείωσε ότι «το συμβούλιο αυτό δεν θα έχει εκτελεστική εξουσία. Δεν θα παίρνει αποφάσεις. Θα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Θα προτείνει σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας μέσα από ανάπτυξη για να μειωθεί η ανεργία, με στόχο να επιστρέψουν οι καλές εποχές πριν από την οικονομική κρίση».

Σχόλια Fitch

 

Εν τω μεταξύ η Fitch, εκτιμά ότι η στάση του εκλεγμένου Προέδρου της Κύπρου και της κυβέρνησής του θα μπορούσε να καταστήσει τις διαπραγματεύσεις της χώρας με την τρόικα λιγότερο δύσκολες, ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης «θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις πολιτικής, όπως και ο προκάτοχός του, και υπάρχει ακόμη παρατεταμένη αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος διάσωσης της Ε.Ε.».

Ο οίκος θεωρεί απίθανο το «κούρεμα» του κυπριακού χρέους, γιατί δεν θα προσέφερε ουσιαστική ελάφρυνση και θα δημιουργούσε ζήτημα για την ευρωζώνη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο οίκος υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία B/αρνητικό τον Ιανουάριο, κυρίως επειδή θεωρεί ότι το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πιθανόν να είναι υψηλότερο απ’ ό,τι θεωρείτο προηγουμένως.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ