Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Γκουτιέρες: «Στενότερη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των προσφύγων»

Σε ενίσχυση της συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την ελληνική κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών προτίθεται να προχωρήσει ο Ύπατος Αρμοστής, Αντόνιο Γκουτιέρες, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και υποστήριξη στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Όπως επισήμανε σε σχετική συνέντευξη τύπου νωρίς το μεσημέρι, η παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας στο πεδίο κλιμακώνεται και «προοδευτικά προχωράμε από την απόκριση σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης σε μια πιο δομημένη παρέμβαση, δεδομένου ότι αυτή η κρίση δεν θα είναι βραχυπρόθεσμη».

Η βελτίωση του επιπέδου συντονισμού «για το πώς μπορούμε να συντονίσουμε τις διαφορετικές οντότητες που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη οργάνωση και υποστήριξη στις ελληνικές αρχές» είναι ένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Ύπατου Αρμοστή με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, όπως δήλωσε, η Ύπατη Αρμοστεία θα υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, την Υπηρεσία Ασύλου, αλλά και τις άλλες κυβερνήσεις προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο λογισμικό που θα βοηθήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, με την οποία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή στην Ελλάδα, ο κ. Γκουτιέρες εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και των εθελοντών απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε την εκτίμησή του στην ανθρωπιστική προσέγγιση που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, με την οποία, όπως είπε «μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς, τους ίδιους στόχους, την ίδια γλώσσα και την ίδια προσέγγιση στο πρόβλημα των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή». «Τα προβλήματα των προσφύγων δεν μπορούν να λυθούν με μία τεχνοκρατική προσέγγιση, δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο με πολιτικές που βασίζονται στους κανόνες και τους κανονισμούς. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να έχουν μια ανθρώπινη προσέγγιση, την κατανόηση ότι οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν, έχουν ανάγκη από αλληλεγγύη. Πρέπει να νιώσουν ευπρόσδεκτοι και αυτό είναι το πάρα πολύ σημαντικό μήνυμα, το οποίο μου έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή μας», πρόσθεσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπογράμμισε εξάλλου ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μία χώρα, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί αλληλέγγυα από όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ και ζήτησε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαμοιρασμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών- μελών. Ζήτησε δε να υπάρξει οικονομική και διοικητική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επαρκή υποδοχή των προσφύγων και επαρκείς διαδικασίες ελέγχου πριν από τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Γκουτιέρες υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή συνηγορία για περισσότερους νόμιμους τρόπους εισόδου στην Ευρώπη, είτε μέσω της επανεγκατάστασης κατευθείαν από τις χώρες από τις οποίες φεύγουν είτε μέσω της οικογενειακής επανένωσης είτε μέσω της έκδοσης θεωρήσεων. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σημείο εκκίνησης, όπως συμπλήρωσε, για τη διευκόλυνση των προσφύγων να έρθουν στην Ευρώπη νόμιμα, «αλλά είναι ένα μικρό πρόγραμμα που ελπίζουμε να αυξηθεί» και ζήτησε αυτό να συμπεριλάβει και τους Αφγανούς, αφού πρώτα ελεγχθεί ότι δικαιούνται νομικής προστασίας.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να συμμετέχουν σε ένα μηχανισμό ανθρώπινο, που βασίζεται στο διάλογο, στην πειθώ, ο οποίος δεν υπάρχει ακόμα», τόνισε, και πρόσθεσε: «Αν δεν υπάρχουν επαρκείς συνθήκες υποδοχής, αν η ευρωπαϊκή προσέγγιση στη μετεγκατάσταση είναι τεχνοκρατική, τότε δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα συνεχίσουν οι πρόσφυγες να κινούνται μόνοι τους».

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι «οποιαδήποτε μετεγκατάσταση ή επανεγκατάσταση θα πρέπει να συμμορφώνεται με την αρχή της μη διάθεσης, και αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται πολιτικά, θρησκευτικά ή άλλα κριτήρια διάκρισης».

Τέλος, ζήτησε να υπάρξει διαπραγμάτευση της ΕΕ με τις χώρες υποδοχής προσφύγων, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος, για τη διαχείριση των ροών.

Ο Yπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, που έφτασε στο Μαξίμου στις 10.30 το πρωί, αναφέρθηκε στο ταξίδι του στη Λέσβο, όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά τη διαχείριση του προβλήματος. Ο κ. Γκουτιέρες μετέφερε στον πρωθυπουργό τις καλές εντυπώσεις του από την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός απέναντι στους πρόσφυγες.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι Πορτογάλος, οπότε καταλαβαίνω την κατάσταση. Στη χώρα μου κι εδώ είναι το ίδιο, είπε ο κ. Γκουτιέρες και πρόσθεσε πως διαπίστωσε ανθρωπιά και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό. Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι παίρνουν φροντίδα, είπε και επισήμανε ότι ο κόσμος θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα, επανέλαβε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη.

«Και στην Ελλάδα υπήρχαν εξαρχής δυσκολίες, αλλά η διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι ξεκάθαρη τώρα» τόνισε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως οι Έλληνες έχουν την εμπειρία των προσφύγων διότι στο παρελθόν πολλοί Έλληνες ήλθαν από το Αιγαίο ως πρόσφυγες.

Eτσι, υπάρχει στο μυαλό μας η έννοια του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Γι΄αυτό πιστεύω ότι ο κόσμος κινητοποιείται, ειδικά στη Μυτιλήνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανεφέρθηκε στον ρόλο των τοπικών αρχών, που, όπως σημείωσε, προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

πηγή: ΑΠΕ

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ