Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Γκρεμίζονται επισήμως από σήμερα (μέσω μετενέργειας Κουτρουμάνη) οι μισθοί (και) στον ιδιωτικό τομέα!

Από σήμερα 14 Μαΐου ξεκινά μια νέα περίοδος δραματικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι θα δρέψουν κάποιους από τους «καρπούς» του Μνημονίου, που σχετίζονται με τη μείωση των εισοδημάτων τους.

Η ολοκλήρωση του τριμήνου των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και η εφαρμογή της διαδικασίας της μετενέργειας, όπως προέκυψε μετά την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου στις 14 Φεβρουαρίου, αλλάζουν άρδην το σκηνικό και οδηγούν περισσότερους από 2.200.000 εργαζομένους στη «λαιμητόμο» των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Επί της ουσίας, η σημερινή μέρα αποτελεί την «ταφόπλακα» για τις κλαδικές συμβάσεις, αφού πλέον οι εργοδότες θα μπορούν να καταγγέλλουν και όσες δεν έχουν ήδη λήξει, απαιτώντας από τους εργαζομένους να δέχονται μικρότερες αποδοχές.

Ηδη τα πρώτα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσουν σε υψηλά επίπεδα. Μέσα στον πρώτο ενάμιση μήνα διαπραγματεύσεων οι επιχειρησιακές αλλά και οι ατομικές συμβάσεις που υπογράφηκαν εμπεριείχαν μειώσεις αποδοχών που κυμάνθηκαν από 17% έως 35%.

Θεωρητικό δίχτυ ασφαλείας είναι ο κατώτατος μισθός της όποιας κλαδικής σύμβασης για κάθε επάγγελμα, συν τέσσερα επιδόματα: Τέκνων, προϋπηρεσίας (ωριμάνσεις), σπουδών και βαρέων και ανθυγιεινών, όπου το επάγγελμα το προβλέπει. Επί της ουσίας όμως στην αγορά εργασίας τείνει να επικρατήσει ως όριο ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που έτσι και αλλιώς πετσοκόπηκε κατά 22% και ειδικά για νέους έως 25 ετών, κατά 32%, φτάνοντας στα 586 και 510 ευρώ μεικτές αποδοχές, αντίστοιχα.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που υπάρχει στην αγορά εργασίας είναι ότι ως τώρα βρίσκεται χωρίς κλαδική σύμβαση πάνω από το 40% των εργαζομένων, όλοι αυτοί δηλαδή που θα κληθούν από αύριο να διαπραγματευτούν απευθείας με τον εργοδότη τους τις νέες αποδοχές τους. Ολοι οι υπόλοιποι έχουν συμβάσεις που ακόμα ισχύουν, αλλά αρκεί μια απλή καταγγελία σύμβασης από την πλευρά των εργοδοτών για να βρεθούν και εκείνοι στην ανάγκη να υπογράψουν είτε ατομική είτε επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας.

Η ιστορία

Τη μετενέργεια την έμαθε στους Ελληνες ο Γιώργος Κουτρουμάνης, που ως υπουργός Εργασίας άλλα έλεγε και άλλα έκανε.

Μετενέργεια ονομάζεται η διαδικασία που ενεργοποιείται όταν λήξει μια σύμβαση εργασίας και περάσουν τρεις μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Για να υπογραφεί νέα σύμβαση θα πρέπει να θεωρηθεί ως βάση ο βασικός μισθός της προηγούμενης κλαδικής, που ολοκληρώθηκε. Σε αυτόν θα πρέπει να προστεθούν τώρα πια μόνο τα τέσσερα επιδόματα που διατηρήθηκαν (σπουδών, ωριμάνσεις, παιδιών και ΒΑΕ).

Στην περίπτωση όμως που υπογραφούν ατομικές συμβάσεις ή επιχειρησιακές είναι πιθανόν οι εργοδότες να πιέσουν για να τεθεί ως βάση ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ