Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Γνώριζαν (!) για το σχέδιο της απόδρασης των «έξι»

Η πληροφορία ότι είχε γίνει «εισαγωγή» όπλου μέσα στις φυλακές κυκλοφορούσε έντονα τις τελευταίες ημέρες στους διαδρόμους του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού. Οπως και οι φήμες ότι ποινικοί κρατούμενοι ετοιμάζουν μεταμεσονύχτια κινηματογραφική απόδραση. Το σενάριο που συζητούνταν ευρέως και γνώριζαν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ήταν ότι ένας από τους κρατουμένους, ενώ θα βρισκόταν στο κελί του, θα προφασιζόταν ότι είναι βαριά άρρωστος και ότι χρήζει μεταφοράς στο νοσοκομείο. Οταν ο φύλακας θα άνοιγε την πόρτα του κελιού, οι συγκρατούμενοί του θα τον ακινητοποιούσαν με το όπλο και θα του αφαιρούσαν τα κλειδιά.

Κρατώντας όμηρο τον φύλακα, θα ξεκλείδωναν τις ενδιάμεσες πόρτες και, αφού περνούσαν το θυρωρείο, θα ήταν ελεύθεροι. Βέβαια η απόπειρα απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού και των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς δεν βασίστηκε σε αυτό το σενάριο, αλλά επιβεβαίωσε όσα ακούγονταν για το όπλο και ότι κρατούμενοι ετοίμαζαν ηρωική «έξοδο» χωρίς εναέρια μέσα.

Το πώς έφτασε το όπλο στα χέρια του Βλαστού παραμένει σκοτεινό σημείο στην υπόθεση. Το πιο πιθανό ενδεχόμενο που εξετάζει η Αστυνομία είναι να «πέρασε» κατά την ώρα του επισκεπτηρίου, το οποίο ήταν ελεύθερο το απόγευμα της Δευτέρας και οι κρατούμενοι δεν βρίσκονταν πίσω από τα προστατευτικά τζάμια. Η ζύμωση της απόδρασης μεταξύ του Βλαστού και των «Πυρήνων» έγινε σε προγενέστερο χρόνο, την ώρα του κοινού προαυλισμού ή την ώρα του επισκεπτηρίου. Το τρωτό αυτό σημείο επαφής μεταξύ των ποινικών και των τρομοκρατών καυτηριάζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και επιρρίπτουν ευθύνες στο σωφρονιστικό σύστημα. Οι αστυνομικοί μιλούν για ένα άριστα οργανωμένο σχέδιο που αποκαλύπτει μια νέα φάση συνεργασίας ατόμων από τον ποινικό χώρο και των «μωρών» της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τουλάχιστον οκτώ κατηγορούμενοι ως μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς είχαν μεταφερθεί τις τελευταίες ημέρες από διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας στις φυλακές Κορυδαλλού. Κι αυτό γιατί το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο εξετάζει τις ενοποιημένες πλέον δικογραφίες για την αποστολή των 15 δεμάτων-βόμβων, για τα οπλοστάσια σε Καρέα, Αγρίνιο κ.τ.λ. και για την ομάδα των συλληφθέντων στον Βόλο, είχε ζητήσει την αυτοπρόσωπη παρουσία τους ενώπιον των δικαστικών λειτουργών. Η πρώτη σχετική διαδικασία είχε οριστεί για τις 5 Δεκεμβρίου, όμως μετατέθηκε τελικά για τις 27 του μηνός. Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους γι’ αυτήν την υπόθεση, ανάμεσα σε αυτούς οι Χρήστος Τσάκαλος, Γιώργος Πολύδωρος, και τα αδέλφια Μιχάλης και Γιώργος Νικολόπουλος, που επιχείρησαν να αποδράσουν, κρατούνταν στην Α’ Πτέρυγα των Φυλακών, κοντά στο κελί του Παναγιώτη Βλαστού, ο οποίος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό λόγω της δίκης του για την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και της δολοφονίας του Γιώργου Γούσιου. Η «συμμορία» των έξι (καθώς στην απόπειρα απόδρασης συμμετείχε και ο Θεόφιλος Μαυρόπουλος) έφτασε μέχρι την πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό, εξαιτίας της άμεσης αντίδρασης ενός δεσμοφύλακα, που πρόλαβε και ασφάλισε την τελευταία στιγμή την πόρτα του θυρωρείου που οδηγούσε στην ελευθερία…

Γιώργος Μεστός


Καρέ καρέ η αποτυχημένη «επιχείρηση ελευθερία»

Σε σενάριο κινηματογραφικής ταινίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όσα κατά πληροφορίες περιγράφουν τα στελέχη των Φυλακών Κορυδαλλού και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σχετικά με τα απίθανα που εκτυλίχθηκαν από το απόγευμα μέχρι το βράδυ της Δευτέρας στο σωφρονιστικό κατάστημα! Σύμφωνα με τις περιγραφές, ο Παναγιώτης Βλαστός, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, εισβάλλει στον χώρο του επισκεπτηρίου, κρατώντας ένα πιστόλι και φωνάζοντας «Ολοι κάτω»! Τον ακολουθούν στον χώρο του επισκεπτηρίου τα μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Χρήστος Τσάκαλος, Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος και Γιώργος Πολύδωρος, και ο αναρχικός Θεόφιλος Μαυρόπουλος, οπλισμένοι με αυτοσχέδια μαχαίρια και σουβλιά.

Στον δρόμο τους μπαίνει ο υπαρχιφύλακας Γιάννης Τσακίρης και εκείνοι τον χτυπούν και τον αιχμαλωτίζουν, εκείνος, όμως, προλαβαίνει να φωνάξει «απόδραση» και έτσι χτυπά ο συναγερμός. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι κινητοποιούνται, με αποτέλεσμα να προλάβουν να κλείσουν τις εξωτερικές πόρτες.

Δύο ακόμα υπάλληλοι της φυλακής έφτασαν στον χώρο μπροστά, έξω από το επισκεπτήριο, με σκοπό να αποτρέψουν ενδεχόμενη απόδραση, αλλά πιάστηκαν αιχμάλωτοι και οδηγήθηκαν εκεί όπου κρατούνταν ο Γιάννης Τσακίρης. Ταυτόχρονα, στον χώρο, είχαν εγκλωβιστεί και 24 συγγενείς κρατουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φύλακες, που βρίσκονταν εκτός του χώρου του επισκεπτηρίου, περιγράφουν ότι είδαν ξαφνικά μπροστά τους τον Βλαστό να βγαίνει από τον χώρο του ελεύθερου επισκεπτηρίου και να λέει «πέστε κάτω», κρατώντας ένα όπλο. Το ίδιο φώναζαν και τα αδέλφια Νικολόπουλοι, οι οποίοι έρχονταν από πίσω του.

Στον διάδρομο οι φύλακες βλέπουν πολλά άτομα, τον συνάδελφό τους Γιάννη Τσακίρη τραυματισμένο και τον Βλαστό και τον Μιχ. Νικολόπουλο να τους λένε: «Θέλαμε να αποδράσουμε και, αφού δεν έγινε, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα και θα τελειώσει το θέμα».

Υστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, που κράτησαν μέχρι τις 11.20 το βράδυ, με τον αρχιφύλακα και τον διευθυντή και, αφού συναντήθηκαν με τον συνήγορό τους Φραγκίσκο Ραγκούση, το επεισόδιο έληξε, αφού ο Π. Βλαστός δέχτηκε να παραδώσει στον αρχιφύλακα το όπλο. Το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι κρατούμενοι, παραδίδοντας τα αυτοσχέδια μαχαίρια και σουβλιά που κατείχαν. Στις διαπραγματεύσεις, που άρχισαν στις 8.30 μ.μ., συμμετείχαν ο αρχιφύλακας μαζί με τον διευθυντή των φυλακών, οι οποίοι συνομιλούσαν με τους κρατουμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν τους ζήτησαν να αφήσουν να φύγουν τέσσερις γυναίκες, δεν έφεραν καμία αντίρρηση.

Επισημαίνεται ότι συνολικά στην κατοχή των έξι κρατουμένων που επιχείρησαν να αποδράσουν βρέθηκαν ένα πιστόλι GLOCK, 12 φυσίγγια, ένας γεμιστήρας, τρία τραπεζομάχαιρα, ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι, ένα αυτοσχέδιο σουβλί, ένα κινητό τηλέφωνο και μία μπαταρία.

Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι ύστερα από αυτά τα γεγονότα επισημοποιούνται ο αρραβώνας και η εξέλιξη σε γάμο της ποινικής παραβατικότητας με την αντισυστημική-αντιεξουσιαστική δράση και τρομοκρατία. Ταυτόχρονα συγχαίρει δημόσια τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κατάφεραν να αποτρέψουν την απόδραση και ιδίως τον Γιάννη Τσακίρη, που όπως αναφέρουν, ξυλοκοπήθηκε από τους κρατουμένους.

Βάσω Παλαιού


Παπαϊωάννου καλεί εισαγγελέα

Για μία ακόμη φορά η Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει τα αίτια της σοβαρότατης απόπειρας απόδρασης που έλαβε χώρα στις φυλακές Κορυδαλλού τη Δευτέρα.

Με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου παραγγέλθηκε κατεπείγουσα εισαγγελική πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση.

Με την παραγγελία, που εστάλη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, ζητείται να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούμενοι προμηθεύτηκαν το όπλο, αυτοσχέδια και μη μαχαίρια, καθώς και τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Την ίδια στιγμή σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνεται ότι ο υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής και ο ειδικός γραμματέας Σωφρονιστικής Πολιτικής Μαρίνος Σκανδάμης έχουν πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους αρμοδίους για τη λήψη μέτρων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο κ. Πεταλωτής έχει εντοπίσει (!) τα προβλήματα των καταστημάτων κράτησης, όπως για παράδειγμα την έλλειψη γιατρού στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού και το ζήτημα της προμήθειας ιατροφαρμακευτικών υλικών, η οποία ως σήμερα γίνεται με πλήρως ανορθόδοξο και ασύμφορο οικονομικά τρόπο.

Ταυτόχρονα μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών, όπως αναφέρει ο κ. Πεταλωτής.

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός έχει δώσει στους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης προθεσμία μίας εβδομάδας για να του καταθέσουν προτάσεις βελτίωσης του σωφρονιστικού συστήματος.

Παράλληλα με δήλωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τα μεγάλα προβλήματα και τις κακές συνθήκες λειτουργίας των φυλακών είναι μεγάλες».


«Το όπλα πέρασε με “φούντα” από τον εξωτερικό τοίχο»

Ο Παναγιώτης Βλαστός και πέντε κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες κατάφεραν για πέντε ώρες να τινάξουν το σωφρονιστικό σύστημα στον αέρα! Κατά πληροφορίες, στο κείμενο με τα αιτήματά τους, το οποίο υπογράφεται από τον βαρυποινίτη κρατούμενο Παναγιώτη Βλαστό, υποστηρίζουν ότι η απόπειρα απόδρασης και η ομηρία έγιναν ως έμπρακτη εναντίωση στις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα σύγχρονα ελληνικά κολαστήρια των φυλακών. Ταυτόχρονα ζητούν να παύσει το καθεστώς ομηρίας των διαρκών υποδικιών, το φαινόμενο της αθροιστικής καταδίκης, να σταματήσουν οι άνθρωποι να στοιβάζονται σαν εμπορεύματα, οι μερίδες συσσιτίου καθημερινά να μειώνονται και οι πειθαρχικές τιμωρίες να στέλνουν τους κρατουμένους στις απομονώσεις και στα πειθαρχεία.

Σύμφωνα με όσα διοχετεύονται στο Τύπο από πηγές ενημέρωσης στο κείμενο αναφέρεται: «Τέλος, σε μας τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς επιβάλλονται ειδικές συνθήκες κράτησης με τον διασκορπισμό μας σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας, δίχως να μπορούμε να έχουμε επικοινωνία μεταξύ μας, καθώς εφαρμόζεται ένα ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης. Το ίδιο ισχύει και για κάποιους άλλους αναρχικούς κρατουμένους που διώκονται για την αντιστασιακή τους δράση. Το όπλο που είχαμε στην κατοχή μας πέρασε με “φούντα” απ’ τον εξωτερικό τοίχο των φυλακών».

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ