Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Γονάτισε και η Μεγαλόνησος

Το νησί της Αφροδίτης γίνεται πλέον η 5η χώρα της ευρωζώνης που θα τελεί επισήμως υπό Μνημόνιο, λαμβάνοντας δάνειο, το οποίο, όπως εικάζεται, θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ. Η Λευκωσία διευκρίνισε ότι η αιτία της προσφυγής στον μηχανισμό ήταν ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Κύπρου από την «έκθεση στο ελληνικό χρέος». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», που δεν σχολίασε η Λευκωσία, η γερμανική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει προσχέδιο του Μνημονίου, το οποίο περιλαμβάνει τους όρους του δανεισμού, καθώς και τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η Κύπρος για να αρχίσει η ροή του χρήματος προς τα κρατικά ταμεία.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το Μνημόνιο δεν θα αφορά μόνο χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αλλά και κονδύλια για την ευρύτερη οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι, επίσης, σαφές ότι παρά το μικρό σε σύγκριση με άλλες χώρες μέγεθος του δανεισμού, η Κύπρος θα τεθεί υπό την εποπτεία τρόικας, ανάλογης με αυτή της Ελλάδος, αφού στο όλο εγχείρημα εμπλέκεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Λευκωσία θεωρούσε ότι, αν έχει στα χέρια της διακρατικό δάνειο, θα διαπραγματευόταν «με άλλον αέρα» τους όρους δανεισμού από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Κατά την εκτίμηση της Λευκωσίας, έχοντας εξασφαλίσει διακρατικό δανεισμό από τη Ρωσία ή την Κίνα, πράγμα που δεν έγινε μέχρι τώρα, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει όλες τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορούν τη λήψη διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρων, όπως το συνταξιοδοτικό και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Πάντως, σημαίνουσα ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι η Ενωση δεν έχει στόχο να εξουδετερώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου σε σχέση με τον εταιρικό φόρο. Πριν από το αίτημα προσφυγής είχε προηγηθεί η υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Fitch στην κατηγορία BB+, δηλαδή σε κατηγορία junk. Το κυπριακό υπουργείο σημείωσε ότι, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, είναι αναγκαία η σημαντική δημοσιονομική αναδιάρθρωση, προκειμένου να απορροφηθεί το οικονομικό και χρηματοοικονομικό κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού. Kατά τις εκτιμήσεις του Fitch, οι κυπριακές τράπεζες έχουν ανάγκη χρηματοδότησης 4 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ