Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

«Γονατογράφημα» οι προβλέψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Απίστευτο αλαλούμ! Αλλα έσοδα υπολογίζει το υπ.Οικονιμικών και άλλα το ΤΑΙΠΕΔ

Στο γόνατο φαίνεται ότι γράφτηκαν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2016, καθώς στο κείμενο αναφέρονται δύο διαφορετικοί αριθμοί, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται πολύ μακριά από τις αντίστοιχες προβλέψεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα.

Στον πίνακα (σελ. 25) του προσχεδίου αναφέρεται ως εκτίμηση ότι τα έσοδα του 2016 από τις ιδιωτικοποιήσεις θα φτάσουν το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του ταμείου είχε δηλώσει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για 2 δισ. ευρώ. Λίγες σελίδες μετά υποστηρίζουν ότι τα έσοδα του 2017 περιορίζονται σε 437.000.000 ευρώ, όταν ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ. Τα νούμερα φαίνεται ότι θα διορθωθούν, χωρίς ως χθες το απόγευμα να έχει ξεκαθαριστεί η εικόνα.

Στην αγορά υποστηρίζουν ότι η σύγχυση με τα νούμερα συνδέεται με τη γενικότερη δυσφορία που επικρατεί σε κυβερνητικούς κύκλους για τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι όλοι περιμένουν πλέον το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να «αναστηθεί» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει μπει προσωρινά στην κατάψυξη, με την εξαίρεση του ΟΛΠ, που πωλήθηκε στους Κινέζους της Cosco.

Τα αεροδρόμια

Αν ολοκληρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο το ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί να εισπράξει 1,5 δισ., στα οποία αν προστεθούν τα 280.000.000 ευρώ από την πώληση του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco επιτυγχάνεται ο στόχος των δύο δισ. για το σύνολο του έτους. Τα πιο πολλά έσοδα έρχονται από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου (που θα καταβάλει 1,23 δισ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ), καθώς και τη μεταβίβαση του Αστέρα Βουλιαγμένης στο αραβοτουρκικό επενδυτικό σχήμα (το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει περί τα 100.000.000 ευρώ από τα 400.000.000 ευρώ).

Για την παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη Fraport εκκρεμεί το σχέδιο νόμου αναδιοργάνωσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Υποδομών φαίνεται ότι παίζει κρυφτό με τους συνδικαλιστές οι οποίοι προκηρύσσουν απεργίες και τις παίρνουν πίσω πανηγυρίζοντας προκειμένου μετά λίγες εβδομάδες να ανακοινώσουν νέες απεργίες, τις οποίες επίσης ανακαλούν κ.ο.κ. Το σχέδιο νόμου είναι, πάντως, προαπαιτούμενο για την είσπραξη των 2,8 δισ. ευρώ και αναμένεται ότι θα δημοσιοποιηθεί εντός των ημερών.

Η αδυναμία συλλογής των φόρων φέρνει «τσεκούρι» σε συντάξεις και ΕΚΑΣ!

Το κράτος αδυνατεί ή αδιαφορεί να συλλέξει τους φόρους που επιβάλλει και την ίδια ώρα κόβει ανενδοίαστα τις συντάξεις για να βγουν τα νούμερα του Προϋπολογισμού! Τα νούμερα στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2017 δίνουν χαρακτηριστική εικόνα ότι το κράτος ποντάρει περισσότερο στο υστέρημα των συνταξιούχων πάρα στην εισπραξιμότητα των φόρων, που μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 70% (σε σχέση με τους στόχους που τίθενται)! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι για κάθε 100 ευρώ που εκτιμάται αρχικά η απόδοση κάθε μέτρου, είναι ζήτημα αν φτάνουν στα κρατικά ταμεία τα 70 ευρώ ή, για να το δούμε ανάποδα, περίπου 30 ευρώ «χάνονται» είτε λόγω φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής είτε λόγω συρρίκνωσης της κατανάλωσης.

Ειδικότερα, από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε με τους δανειστές για μέτρα ύψους 2,513 δισ. ευρώ για το 2017. Οποιος ανατρέξει στον πίνακα που περιλαμβάνει την ταμειακή απόδοση αυτών των ίδιων μέτρων, διαπιστώνει ότι οι εκτιμήσεις για αύξηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους είναι στα 1,835 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι χάθηκαν στον… δρόμο 678.000.000 ευρώ!

Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι την ώρα που το κράτος δείχνει να έχει συμβιβαστεί με την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από τη φορολογία, δεν διστάζει να κόψει τις εύκολες δαπάνες, ήτοι τις συντάξεις και τους μισθούς. Με βάση τον Προϋπολογισμό, έρχεται νέα μείωση κατά 152.000.000 ευρώ της δαπάνης για επικουρικές συντάξεις -σε νέους και υφιστάμενους συνταξιούχους- και κατά 434.000.000 ευρώ στο ΕΚΑΣ, δηλαδή κάτι λιγότερο από αυτά που χάνονται στο πεδίο των φόρων.

Ακόμη και ο Φέρχοφσταντ επικρίνει τους δανειστές

Διαπιστώνοντας ότι η πολιτική που οι θεσμοί ακολουθούν ως προς την Ελλάδα «δεν λειτουργεί», εκτιμώντας ότι στη χώρα μας «δεν θα υπάρξει ανάπτυξη το 2016, αλλά ούτε η προβλεφθείσα στον Προϋπολογισμό ανάπτυξη με 2,7% ρυθμό το 2017», πρόβλεψη που -όπως είπε- δείχνει «έλλειψη σοβαρότητας», ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ κάλεσε Ε.Ε. και ΔΝΤ να «σταματήσουν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μία λογιστική άσκηση». Σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Στρασβούργο τόνισε ότι η στρατηγική που εφαρμόζουν στην Ελλάδα δεν θα λύσει το πρόβλημα, που, όπως είπε, θα αντιμετωπιστεί, «εφόσον υπάρξει αλλαγή της εσωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα». Διευκρίνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική βασίζεται στη λανθασμένη αντίληψη πως δεν έχει διαφορά «εάν τα χρήματα μαζεύονται από την αύξηση των φόρων ή από τη μείωση των μισθών», εφόσον «το πρωτογενές πλεόνασμα ή το χρέος είναι αυτά που είναι». Κατά τον Φέρχοφσταντ απαιτείται μία σε βάθος μεταρρύθμιση της οικονομίας, του πολιτικού συστήματος, που να στραφεί κατά της διαφθοράς.

Τα χαράτσια εκτίναξαν τις εισπράξεις!

Σημαντική υπέρβαση του μηνιαίου στόχου για τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού, κατά 840.000.000 ευρώ, σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο λόγω της ταυτόχρονης καταβολής της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, τον περασμένο μήνα τα καθαρά έσοδα του τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού (συνολικά εισπραχθέντα έσοδα μείον επιστροφές φόρων) ανήλθαν σε 5,18 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4,34 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 ήταν αυξημένα περίπου κατά 1,06 δισ. ευρώ, καθώς ανήλθαν σε 34,826 δισ. ευρώ έναντι στόχου 33,764 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ύψιστη τιμή για τη δημοκρατία η μήνυση που έκανε ο «σουλτάνος»

Πόνεσε το πρωτοσέλιδο που εξέφρασε όλους τους Ελληνες, και απαιτεί τώρα τη φυλάκιση  των υπευθύνων της εφημερίδας Λυσσασμένες είναι οι αντιδράσεις της Τουρκίας κατά της...

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποθεώνουν τον (ελαφρύ) Δημήτρη Καιρίδη!

Ο «γαλάζιος» βουλευτής φέρεται ότι δήλωσε πως ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα ζημιώσει την Ελλάδα Την αποθέωση γνωρίζει από τα μέσα ενημέρωσης...

Ικανοποίηση στο Πεντάγωνο μετά το πέρας της κοινής άσκησης «Stolen Cerberus» με τις ΗΠΑ

Ικανοποιημένο δηλώνει το Πεντάγωνο από την άσκηση στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ «Stolen Cerberus». Η άσκηση, η οποία εκτελείται σε ετήσια βάση στο πλαίσιο...

ΕΝΦΙΑ: Τα «θαλάσσωσαν» και πάει για παράταση η 1η δόση

Λόγω της μεταβολής των αντικειμενικών σε 14 περιοχές δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη στο TAXISnet τα φετινά ειδοποιητήρια Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην...

Μόνο δύο δράσεις για ιδιώτες από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το νέο «Εξοικονομώ» και η ηλεκτροκίνηση αφορούν τα νοικοκυριά, οι υπόλοιπες είναι για τις επιχειρήσεις Δράσεις σχεδιασμένες ως επί το πλείστον για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνουν...