Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Γονιδιακό service στην καρδιά

Η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια θα αρχίσει να χορηγείται τις επόμενες εβδομάδες σε ασθενείς στη Βρετανία, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο που πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση.

Τις προσεχείς εβδομάδες, ιατρική ομάδα του νοσοκομείου Royal Brompton στο Λονδίνο θα αρχίσει να χορηγεί σε 200 ασθενείς τη θεραπεία, η οποία σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί σε 50 ιατρικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με την «Daily Telegraph», οι πρώτες δοκιμές που έγιναν στην Αμερική έδειξαν ότι η λειτουργία της καρδιάς μπορεί να βελτιωθεί με τη βοήθεια της νέας γονιδιακής θεραπείας και μάλιστα χωρίς να προκληθούν σοβαρές παρενέργειες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να υποχωρήσει σημαντικά με την εισαγωγή ενός γονιδίου στα κύτταρα της καρδιάς, το οποίο θα ενισχύσει κατά πολύ την παραγωγή μιας βασικής πρωτεΐνης και θα επιτρέψει την καλύτερη σύσπαση του καρδιακού μυός. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πίτερ Βάισμπεργκ από το Βρετανικό Καρδιολογικό Ιδρυμα, «ενώ τα φάρμακα προσφέρουν κάποια ανακούφιση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρόπος αποκατάστασης της καρδιάς για όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Η γονιδιακή θεραπεία είναι ένα από τα νέα σύνορα που κατακτώνται στην καρδιολογική επιστήμη».

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει και μια ξεχωριστή δοκιμή της θεραπείας σε 24 ασθενείς, στους οποίους έχει τοποθετηθεί μηχανική αντλία που βοηθά την καρδιά στη λειτουργία της.

«Χρειάστηκε να γίνει πάρα πολλή δουλειά, η οποία απαιτούσε τεράστια προσοχή και είχε διάρκεια 20 ετών, προκειμένου να βρούμε το σωστό γονίδιο και να αναπτύξουμε μια θεραπεία που θα λειτουργεί και θα είναι αποτελεσματική» είπε η καθηγήτρια Sian Harding από το Imperial College London στην επιστημονική ανακοίνωση. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα δουλέψουμε μαζί με καρδιολόγους για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών με βάση το συγκεκριμένο γονίδιο, οι οποίες θα βοηθήσουν τους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ