Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Γονίδιο-κλειδί για καρκίνο και παχυσαρκία!

Μια σημαντική καινοτομία κατά του καρκίνου αλλά παράλληλα και της παχυσαρκίας έκαναν επιστήμονες του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο. Επειτα από σειρά ερευνών, βρήκαν τρόπο να μετασχηματίσουν το ογκοκατασταλτικό γονίδιο PTEN, το οποίο ελέγχει το μέγεθος των κυττάρων, ώστε να εμποδίζει την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων και επίσης να διατηρεί το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα!

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», οι δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι ο συγκεκριμένος γονιδιακός μετασχηματισμός τα βοήθησε να γίνουν λιγότερο επιρρεπή στην ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί προάγγελο του διαβήτη. Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χάρη στο μετασχηματισμένο γονίδιο PTEN τα ποντίκια παρέμεναν στο βάρος τους, ακόμη και όταν κατανάλωναν τροφές με πολλά λιπαρά.

Το γονίδιο PTEN είναι ένα από τα πρώτα γονίδια που καταστρέφονται όταν ο καρκίνος αρχίζει να εξαπλώνεται, καθώς τα καρκινικά κύτταρα μεγαλώνουν, γεγονός που οδηγεί στον σχηματισμό όγκων. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γονίδια όπως το PTEN δεν παίζουν ρόλο μόνο στην καταστολή των όγκων, αλλά έχουν περισσότερες δυνατότητες, τις οποίες προς το παρόν δεν έχουν ανακαλύψει. Η θεωρία τους επιβεβαιώθηκε όταν έδωσαν στα ποντίκια περισσότερη ποσότητα του γονιδίου PTEN, διαπιστώνοντας ότι, ενώ κράτησε τον καρκίνο μακριά τους, επηρέασε και τον μεταβολισμό τους, καθώς έτρωγαν περισσότερο, αλλά διατηρούσαν το βάρος τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το γονίδιο ενεργοποίησε τα κύτταρα του καφέ λίπους, με αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων. Επίσης, είναι βέβαιοι ότι η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι, όταν υπάρχουν διάφορα αντίγραφα του γονιδίου PTEN, μπορεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο βλαβερών μεταλλάξεων. «Τα ογκοκατασταλτικά γονίδια είναι γονίδια που έχουν χρησιμοποιηθεί από τη φύση για να προστατευτεί ο ανθρώπινος οργανισμός από κάθε είδους ανωμαλία» εξηγεί ο ερευνητής, δρ Μανουέλ Σεράνο. «Το συγκεκριμένο γονίδιο προστατεύει από τη μεταβολική βλάβη που σχετίζεται με τη γήρανση, ενεργοποιώντας το καφέ λίπος, που διασπά τα λιπαρά οξέα».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ