Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Γονίδιο-κλειδί στην κώφωση

Σε ένα και μόνο γονίδιο φαίνεται ότι βρίσκεται η απάντηση για την απώλεια της ακοής που προκύπτει λόγω της ηλικίας! Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι το γονίδιο FGF20 μπορεί να θεραπεύσει την απώλεια της ακοής, αφού, όταν το αφαίρεσαν από ποντίκια, εκείνα συνέχιζαν να είναι υγιή, αλλά είχαν χάσει πλήρως την ακοή τους!

Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο τρίτα από τα έξω τριχωτά κύτταρα, τα ευαίσθητα κύτταρα που βρίσκονται στο έσω ους και ενισχύουν τους ήχους, είχαν εξαφανιστεί. Η καταστροφή των συγκεκριμένων κυττάρων συνδέεται κυρίως με την απώλεια της ακοής λόγω της γήρανσης, με την έκθεση σε θορύβους, καθώς και με κάποιες γενετικές παθήσεις.

Κατά την έρευνα σε ποντίκια, οι ερευνητές αδρανοποίησαν το γονίδιο απομακρύνοντας μια πρωτεΐνη που συνέβαλε στην ανάπτυξή του, προτού καν τα ποντίκια γεννηθούν. Ωστόσο, σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο, δεν παρουσιάστηκε επαναφορά της ακοής, ενώ τα τριχωτά κύτταρα έμοιαζαν φυσιολογικά. Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, αυτό αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι τα τριχωτά κύτταρα στο έσω και το έξω αυτί αναπτύσσονται ανεξάρτητα, διαπίστωση αρκετά σημαντική, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις μείωσης και απώλειας της ακοής οφείλονται στην απώλεια των τριχωτών κυττάρων του έξω αυτιού.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, το γονίδιο FGF20, το οποίο υπάρχει και στον άνθρωπο, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανάπτυξης νέων τριχωτών κυττάρων, τα οποία για τους επιστήμονες είναι τα βασικότερα σε ό,τι αφορά την έρευνα για τη θεραπεία της ακοής. Κι αυτό γιατί ο οργανισμός δεν έχει τρόπο για να τα αντικαταστήσει, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η θεραπεία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων κυττάρων, ώστε να επανέλθει η ακοή, έστω και μειωμένη.

Η ανακάλυψη αυτή αυξάνει τις προσδοκίες για την εύρεση μιας θεραπείας που θα προλαμβάνει τη μείωση και την απώλεια της ακοής, η οποία πλήττει περίπου τους μισούς ανθρώπους ηλικίας άνω των εξήντα ετών.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ