Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Γράφει ιστορία στη ζαχαροπλαστική

Μεγάλωσε μέσα στις άχνες και στα σιρόπια. Εμαθε την τέχνη της ζαχαροπλαστικής από τον πατέρα του, η τέχνη όμως της συγγραφής αποδείχθηκε πιο γλυκιά, τουλάχιστον μέχρι να τον βρει η κρίση. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (Σταυριώτης), συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων την τελευταία 20ετία, με πέντε βιβλία στο ενεργητικό του, αναγκάστηκε να επιστρέψει ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση, το ζαχαροπλαστείο «Στέλιος» στο Ωραιόκαστρο, αφού η οικονομική συγκυρία είναι, όπως αποδεικνύεται, υπεράνω τέχνης. Παρά ταύτα η δημιουργική διάθεση παραμένει μέσα του άσβεστη, είτε πρόκειται για γλυκά είτε για… ιστορίες

Ο 54χρονος σήμερα Δημήτρης Παπαδόπουλος άρχισε να γράφει μετά τα 30. Αφού ολοκλήρωσε τις οικονομικές του σπουδές στο πανεπιστήμιο και ασχολήθηκε για λίγο με το οικογενειακό ζαχαροπλαστείο, έχοντας μάλιστα βλέψεις για επιχειρηματικές επεκτάσεις, κατάλαβε λόγω κάποιων προσωπικών δυσκολιών ότι έπρεπε να αναζητήσει τον δρόμο του σε πιο πνευματικά μονοπάτια. Η αγάπη του για τη μελέτη της ιστορίας τον οδήγησε στο πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα για τον βυζαντινό Πόντο, το οποίο ακολούθησε ένα ακόμα για την αρχαία Ελλάδα. Συνέχισε με μια συλλογή ιστορικών διηγημάτων από διάφορες εποχές, ασχολήθηκε στη συνέχεια με την ελληνιστική περίοδο, ενώ το 2010 κυκλοφόρησε την πρώτη του ερωτική νουβέλα. Μάλιστα, το 1995 το πρώτο του μυθιστόρημα «Ραφαήλ Σταυριώτης» βραβεύτηκε με το βραβείο Ιπεκτσί. Παράλληλα από το 2007 έως το 2011 εξέδιδε την εφημερίδα «Χρόνος του Ωραιοκάστρου».

Η κρίση όμως των τελευταίων ετών οδήγησε στον περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων στο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο, προκειμένου να μειωθεί το κόστος, και τον ανάγκασε να επιστρέψει δριμύτερος στην επιχείρηση, για να δώσει μια χείρα βοηθείας.

Οι πελάτες που τον βλέπουν σήμερα στο ζαχαροπλαστείο του στο Ωραιόκαστρο -ανάμεσα στις τούρτες και στα παγωτά- και γνωρίζουν το συγγραφικό του έργο ρωτούν πότε θα κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο.

Για την ώρα, φτιάχνει το ξακουστό παγωτό του… Στέλιου και τις περιβόητες τούρτες σοκολατίνες, γνωστές σε όλο το Ωραιόκαστρο, βγάζοντας λίγη από τη δημιουργικότητά του στα γλυκά. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να συγκρίνει τις δύο ασχολίες. «Οταν έφτιαξα την πρώτη μου τούρτα, ένιωσα μια χαρά, μια ψυχική ευφορία. Οταν όμως έπιασα το πρώτο τυπωμένο βιβλίο στα χέρια μου, είχα την αίσθηση που έχει μια μάνα όταν παίρνει για πρώτη φορά στα χέρια το παιδί της» σημειώνει μιλώντας στη «δημοκρατία».

Γι’ αυτό τον λόγο, αν και ζαχαροπλάστης πια, έχει στα σκαριά ένα καινούργιο βιβλίο, που θα φέρει τον τίτλο «Πιστοποιητικό οικογενειακής ακαταστασίας», το οποίο ευελπιστεί να κυκλοφορήσει το 2014.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ