Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Γραφειοκρατικό μπλόκο σε 300.000 συντάξεις!

Επιδεινώνει την κατάσταση το αλαλούμ στον νεοσύστατο ΕΦΚΑ, με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας κονδυλίων ύψους 859.000.000 ευρώ που προορίζονται και για την απονομή των εκκρεμών κύριων και επικουρικών

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ για την πληρωμή 300.000 εκκρεμών συντάξεων (κύριες και επικουρικές) και εφάπαξ σε ασφαλισμένους που βρίσκονται στην αναμονή εδώ και τρία χρόνια (!).

Ο μεγάλος όγκος των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί έχει φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο, ενώ τα λειτουργικά προβλήματα του ΕΦΚΑ εντείνουν το αλαλούμ και καθυστερούν τις αποφάσεις απονομής. Ζητούμενο είναι πλέον να μη χαθούν τα 859.000.000 ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό κινείται ο κυβερνητικός προγραμματισμός, αν και τα δεδομένα δεν είναι υπέρ του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 100.000 κύριες συντάξεις, ενώ με προσωρινές ζουν περίπου 30.000 ασφαλισμένοι. Οι αιτήσεις που αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμού με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (από 13/5/2016 και μετά) είναι περίπου 60.000 (40.000 μόνο στο πρ. ΙΚΑ). Συνεπώς, για να επιτευχθεί ο στόχος διευθέτησης των εκκρεμοτήτων θα πρέπει ο ρυθμός έκδοσης αποφάσεων συνταξιοδότησης να φτάσει στις 20.000 τον μήνα, από 7.000 που είναι σήμερα.

Η ίδια τραγική εικόνα επικρατεί και στο υπερεπικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ), όπου στοιβαγμένες στα συρτάρια βρίσκονται πάνω από 117.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη και περίπου 60.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Καμία αίτηση από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη, αλλά ούτε και μπορεί να συμβεί προς το παρόν κάτι τέτοιο. Αλλωστε, κανένα πρώην Ταμείο από τα 30 που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ δεν έχει φτάσει στις αιτήσεις του 2015. Την ίδια στιγμή, 18.000 ήδη συνταξιούχοι του πρώην ΕΤΕΑΜ (επικουρικό μισθωτών ιδιωτικού τομέα) αναζητούν τα αναδρομικά τους.

Καταμέτρηση

Ο χρόνος αναμονής για την απονομή σύνταξης εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες: τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με βάση τον Δέικτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) και την απουσία ηλεκτρονικού αρχείου για κάθε ασφαλισμένο.
Η καταμέτρηση των ενσήμων εν έτει 2017 γίνεται χειροκίνητα, καθώς στο ΙΚΑ υπάρχουν μηχανογραφημένα τα στοιχεία ασφάλισης μόνο από το 2002 κι έπειτα, ενώ στον ΟΑΕΕ από το 1996 κι έπειτα.

Κατά συνέπεια, κάθε φάκελος ασφαλισμένου περνάει από το στάδιο της χειροκίνητης καταμέτρησης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Απογοήτευση προκαλεί και ο γραφειοκρατικός κυκεώνας που επικρατεί στα πρώην Ταμεία, καθώς η διακίνηση των εγγράφων ακόμη και μέσα στο ίδιο κτίριο γίνεται με το υπηρεσιακό ταχυδρομείο, τα δεδομένα «ταξιδεύουν» σε φακέλους ακόμη και για υπηρεσίες που απέχουν μόλις μερικά τετράγωνα, ενώ για την αναζήτηση πληροφοριών από την περιφέρεια χρειάζεται τουλάχιστον ένα τρίμηνο εσωτερικής αλληλογραφίας.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι αλλαγές που επέβαλε ο νέος ασφαλιστικός νόμος στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, αντιλαμβάνεται κανείς πως το να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας μοιάζει με σύγχρονο άθλο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ