Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2020

Grey’s anatomy στην Κτηνιατρική κλινική του ΑΠΘ

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ενα λευκό κανίς ηλικίας δέκα ετών νοσηλεύεται στην εντατική έπειτα από τροχαίο ατύχημα. Στον διπλανό θάλαμο αναρρώνει ένα κουνάβι με κάταγμα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και μια άγρια νεροχελώνα, ενώ λίγο πιο δίπλα μια οικογένεια σκαντζόχοιρων έχει τα μωράκια της σε θερμοκοιτίδα έως ότου μπορέσουν να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο. Στον διάδρομο, ένας σκύλος ξαπλωμένος πάνω σε φορείο, με δεμένο το δεξί του «χέρι», περιμένει καρτερικά την ώρα που θα τον εξετάσουν οι γιατροί, ενώ μια γάτα με διαβήτη νοσηλεύεται στη μονάδα παθολογίας.

Επείγοντα, μονάδα εντατικής θεραπείας, νευρολογικό και οφθαλμολογικό τμήμα. Η κλινική ζώων συντροφιάς του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης είναι ένα κανονικό νοσοκομείο, με τη διαφορά ότι οι ασθενείς της είναι τετράποδα, πτηνά, ερπετά ή ακόμη και εξωτικά ζώα.

Το θέαμα είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό για όσους δεν έχουν ξαναπεράσει το κατώφλι της κλινικής ζώων της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου. Αρρωστα και χτυπημένα ζώα δέχονται την περιποίηση των γιατρών και οι ιδιοκτήτες τους αγωνιούν για την τύχη τους σαν να πρόκειται για δικούς τους ανθρώπους. Και παρά το γεγονός ότι πολλά ζώα από διαφορετικές ράτσες και είδη βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο, η ησυχία που επικρατεί δεν θυμίζει σε τίποτα τα… κανονικά νοσοκομεία.

«Ο Καίσαρας έπαιζε στην αυλή του σπιτιού μας στο Πανόραμα και ένα ξένο σώμα μπήκε στο μάτι του. Το σκυλί έχει αναρρώσει μετά τη φαρμακευτική αγωγή που μας έδωσαν. Θα του βάζω μια αλοιφή στο μάτι και έπειτα από μερικές μέρες θα τον φέρω για επανεξέταση» λέει στη «δημοκρατία» η ιδιοκτήτρια ενός πανέμορφου μπουλντόγκ, όταν τη συναντήσαμε με το τραυματισμένο κατοικίδιό της στο οφθαλμολογικό της κλινικής της Κτηνιατρικής Σχολής.

Το κτιριακό συγκρότημα των κλινικών που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε σκύλους, γάτες, άλογα, αλλά και εξωτικά ζώα. Μια βόλτα στους διαδρόμους και τους θαλάμους μοιάζει με επίσκεψη σε ζωολογικό κήπο, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον ακόμη και του πλέον αδιάφορου για τον θαυμαστό κόσμο των ζώων.

Στη μονάδα εξωτικών ζώων αντί για κρεβάτια υπάρχουν κλουβιά που μπορούν να φιλοξενήσουν φίδια και χελώνες. Η… διαρρύθμισή τους βέβαια είναι τέτοια, που μοιάζουν περισσότερο με τον φυσικό χώρο όπου ζουν αυτά τα είδη.

Ο πρώτος ασθενής που συναντάμε είναι ένα κουνάβι. «Το ζώο μάς το έφερε ένας κύριος που το βρήκε σε μια ορεινή περιοχή της Δράμας. Ενας σκύλος δάγκωσε το κουνάβι και του προκάλεσε κάταγμα βραχίονα» εξηγεί στη «δημοκρατία» η επίκουρη καθηγήτρια οφθαλμολογίας και υπεύθυνη για τα εξωτικά ζώα, Νατάσα Κομνηνού.

Στην απέναντι γωνία του θαλάμου υπάρχει μια θερμοκοιτίδα με μια οικογένεια σκαντζόχοιρων. «Ενας οδηγός βρήκε τον έναν σκαντζόχοιρο στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης και μας τον έφερε. Το ζώο, που ήταν θηλυκό, γέννησε τη νύχτα εδώ, και τώρα μεγαλώνουμε τα μικρά του. Βρίσκονται εδώ για έναν μήνα. Θα έρθουμε σε συνεννόηση με το δασαρχείο και με τη βοήθεια κάποιου ζωοφιλικού συλλόγου θα γίνει η απελευθέρωσή τους με τον τρόπο που θα διασφαλίζει ότι θα επιστρέψουν με ασφάλεια στο φυσικό τους περιβάλλον» εξηγεί η γιατρός.

Ενας από τους μακροβιότερους ασθενείς της κλινικής είναι μια σπάνια ελληνική νεροχελώνα. «Η χελώνα αυτή είναι υδρόβια και ζει σε ποτάμια. Εχει ένα κάταγμα και περιμένουμε να γίνει καλά» προσθέτει η υπεύθυνη της κλινικής και μας δείχνει έναν κούνελο που μας παρατηρεί ήσυχα μέσα από το κλουβάκι του. «Αυτόν τον βρήκαμε ένα πρωί στην πόρτα του νοσοκομείου. Είχε ένα σημείωμα που έλεγε ”παρακαλώ, φροντίστε τον, έχει σπασμένο πόδι”».

Πιο πρόσφατος ασθενής είναι ένα άσπρο κανίς που το έφεραν βαριά τραυματισμένο από τροχαίο ατύχημα.

«Το ζώο είναι σε κατάσταση σοκ. Προσπαθούμε να το σταθεροποιήσουμε και να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε άμεσο πρόβλημα απειλεί τη ζωή του, ώστε στη συνέχεια να ελέγξουμε τυχόν άλλα προβλήματα που δεν είναι τόσο σοβαρά» μας εξηγεί ένας από τους κτηνιάτρους που αντιμετωπίζει το έκτακτο περιστατικό.

Στην ακριβώς διπλανή αίθουσα βρίσκεται ο χώρος προετοιμασίας για το χειρουργείο. Η κλινική διαθέτει επίσης και νοσηλευτήριο παθολογίας, όπου εκεί μπαίνουν ζώα με ασθένειες και προβλήματα υγείας που ορισμένοι πιστεύουν ότι μόνο ανθρώπους ταλαιπωρούν.

«Υπάρχει εδώ περιστατικό ζώου με νεφρική ανεπάρκεια, σκύλος με ναρκοληψία (υπερβολική και ξαφνική υπνηλία ακόμη και κατά τη διάρκεια του βαδίσματος) και γάτα με σακχαρώδη διαβήτη. Δυστυχώς, τα περισσότερα ζώα μάς τα φέρνουν όταν η ασθένειά τους βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο» τονίζει η γιατρός.

Κάθε χρόνο στα ιατρεία εξετάζονται περίπου 3.500 ζώα


Το κτηνιατρικό νοσοκομείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαθέτει μονάδα παθολογίας, χειρουργικής και μαιευτικής αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας, μονάδα απεικονιστικής διαγνωστικής, εξωτικών ζώων, ενώ εμείς είμαστε υπεύθυνοι και για τα ιπποειδή.

«Πρωταρχική αποστολή των κλινικών της κτηνιατρικής σχολής, εκτός από την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας στα ζώα, είναι η εκπαίδευση των φοιτητών. Τα ζώα εξετάζονται από τους φοιτητές κάτω από την παρακολούθηση και την ευθύνη του ιατρικού προσωπικού της κλινικής που φτάνει τα 35 άτομα» λέει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής της κλινικής των ζώων συντροφιάς του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Ραπτόπουλος, και προσθέτει: «Τα μηχανήματά μας είναι υπερσύγχρονα και μπορούμε να φέρουμε σε πέρας πολύ λεπτές και δύσκολες επεμβάσεις. Κάθε χρόνο στα ιατρεία μας εξετάζονται περίπου 3.500 ζώα. Η θέση μας είναι πολύ λεπτή, γιατί δεν θέλουμε να λειτουργούμε ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό τομέα, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε έναν συγκεκριμένο αριθμό ζώων για την εκπαίδευση των φοιτητών μας. Ετσι, προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή».

Ενδεικτικά, όπως μας λέει ο καθηγητής, το κόστος μιας εξέτασης είναι 20 ευρώ. Μια καισαρική τομή κοστίζει 100 με 150 ευρώ, ενώ για σοβαρότερες χειρουργικές επεμβάσεις το κόστος φτάνει τα 200 με 300 ευρώ. «Ανάλογα με τη δυσκολία της επέμβασης η τιμή μπορεί να φτάσει βέβαια και τα 1.000 ευρώ. Ομως, αν και κανονικά πρέπει να επιχορηγούμαστε από το υπουργείο, τα χρήματα καθυστερούν, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές οι λειτουργικές μας δαπάνες να καλύπτονται από τα έσοδα νοσηλίων» αναφέρει ο κ. Ραπτόπουλος.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου και τη μείωση του χρόνου αναμονής στην αίθουσα υποδοχής, η εξέταση των ζώων γίνεται με ραντεβού στο τηλέφωνο 2310 994 403 (9.00-12.00). Δεκτά χωρίς ραντεβού γίνονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Νίκος Πιτσιακίδης

Φωτό: Motionteam

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...