Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

H διαδρομή της μίζας για τα TOR-M1

Ως πρόσωπο-κλειδί στη διακίνηση των «χρυσών μιζών» εκατομμυρίων ευρώ στην υπόθεση της προμήθειας των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου υποδεικνύει ο Σύρος επιχειρηματίας και καταζητούμενος από τις ελληνικές Αρχές Φουάντ Αλ Ζαγιάντ τον νεκρό από το 2012 συνεργάτη του στην εταιρία DRUMILAN Βλάσση Καμπούρογλου.

Ο κ. Ζαγιάντ άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης με επιστολή (με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2014) που απέστειλε διά μέσου του συνηγόρου του Θέμη Σοφού στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου δικάζεται μαζί με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, τον γιο του Μιχάλη Μιχαηλίδη και ακόμα δύο άτομα για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορά τις μίζες που διακινήθηκαν για την προμήθεια των TOR-M1.

Ο Φουάντ Αλ Ζαγιάντ είναι κομβικό πρόσωπο στην πορεία των «παράνομων χρημάτων» που κατά τη Δικαιοσύνη κατέληξαν στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Και αυτό διότι, όπως έχει προκύψει από τις έρευνες των αρμόδιων δικαστικών Αρχών, από τον τραπεζικό λογαριασμό του Φουάντ Αλ Ζαγιάντ και της συζύγου του στην Ελβετία έχουν φύγει τα εμβάσματα που καταλήγουν στις υπεράκτιες εταιρίες που συνδέονται με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, την Blue Bell και την P&A Investments.

Πλέον, με τη θέση που έλαβε ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Φουάντ Αλ Ζαγιάντ ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας και ότι τις επιταγές αλλά και τα ονόματα των εταιριών τα έλαβε από τον Ντίνο Μιχαηλίδη. Ταυτόχρονα, αρνείται κάθε σχέση με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Νίκο Ζήγρα και την προμήθεια των TOR-M1 από το υπουργείο Αμυνας. «Δηλώνω στο αξιότιμο και σεβαστό δικαστήριό σας ότι ουδέποτε είχα οιαδήποτε προσωπική αλληλεπίδραση με τον Τσοχατζόπουλο ή τον Ζήγρα, ούτε σε συνάντηση ούτε οιονδήποτε διάλογο ή άλλο είδος επικοινωνίας. Εχω γνωρίσει τον Ντίνο Μιχαηλίδη επί πολλά έτη, και τον γιο του επίσης, και όλες οι επιταγές που περιγράφονται στο υπ’ αριθμόν 274/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών έχουν παραδοθεί από εμένα στον Ντίνο Μιχαηλίδη για λόγους άσχετους με την κατηγορία. Ο επιδιωχθείς λόγος που εκείνες οι επιταγές παραδόθηκαν στον Ντίνο Μιχαηλίδη ήταν σε όλες τις περιπτώσεις άσχετες προς τον Τσοχατζόπουλο, για τον οποίο ουδεμία γνώση διατηρούσα, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης μεταξύ αυτού και του Μιχαηλίδη. Οχι μόνο δεν είχα σε κανένα σημείο οιαδήποτε γνώση για τη χρήση των επιταγών από τον Μιχαηλίδη, αλλά αλήθεια τώρα έχω φθάσει στην επώδυνη συνειδητοποίηση ότι η παρ’ αυτού χρήση των επιταγών για τον Τσοχατζόπουλο ήταν καθ’ ολοκληρίαν αντίθετη προς τον αρχικώς επιδιωχθέντα σκοπό» αναφέρει στην επιστολή του προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Επιπλέον, ο κ. Ζαγιάντ αρνείται κατηγορηματικά ότι λειτούργησε ως ενδιάμεσος ανάμεσα στη ρωσική προμηθεύτρια εταιρία ΑΝΤΕΥ και στο υπουργείο Αμυνας, και κάνει λόγο για «αμιγώς συμβουλευτική ανάμειξή» του στη συμφωνία ανάμεσα στις εταιρίες ΑΝΤΕΥ (προμηθεύτρια ρωσική εταιρία TOR-M1) και DRUMILAN (της οποίας υπήρξε πρόεδρος και ο Βλάσσης Καμπούρογλου, νόμιμος εκπρόσωπος), «εντελώς και σε όλα τα ζητήματα αποσυνδεδεμένη και διαχωρισμένη από τη σύμβαση προμήθειας ανάμεσα στην ΑΝΤΕΥ και στο ελληνικό κράτος».

Την ίδια στιγμή ο κ. Ζαγιάντ εξηγεί στην επιστολή του: «Το πρόσωπο που τέλεσε όλες τις ενέργειες σχετικά με το ελληνικό υπουργείο Αμυνας ήταν ο Βλάσσιος Καμπούρογλου (σ.σ.: βρέθηκε νεκρός το 2012 σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα). Σε κανένα χρονικό διάστημα δεν γνώριζα τις πράξεις του και τα φερόμενα εγκλήματά του και δεν υπάρχει ουδεμία απόδειξη που να με δεσμεύει στις πράξεις του και στα εγκλήματά του. Ο Βλάσσιος Καμπούρογλου είναι το πρόσωπο-κλειδί σε όλη την υπόθεση και αυτός θα έπρεπε να είναι το επίκεντρο της ανάκρισης και της κατηγορίας από την αρχή. Δεν είμαι σε θέση να κάνω υποθέσεις για τη φιλαλήθεια οιωνδήποτε δηλώσεων ή σχέσεων μεταξύ αυτού και του Ντίνου Μιχαηλίδη, εντούτοις έχω πληροφορηθεί ότι ο Νικόλαος Ζήγρας έχει εισφέρει αποδείξεις σε σχέση με αυτό το θέμα και έχει επιβεβαιώσει ότι σε κανένα χρονικό σημείο δεν υπήρξε οποιαδήποτε σύνδεση με το πρόσωπό μου ή οιαδήποτε μορφή ανάμειξης της δικής μου πλευράς. Οι καταθέσεις μου εν σχέσει με το ζήτημα αυτό έχουν υπάρξει αληθείς από την αρχή και με χαρά συνεργάσθηκα με τους Ελληνες ανακριτές, όταν με επισκέφθηκαν στην Κύπρο. Σημειώνω με ικανοποίηση ότι ο Νικόλαος Ζήγρας έχει καθολικά επιβεβαιώσει την απουσία οιασδήποτε ανάμειξης του προσώπου μου».

«Συνεννόηση με Ζήγρα»

H δήλωση του κ. Ζαγιάντ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού αλλά και του γιου του Μιχάλη, οι οποίοι επίσης αρνήθηκαν στις απολογίες τους που πραγματοποιήθηκαν εντός της εβδομάδας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθε σχέση με την προμήθεια των TOR-M1 και τη διακίνηση «παράνομων χρημάτων». Πατέρας και γιος δεν αρνήθηκαν τις επιχειρηματικές σχέσεις με τον κ. Ζαγιάντ. Ο Ντίνος Μιχαηλίδης μάλιστα εξέφρασε στο δικαστήριο την απογοήτευσή του για όσα του καταλογίζει ο επιχειρηματίας, ενώ ο γιος του Μιχάλης ισχυρίστηκε ότι ενδεχομένως υπάρχει «συνεννόηση» μεταξύ του κ. Ζαγιάντ και του Νίκου Ζήγρα για όσα υποστηρίζουν εις βάρος τους.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ