Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

«H Gazprom έκλεινε τις στρόφιγγες»

Αντιμέτωπη με την Κομισιόν θα βρεθεί η Gazprom, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει νομική διαδικασία κατά της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου. Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», που επικαλείται δηλώσεις του επιτρόπου της Ε.Ε. για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια. Ο επίτροπος δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να πει εάν και τι είδους μέτρα θα ληφθούν, σημείωσε πάντως ότι είναι στην τελική ευθεία η σύνταξη μιας επίσημης «ανακοίνωσης ενστάσεων», που αποτελεί το πρώτο βήμα κάθε νομικής διαδικασίας. «Θα ήταν πρόωρο να εκτιμήσουμε πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα, αλλά βρισκόμαστε πλέον στη φάση της προετοιμασίας μιας ανακοίνωσης ενστάσεων» δήλωσε ο Αλμούνια σε ομιλία του στο Βίλνιους της Λιθουανίας και πρόσθεσε: «Υποπτευόμαστε ότι η Gazprom εμπόδιζε την ελεύθερη ροή του φυσικού αερίου στις χώρες-μέλη (της Ε.Ε.) και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας».

Υπάρχουν επίσης υποψίες ότι η ρωσική εταιρία επέβαλε καταχρηστικές τιμές στους πελάτες της. Η ανακοίνωση των ενστάσεων καταγράφει αναλυτικά τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη συμπεριφορά μιας εταιρίας. Από τη στιγμή που θα εκδοθεί, η εταιρία έχει προθεσμία οκτώ εβδομάδων να απαντήσει. Στη συνέχεια, η Κομισιόν έχει τελικά τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα σε εταιρίες, ίσα με το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων τους -που στην περίπτωση της Gazprom θα ανέρχονταν σε περίπου 15 δισ. δολάρια-, καθώς και να επιβάλει αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές τους. Η κόντρα της Ε.Ε. με την Gazprom μετρά χρόνια, με αφορμή μάλιστα τις επιπτώσεις που είχε υποστεί η Ευρώπη κατά τη διάρκεια της διένεξης του ρωσικού γίγαντα με την Ουκρανία για τους αγωγούς. Πέρυσι η κρίση κλιμακώθηκε όταν η Ε.Ε. αποφάσισε να αρχίσει έρευνα για τις πρακτικές που εφαρμόζει η Gazprom στις προμήθειες αερίου. Εκπρόσωπος Τύπου της Gazprom είπε ότι η εταιρία «έχει δηλώσει ήδη όλα όσα μπορεί» στο πλαίσιο της έρευνας.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ