Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

H γυμναστική «αναγεννά» τους πνεύμονες

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πνεύμονες που αφαιρούνται από ενήλικα σκυλιά συχνά αναπτύσσονται ξανά, έπειτα από μεγάλα χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία γίνονται διατάσεις στο σώμα.

Μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει και στον άνθρωπο; Μια νέα μελέτη έδειξε ότι στην περίπτωση 33χρονης που είχε χάσει τον δεξιό της πνεύμονα έπειτα από ολική αφαίρεση λόγω προσβολής από καρκίνο παρατηρήθηκε αύξηση στο μέγεθός του, προφανώς λόγω της διάτασης του ιστού!

Σύμφωνα με ανακοίνωση ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι οι πνεύμονες μπορούν να αναπτυχθούν ξανά, τουλάχιστον εν μέρει, αν έχει προηγηθεί αφαίρεσή τους.

Οι ερευνητές έκαναν στην 33χρονη μαγνητικές τομογραφίες με τη χρήση υπερπολωμένου ηλίου-3, το οποίο έδειξε ότι οι κυψελίδες του πνεύμονα, δηλαδή οι μικροσκοπικοί θύλακές του από τους οποίους εισέρχεται ο αέρας από την ατμόσφαιρα, είχαν αυξηθεί σε αριθμό αρκετά χρόνια μετά την επέμβαση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι νέες κυψελίδες είχαν σχηματιστεί με φυσιολογικό τρόπο και συγκεκριμένα η αύξηση που παρατηρήθηκε ήταν της τάξης του 64%, 15 ολόκληρα χρόνια μετά την αφαίρεση του πνεύμονα.

«Η έρευνα δείχνει καθαρά ότι μια μορφή ανάπτυξης των πνευμόνων μπορεί να συμβεί στον ανθρώπινο οργανισμό» είπε ο συντάκτης της έρευνας Τζέιμς Μπάτλερ, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ.

«Είναι απίστευτο, όμως ο βαθμός ομοιογένειας των νέων κυψελίδων δείχνει ότι ο πνεύμονας ανταποκρινόταν σε κάτι, προφανώς στη διάταση που γίνεται μέσω της άσκησης. Μπορεί η διάταση να ενισχύει και άλλα είδη βιο-μοριακής ανάπτυξης; Αυτό είναι πλέον το μεγάλο ερώτημα».

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την επέμβαση, η 33χρονη άρχισε να ασκείται καθημερινά, κάνοντας μεταξύ άλλων περπάτημα, γιόγκα και ποδήλατο. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Μπάτλερ, το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να κάνουν μια μελέτη στην οποία θα συμμετέχουν περισσότερα άτομα, ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν βιο-μοριακούς μηχανισμούς που θα δείχνουν αν υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που σήμερα δεν είναι γνωστές.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ