Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

H κυβερνητική πρόταση για τις πρόωρες

Την πρότασή της για την πρόωρη συνταξιοδότηση αναμένεται να καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των δανειστών μας, ενώ παράλληλα συνεχίζονται μέχρι αύριο Σάββατο οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών για τα τρία βασικά «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων: τα δημοσιονομικά μεγέθη, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο στόχος

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα (πιθανόν την Τετάρτη 12 Αυγούστου), ενώ η κυβέρνηση αναμένει να λάβει μέσα στο Σαββατοκύριακο προσχέδιο του νέου Μνημονίου. Στόχος είναι το προσχέδιο αυτό να λάβει την τελική μορφή του και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή έως τις 18 Αυγούστου, ώστε να κυρωθεί από τα ξένα Κοινοβούλια και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση στις 20 Αυγούστου, οπότε πρέπει να αποπληρωθούν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,4 δισ. ευρώ, τα οποία διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πιθανή θεωρείται η σύγκληση έκτακτου Eurogroup στις 14 Αυγούστου, το οποίο θα επισφραγίσει το νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ή -αν υπάρξει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις- θα αποφασίσει τη χορήγηση δεύτερου δανείου-γέφυρα, ύψους 5-6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για την πρόωρη συνταξιοδότηση προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας κατά τουλάχιστον μία 5ετία, με άμεση εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ολοκλήρωση το 2021 έως 2022. Οσον αφορά τα δημοσιονομικά, η επικρατούσα εκτίμηση φαίνεται ότι είναι πως το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,7%-1% του ΑΕΠ και πάνω σε αυτή τη βάση επιχειρείται να διαμορφωθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής των επόμενων ετών, ώστε το 2018 να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, η διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με στόχο να «τρέξουν» τα stress tests μέσα στον Αύγουστο, να δημοσιευθούν πριν από τον Νοέμβριο τα αποτελέσματα και η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Μ. Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ