Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

H πύλη των Βαλκανίων!

Η αξιοποίηση του ρόλου της Καβάλας ως πύλης των Βαλκανίων σε συνδυασμό με μια νέου τύπου τουριστική δυναμική και την ανάδειξη του ενεργειακού τομέα συγκροτούν την αναπτυξιακή βάση της πόλης. Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής μιλάει στη «δημοκρατία» για το δύσκολο σήμερα της πόλης και παρουσιάζει τα πλάνα της δημοτικής αρχής για το αύριο.

 – Κύριε Σιμιτσή, πώς βιώνει η τοπική κοινωνία τη σοβούσα οικονομική κρίση;

 Η οικονομική κατάσταση έγινε δύσκολη τα προηγούμενα χρόνια με τη σταδιακή αποβιομηχάνιση της Καβάλας, αλλά και της γειτονικής Δράμας, με επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με την υφιστάμενη οικονομική κρίση τα δεδομένα έγιναν ακόμα δυσκολότερα. Εκείνο στο οποίο εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι να προλάβουμε τις ακραίες μορφές φτώχειας. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες επιδιώκουμε να δώσουμε έναν χαρακτήρα κοινωνικής πολιτικής στον δήμο μας. Κι αυτό δεν γίνεται μόνο με την παραδοσιακή μέθοδο της αύξησης των επιδομάτων, όσο κυρίως με την αύξηση των θέσεων εργασίας -κυρίως εποχικών- στον τομέα της καθαριότητας, του πρασίνου και των έργων αυτεπιστασίας.

Πιστεύω ότι η τοπική κοινωνία με τη συνεργασία και των οργανωμένων φορέων της περιοχής αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διατηρήσει τον κοινωνικό ιστό της πόλης.

– Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η περιοχή στερείται αναπτυξιακής στρατηγικής. Τι πιστεύετε;

Η Καβάλα όχι μόνο δεν έχει αναπτυξιακή στρατηγική, αλλά στερείται και αναπτυξιακής ταυτότητας. Από τη μεριά μας επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ταυτότητας πόλης. Ηδη με τη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου, του πρώτου που έγινε ποτέ στον δήμο μας, καθορίσαμε συγκεκριμένους στόχους για την αναπτυξιακή στρατηγική της πόλης μας. Και μπορεί το επιχειρησιακό σχέδιο να ήταν για τα έτη 2007-2010, ωστόσο ήταν σημαντικό γιατί μπήκαν οι αναπτυξιακές βάσεις των επόμενων δεκαετιών.

– Μέχρι τώρα φαίνεται να μην έχουν αξιοποιηθεί οι μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της Καβάλας…

Χωρίς αμφιβολία η Καβάλα είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Προσπαθούμε να κρατήσουμε την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης μας τόσο στην παραδοσιακή γειτονιά, στη χερσόνησο της Παναγίας, που ουσιαστικά αποτελεί την παλιά πόλη της Καβάλας, όσο και στη διατήρηση της φυσιογνωμίας της εκεί όπου έχει διασωθεί. Παράλληλα, με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού επιδιώκουμε να τονώσουμε το τουριστικό ρεύμα. Επιπλέον, οι πρόσφατες προσπάθειες από κοινού με τον Οργανισμό Λιμένα και το Επιμελητήριο για την αύξηση του τουρισμού κρουαζιέρας συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι η έλλειψη συστηματικής τουριστικής αξιοποίησης της πόλης οφείλεται σε έναν εσφαλμένο προσανατολισμό των προηγούμενων ετών. Προσπαθούσαν οι πάσης φύσεως τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν τουριστικές επιχειρήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη του καλοκαιρινού τουρισμού. Η προσπάθεια είναι άστοχη και ανεπαρκής, δεδομένου ότι οι κλιματικές συνθήκες στην περιοχή μας είναι διαφορετικές. Εμείς τα τελευταία χρόνια αλλάξαμε προσανατολισμό και προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό του Σαββατοκύριακου.

Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι οι τουρίστες δεν θα έρχονται για να κολυμπήσουν, αλλά για να δουν πολιτισμό, να δουν μουσεία και αξιοθέατα, να περιηγηθούν στην πόλη, να απολαύσουν τοπικές σπεσιαλιτέ σε εστιατόρια τα οποία θα έχουν προωθήσει το τοπικό σύμφωνο ποιότητας, μια δέσμευση, δηλαδή, ότι θα διαθέτουν στους πελάτες τους μόνο αγνά τοπικά προϊόντα.

– Σε ποιον άλλον τομέα νομίζετε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση;

Εκτός από τον τουρισμό, η ανάπτυξη της Καβάλας θα πρέπει να έχει κατεύθυνση προς την ενέργεια και τις μεταφορές.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η περιοχή μας έχει καταστεί ένας άτυπος ενεργειακός κόμβος. Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς που συζητιούνται σε όλα τα επίπεδα, δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επιβαρυνθεί το περιβάλλον. Είναι ωστόσο μια πραγματικότητα η ύπαρξη των υπόγειων δεξαμενών φυσικού αερίου ανοιχτά του θαλάσσιου κόλπου της Καβάλας, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν, ώστε να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας στη μεγάλη επιχείρηση ΚΑΒΑΛΑ OIL και να δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας.

Η αξιοποίηση του εμπορικού λιμανιού Φίλιππος Β’ στη Νέα Καρβάλη είναι ένα ακόμη στοίχημα. Η Καβάλα είναι εκ των πραγμάτων ένας κόμβος συνδυασμένων μεταφορών. Εχουμε το διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος, έχουμε την Εγνατία οδό και σχεδιάζεται η κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τους Τοξότες της Ξάνθης. Κατά συνέπεια είναι δεδομένο ότι όλα αυτά οδηγούν προς μια μορφή ανάπτυξης με εμπορικό και διαμετακομιστικό χαρακτήρα, που επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα της Καβάλας ως πύλης των Βαλκανίων.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ