Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

H συμφωνία στο Eurogroup δεν έσωσε τα ισπανικά επιτόκια!

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών και στην παράταση κατά ένα έτος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας στο 3% του ΑΕΠ, ως το 2014, αντί του 2013.

Σε αντάλλαγμα, όπως διευκρίνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, η Μαδρίτη θα πρέπει να παρουσιάσει έως το τέλος του μήνα ένα πρόγραμμα προσαρμογής για το 2013 και το 2014. Στόχος θα είναι πλέον η διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,3% για το 2012, στο 4,5% για το 2013 και στο 2,8% για το 2014. Οι όροι της βοήθειας στις ισπανικές τράπεζες, η οποία θα φτάνει τα 100 δισ. ευρώ, θα αφορούν χωριστά κάθε τράπεζα που θα λάβει δανεισμό και γενικότερα θα αποσκοπούν στη βελτίωση της διαφάνειας και της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Η πρώτη δόση των 30 δισ. ευρώ θα δοθεί στο τέλος Ιουλίου. Οι σχετικές αποφάσεις θα πάρουν την τελική τους μορφή στο έκτακτο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η ανανέωση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως προέδρου του Eurogroup, για επιπλέον δυόμισι χρόνια. Ωστόσο ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών και σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν προτείνει τον διορισμό του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς στο συμβούλιο διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το Eurogroup αποφάσισε επίσης τον διορισμό του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην ίδια θέση του διάδοχου μηχανισμού, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ