Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

H βόμβα ΕΛ.ΣΤΑΤ. χάλασε το σόου Τσίπρα

Αμηχανία στο υπουργικό συμβούλιο, την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε  για οικονομική ανάκαμψη

Απρόσμενα εξελίχθηκε για τον Αλέξη Τσίπρα το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, καθώς το σχέδιό του για αλλαγή της πολιτικής ατζέντας μέσα από την παρουσίαση ακόμη ενός «success story» συνετρίβη μεμιάς μετά τη «βόμβα» της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για ύφεση το 2016, που πάγωσε τα χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι «η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε», γίνονταν γνωστά τα αναθεωρημένα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για το τέταρτο τρίμηνο, τα οποία αντί για ανάπτυξη έδειχναν επιστροφή στην ύφεση.

Ηταν τέτοιος ο οίστρος του κ. Τσίπρα για την ανάπτυξη, που καταλόγισε στο ΔΝΤ «παραφωνία» και ότι «παίζει το δικό του βιολί». «Τώρα όμως είμαστε πια σε θέση να συνθέσουμε εμείς τη μουσική, την άνοιξη» είπε ο κ. Τσίπρας, θυμίζοντας… τα «νταούλια» που θα βάραγε κάποτε και θα «χόρευαν οι αγορές»…

Η είδηση όμως έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού τα νέα δεδομένα διαψεύδουν τον κ. Τσίπρα και παράλληλα αποδυναμώνουν το βασικότερο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στη διαπραγματευτική μάχη με τους δανειστές, ειδικά με το ΔΝΤ. Πλέον, το Ταμείο μπορεί από θέση ισχύος να συνεχίσει να αμφισβητεί όλες τις προσωρινές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι τα νέα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η αλήθεια όμως είναι πως έγινε αναφορά εν μέσω γενικής αμηχανίας, δεδομένου ότι ουδείς στην κυβέρνηση περίμενε αυτήν την ψυχρολουσία και μάλιστα τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ανακοίνωνε ότι η οικονομία εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης.

«Προσωρινά»

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Τα χαρακτήρισαν «προσωρινά», καλώντας τον κόσμο να περιμένει τα οριστικά… Παράλληλα, παρέπεμπαν στην πρόβλεψη της Κομισιόν που ανακοινώθηκε επίσης χθες και κάνει λόγο για ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017, ωστόσο ήταν εμφανές ότι το πλήγμα στο κυβερνητικό αφήγημα ήταν ισοπεδωτικό. Σε ό,τι αφορά το κυρίως θέμα του υπουργικού συμβουλίου, την παραγωγική ανασυγκρότηση, παρουσιάστηκε η μελέτη 30 σελίδων για το πρόγραμμα «Growth Strategy». Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη δημιουργία τουλάχιστον 300.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία. Το αίτημα έχει ήδη κατατεθεί προς την Παγκόσμια Τράπεζα και φέρει τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.

Κεραμίδα! Υφεση 1,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2016

Κεραμίδα για την κυβέρνηση, που πανηγύριζε ότι το 2016 έκλεισε με ανάπτυξη, και βόμβα για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ήταν τα χθεσινά, επί τα χείρω αναθεωρημένα, στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για το 4ο τρίμηνο του 2016, από τα οποία προκύπτει εμμέσως ότι την περυσινή χρονιά είχαμε ύφεση περί το 0,05%-0,1%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,3%.

Τα νέα στοιχεία ανακοινώθηκαν λίγες ώρες προτού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρχίσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των δανειστών για τα δημοσιονομικά μεγέθη, δίνοντας «πάτημα» στους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να συνεχίσουν να αμφισβητούν τα στοιχεία και τις κυβερνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Επιπλέον, κάθε συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) επιδεινώνει τα δημοσιονομικά μεγέθη που υπολογίζονται ως ποσοστό του ΑΕΠ (πρωτογενή πλεονάσματα, χρέος κ.λπ.), δυσχεραίνοντας την επίτευξη των μνημονιακών στόχων και τορπιλίζοντας την προσπάθεια να μειωθεί το πακέτο πρόσθετων μέτρων.

Πιο αναλυτικά, στη χθεσινή ανακοίνωσή της (που ήταν μεν προγραμματισμένη, αλλά ήρθε την πιο ακατάλληλη για την κυβέρνηση στιγμή) η ΕΛ.ΣΤΑΤ. καταγράφει για το 4ο τρίμηνο του 2016 ύφεση 1,1% σε ετήσια βάση, ενώ η πρώτη εκτίμηση έδειχνε ανάπτυξη 0,3%. Με τα νέα δεδομένα, το 1ο τρίμηνο του 2016 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7%, το 2ο τρίμηνο υπήρξε ύφεση 0,4% και το 3ο τρίμηνο ανάπτυξη 2%. Συνεπώς, η χρονιά φαίνεται να κλείνει με περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 0,1%, ενώ η αρχική εκτίμηση οδηγούσε σε ισχνή ανάπτυξη της τάξεως του 0,3% για το σύνολο του έτους. Μάλιστα, την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2016 είχε υιοθετήσει προσφάτως και η Κομισιόν στις χειμερινές προβλέψεις της.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι διαφορές ανάμεσα στην πρώτη εκτίμηση και στα χθεσινά προσωρινά στοιχεία είναι αποτέλεσμα ενσωμάτωσης δεδομένων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση, όπως στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών μηνός Δεκεμβρίου, τριμηνιαίοι δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2016, το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς σημειώθηκε ύφεση 1,2%, έναντι πρώτης εκτίμησης για ύφεση 0,4%.
«Η επιτροπή σημειώνει τα εν λόγω νούμερα. Συνεχίζουμε να αναμένουμε οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017» σχολίασε χθες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, και πρόσθεσε: «Η διατήρηση του μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση της εφαρμογής τους είναι αναγκαίες προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη». Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που ρωτήθηκε επίσης για το θέμα, απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας πως είναι νωρίς ακόμα.

Μ. Ροζάκος

«Νάρκη» Eurostat για τις συντάξεις

Πάτημα στο ΔΝΤ για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης δίνουν τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας για τον τομέα «γήρανση του πληθυσμού» (συνταξιοδοτικό κ.ά.) είναι στην Ελλάδα οι υψηλότερες στην Ε.Ε., ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 10,3% του ΑΕΠ, ενώ η Ελλάδα διέθεσε το 2015 το 15,7% του ΑΕΠ και ακολούθησαν Ιταλία με 13,8%, Γαλλία με 13,6%, Φινλανδία με 13,4% και Αυστρία με 13,1%. Στον αντίποδα βρίσκονται Ιρλανδία με 2,4%, Κύπρος και Λιθουανία με 5,8%.
Οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα έφτασαν το 2015 το 20,5%, έναντι 20,1% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και 19,2% στην Ε.Ε. Τις υψηλότερες δαπάνες είχε η Φινλανδία με 25,6% και τις χαμηλότερες η Ιρλανδία με 9,6%.

Στην υγεία

Μετά την κοινωνική προστασία, το μεγαλύτερο ποσοστό κρατικών δαπανών στις χώρες της Ε.Ε. αφορά τον τομέα της Υγείας, με μέσο όρο 7,2% του ΑΕΠ, έναντι 4,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Τα υψηλότερα ποσοστά δαπανών για την Υγεία καταγράφονται το 2015 στη Δανία (8,6%), στη Γαλλία (8,2%), στην Ολλανδία και την Αυστρία (8%).

Οσον αφορά τις δαπάνες για την Παιδεία, στην Ε.Ε. αντιστοιχούν στο 4,9% του ΑΕΠ, έναντι 4,3% στην Ελλάδα. Τα υψηλότερα ποσοστά κρατικών δαπανών για την Παιδεία το 2015 καταγράφονται στη Δανία (7% του ΑΕΠ), στη Σουηδία (6,5%) και στο Βέλγιο (6,4%).

Πρόσκληση στους πολίτες για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα μιλήσει σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα-προσκλητήριο στους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, μέσα από την ξεχωριστή ιστοσελίδα syntagma-dialogos.gov.gr που θα εγκαινιαστεί σήμερα. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει την έναρξη περιοδειών, διαβουλεύσεων, επισκέψεων και ανοικτών συμμετοχικών συζητήσεων σε όλη την επικράτεια, τις οποίες θα οργανώσει η αρμόδια επιτροπή. Ο καταληκτικός μήνας για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι ο Ιούνιος.

Αντιπολιτευτικά πυρά για τη δήθεν ανάπτυξη

Πυρ ομαδόν κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η αντιπολίτευση μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ύφεση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Β. Κικίλιας ανάρτησε στο twitter την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., παραθέτοντας δίπλα τη δήλωση Τσίπρα περί ανάπτυξης. Λίγη ώρα αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση από τον τομεάρχη Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, στην οποία επισημαίνει ότι «τη στιγμή που ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει για τη δήθεν επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα στοιχεία τον διαψεύδουν».

Η Φώφη Γεννηματά σχολίασε ότι «μία ακόμη φορά όλοι κατάλαβαν πως ο “βασιλιάς είναι γυμνός”. Οτι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί, είναι αλλού», ενώ ο Στ. Θεοδωράκης ανέφερε στο twitter: «Μετά την επιτυχία που είχε ο κ. Τσίπρας με τα νταούλια, αυτοπροβιβάστηκε σε συνθέτη! Πάμε για το ρέκβιεμ; Ή για την ισπανική υποχώρηση;»

Για «πομφόλυγες περί δίκαιης ανάπτυξης» έκανε λόγο το ΚΚΕ, ενώ ο Β. Λεβέντης ακόμη μία φορά πρόβλεψε εκλογές.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ