Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

HPV: Ενας ιός πίσω από τον καρκίνο

Σχετικά με τους τρόπους ανίχνευσης και πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μίλησε ο Γερμανός νομπελίστας και φιλέλληνας καθηγητής Χάραλντ τσουρ Χάουζεν, επιστημονικός διευθυντής του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών, ο οποίος βρέθηκε στα Ιωάννινα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο του πανεπιστημίου. Ο καθηγητής, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής, για την ανακάλυψη του ενοχοποιητικού ρόλου των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, έχει επικεντρώσει το ερευνητικό ενδιαφέρον του στις κακοήθειες λοιμώδους προέλευσης.

Οπως εξήγησε, οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων προκαλούν σε κάποιο βαθμό και άλλου τύπου καρκίνο, όπως της στοματικής κοιλότητας ή των γεννητικών οργάνων, αλλά σε μικρότερο ποσοστό απ’ αυτόν του τραχήλου της μήτρας, όπου σχεδόν το 100% των περιπτώσεων οφείλεται στον ιό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη της νόσου σε γυναίκα που έχει προσβληθεί από τον HPV, ο κ. Χάουζεν ανέφερε: «Σε ποσοστό 90% των περιπτώσεων οι ίδιες οι γυναίκες μπορούν και “εξολοθρεύουν” τον ιό στα πρώτα δύο χρόνια σε βαθμό που δεν μπορούμε να τον ανιχνεύσουμε μετά. Σε ένα ποσοστό 10%, ο ιός βρίσκεται σε “ύπνωση” και δεν εξελίσσεται σε λοίμωξη που θα δημιουργήσει θηλώματα. Επειδή, όμως, γνωρίζουμε ότι το 1% απ’ όλες τις λοιμώξεις από τον ιό θα οδηγήσει σε καρκίνο, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζουμε τις γυναίκες που έχουν προσβληθεί, γιατί βρίσκονται σε κίνδυνο – ακόμη και αυτές που έχουν σε “ύπνωση” τον ιό, καθώς μπορεί να υπάρξει επανενεργοποίησή του. Γενικά, όταν η λοίμωξη απ’ αυτόν το ιό δεν ιαθεί, ύστερα από δύο χρόνια, θεωρούμε ότι η γυναίκα αυτή πρέπει να παρακολουθείται γιατί βρίσκεται σε υψηλότερο κίνδυνο».

Ως προς τους τρόπους διάγνωσης ο νομπελίστας καθηγητής σημείωσε τους δύο επικρατέστερους. Ο πρώτος αφορά την ανίχνευση ολόκληρου του γονιδιώματος του ιού, παίρνοντας επίχρισμα από τον τράχηλο της μήτρας και ο δεύτερος είναι το τεστ για την ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα εναντίον του ιού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ