Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Η αγωνία του κυρίου Λουκά!

«Παπαδήμο, πες αλεύρι» λένε πια μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησαν όσα συνέβησαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Το αυριανό ραντεβού του διορισμένου πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά θα καθορίσει το μέχρι πότε μπορεί να σταθεί αυτή η κυβέρνηση. Χθες πάντως, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επιβεβαιώθηκε ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έχει περιθώριο για τίποτα πέραν των απολύτως συμφωνημένων μεταξύ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνησή του, αν και θα επιθυμούσε να αυξήσει τις αρμοδιότητές του, αλλά και τον χρόνο πρωθυπουργίας του.

Ο κ. Σαμαράς διαμηνύει ότι εμμένει στους όρους της συμφωνίας των τριών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, στη Συγγρού μπορεί να μην κοιμούνται αγκαλιά με το ημερολόγιο, αλλά πλέον το έχουν ανοίξει και το μόνο που συζητούν είναι μια μικρή παράταση έως τα μέσα Μαρτίου. Ο κ. Σαμαράς άλλωστε αναμένεται να σημειώσει στον πρωθυπουργό ότι οι εκλογές αποτελούν δικλίδα ασφαλείας για την ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδήμος, διαπιστώνοντας και χθες στο υπουργικό ότι είναι «όμηρος» των εσωκομματικών εξελίξεων και της ασυνεννοησίας που επικρατεί, επιχειρεί να ρίξει στο τραπέζι το τελευταίο του χαρτί, απειλώντας ακόμη και με ηρωική έξοδο. Ενα τέτοιο σενάριο που θα σημάνει εκλογές διευκολύνει τον κ. Παπανδρέου, που δεν θέλει να ξεκολλήσει από την καρέκλα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, έστω και αν κάποιοι δεν χωράνε στο «κόμμα» του.

Οι συναντήσεις του διορισμένου πρωθυπουργού με τους άλλους δύο αρχηγούς δεν κρύβουν καμιά έκπληξη, μια και το δίδυμο Παπανδρέου – Καρατζαφέρη χτίζει εδώ και εβδομάδες την παράταση του βίου της κυβέρνησης.

Το έναυσμα για τη σχετική συζήτηση χθες στο υπουργικό έδωσε ο υπουργός του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης. «Εμείς είμαστε υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης. Αν είναι να πάμε σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, δεν έχει νόημα να το συζητάμε» είπε αναφερόμενος στην πρόταση για μείωση των επικουρικών συντάξεων, προτείνοντας επιπλέον «αναμόρφωση του σχήματος».

Αντιστοίχως, ο Δ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι οι υπουργοί συμμετέχουν και συμβάλλουν στο έργο της κυβέρνησης, αλλά ως εκεί που έχει συμφωνηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, παραπέμποντας για όποια άλλη πρωτοβουλία σε νέα συζήτηση μαζί τους.

Στριμωγμένος ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, υποστήριξε ότι στη συμφωνία μεταξύ των αρχηγών δεν μπήκε ρητή ημερομηνία. «Υπάρχουν βέβαια πολιτικοί αρχηγοί που μιλούν για συγκεκριμένη ημερομηνία και αυτό το μείζον ζήτημα της θητείας της κυβέρνησης και των αρμοδιοτήτων θα το συζητήσω σύντομα σε συναντήσεις που θα έχω με τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε.

Η παραδοχή του ωστόσο ότι «η κυβέρνηση δεν είναι αορίστου χρόνου», αλλά και ότι πρέπει παράλληλα να σταματήσει η συνεχής εκλογολογία γιατί προκαλεί ζημιά ερμηνεύτηκε ως περιθώριο παράτασης, αφού ο ίδιος έχει ισχυριστεί ότι δεν βλέπει εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, όχι όμως δραματική παράταση του βίου της κυβέρνησης.

Σήμερα στις 13.00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με θέματα Δικαιοσύνης.

Ξαφνικά η Ιπποκράτους βρήκε λεφτά και πληρώνει

Και ξάφνου λεφτά υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τις απειλές των εργαζομένων και τον φόβο του αυτοφώρου για το δώρο, η Ιπποκράτους γέμισε από χιλιάδες ευρώ. Δεν μάθαμε αν είναι από… δωρητή ή από καμία τράπεζα, αλλά οι εργαζόμενοι θα κάνουν τουλάχιστον Χριστούγεννα, μια και τους καταβλήθηκε το δώρο και ένας μισθός αργά χθες το απόγευμα.

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί είναι ότι προχθές το βράδυ εκδηλώθηκε σοβαρό επεισόδιο στον πέμπτο όροφο της Ιπποκράτους, όταν υπάλληλος του κόμματος άρχισε να φωνάζει στους διαδρόμους «απατεώνες, θα σας πάω στην εισαγγελία».

Τελικά βρέθηκε λύση, χωρίς βέβαια να εξοφληθούν όσα τους οφείλονται, και πλέον εκτός απροόπτου θα μπορέσει να συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο, μια και κανένα από το μεγαλοστελέχη δεν τολμούσε να εμφανιστεί στην Ιπποκράτους με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στα κάγκελα.

Εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ δεν χρωστάει μόνο στους εργαζομένους της Ιπποκράτους, αλλά και σε διάφορες ΔΕΚΟ, όπως ΟΤΕ και ΔΕΗ, όπου οι λογαριασμοί αρκετών οργανώσεων του κόμματος παραμένουν απλήρωτοι. Χθες η εφημερίδα «Πτολεμαίος» της Κοζάνης αποκάλυψε ότι κόπηκε το ρεύμα στα γραφεία του τοπικού ΠΑΣΟΚ για… φέσι 800 ευρώ και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ έκανε… έρανο μπας και γίνει επανασύνδεση. Επίσης, οι δύο υπάλληλοι που δουλεύουν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Κοζάνη παραμένουν κι αυτοί απλήρωτοι.

Τώρα, δεν γνωρίζουμε αν στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ περίσσεψαν κάποια ψίχουλα για τις οργανώσεις του Κινήματος, που έχουν βαρέσει διάλυση, και αποσταλούν ώστε να έχουν τουλάχιστον φως. Εκτός κι αν, για να πάρουν χρήματα, θα πρέπει να αντιγράψουν την τακτική που εφάρμοσαν και οι εργαζόμενοι στην Ιπποκράτους. Για να δούμε πότε θα αρχίσουν πάλι τα όργανα, καθώς πληροφορούμαστε ότι ήταν μόνο μια ανάσα και το οικονομικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ -και όχι των στελεχών του απ’ ό,τι φάνηκε από τα «πόθεν έσχες»- παραμένει μεγάλο.

Κρυφτούλι του Παπανδρέου με τους επίδοξους διαδόχους

Δεν έχει τέλος η κοκορομαχία στο ΠΑΣΟΚ όσο επιβραδύνονται οι εξελίξεις. Μετά την αναβολή της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, αλλά και την ανακοίνωση της διευρυμένης σύνθεσής του, δεν ήταν λίγα τα στελέχη που κατηγορούσαν τον Γ. Παπανδρέου για εσκεμμένη κωλυσιεργία. Ηρθε και η πληροφορία ότι ξεκινά περιοδείες ανά την Ελλάδα και… έδεσε το γλυκό. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση από πλευράς Λο.Ρ.Δι., που, παρά την απαξίωση της διαδικασίας λόγω εξαιρετικά διευρυμένης σύνθεσης του οργάνου, μέλη τους εξέφραζαν χθες επιφύλαξη για το κατά πόσον θα συνεδριάσει τελικά και την Τρίτη…

«Ξέρει καλά ο ίδιος τι πρέπει να κάνει» είπε χθες ο Χ. Πρωτόπαπας ερωτηθείς για το αν δικαιούται πολιτικά να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου. Αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών τις τοποθέτησε εντός του 2012, αφού όμως κλείσει το PSI. «Δεν νομίζω ότι θα προλάβουμε έως τις 19 Φλεβάρη» είπε.

Υπέρ του… ασυμβιβάστου υπουργού και υποψήφιου αρχηγού τάχθηκε ο Π. Ευθυμίου, που ζήτησε να γίνουν εκλογές όταν ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης, αλλά χαρακτήρισε «προσβολή στον ελληνικό λαό» να πάει το ΠΑΣΟΚ σε αυτές, θεωρώντας ότι συνεχίζει με την εντολή του 2009. Ζήτησε λοιπόν αλλαγές και σε πολιτικές και σε πρόσωπα.

Χαρακτηρίζοντας δευτερεύον το ποιος θα είναι αρχηγός, ο Λ. Μίχος ζήτησε ιδεολογική πολιτική-οργανωτική ανασυγκρότηση, ενώ αίσθηση προκάλεσε η φράση του «θα έρθει κάποια στιγμή που θα ψάχνουμε ένα τέτοιο θύμα σαν τον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να σηκώνει τις δύσκολες αποφάσεις χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος». Παραδέχτηκε πάντως ότι έγινε λάθος διαχείριση κάποιων επιλογών, ενώ επιτέθηκε στον Μ. Χρυσοχοΐδη για όσα λέει τώρα αφού ήταν στο υπουργικό συμβούλιο, θυμίζοντας και τη στάση του υπέρ του δημοψηφίσματος.

Αντίθετο με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, χαρακτήρισε τον κ. Χρυσοχοΐδη και ο Γ. Νικητιάδης, υποστηρίζοντας ότι συνεχίζει να τον εμπνέει ο Γ. Παπανδρέου και θέτοντας ως ύψιστης σημασίας ζήτημα την ενότητα του κόμματος, δηλώνοντας… μη υποψήφιος για την αρχηγία. «Μη υποψήφιος» δήλωσε και ο Γ. Βούρος, τασσόμενος πάντως υπέρ της ανανέωσης.

«Κάθε άποψη και κάθε ανάλυση της τελευταίας διετίας είναι χρήσιμη» είπε ο Κ. Καρτάλης ερωτηθείς για τον υπουργό Ανάπτυξης, καταγγέλλοντας όμως ότι η συζήτηση δεν γίνεται με συντεταγμένες διαδικασίες αλλά μέσω ΜΜΕ. «Θα αποφασίσει μόνος του» είπε για τυχόν υποψηφιότητα Παπανδρέου, αναφερόμενος πάντως με νόημα στην εικόνα του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών προσώπων, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

 

27 «πράσινοι» βουλευτές θυμήθηκαν την κοινωνία

Αφού οι… δελφίνοι αποφάσισαν να αποκηρύξουν το Μνημόνιο, οι… μαρίδες που τους υποστηρίζουν αρχίσουν να ζητούν πίσω τις υπογραφές τους για την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοζαν και στήριζαν επί δύο χρόνια.

Αφού ψήφισαν όλα τα μέτρα, έρχονται τώρα με περίσσια υποκρισία να το παίξουν προστάτες των αδυνάτων και να ζητήσουν μια σειρά από ρουσφέτια για να κερδίσουν την ψήφο του λαού.

Με επιστολή τους προς τον Λουκά Παπαδήμο και εννέα ακόμα υπουργούς, ζητούν την «υιοθέτηση θετικών δράσεων» -υπό αίρεση, εφόσον αποκατασταθεί η οικονομία- για τη στήριξη των νοικοκυριών, που είδαν τον προγραμματισμό τους να ανατρέπεται λόγω κρίσης και μέτρων «δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Κ. Καρτάλης, Αρια Αγάτσα, Δ. Βαρβαρίγος, Γ. Βλατής, Γ. Βούρος, Σοφία Γιαννακά, Νάντια Γιαννακοπούλου, Θ. Γικόνογλου, Σ. Εμινίδης, Ν. Ζωίδης, Εύα Καϊλή, Δ. Καρύδης, Β. Κεγκέρογλου, Χαρά Κεφαλίδου, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Δ. Λιντζέρης, Σπ. Μαργέλης, Σούλα Μερεντίτη, Αννα Νταλάρα, Θ. Οικονόμου, Π. Ρήγας, Δ. Παπουτσής, Ν. Σαλαγιάννης, Π. Στασινός, Ελπίδα Τσουρή, Αν. Τριανταφυλλόπουλος και ο πρώην υπουργός Τ. Χυτήρης προτείνουν:

– Ενίσχυση του προσωπικού των Ειρηνοδικείων, ώστε να ανταποκριθούν έγκαιρα στις αιτήσεις πολιτών για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

– Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2013.

– Επέκταση του μέτρου συνυπηρέτησης συζύγων και σε άλλους δημοσίους υπαλλήλους, πέραν των δικαστικών και στρατιωτικών.

– Δυνατότητα για απόσπαση δημοσίου υπαλλήλου στην περιοχή μόνιμης κατοικίας του, αν πρόκειται για οικογένειες που έχουν υποστεί σοβαρή μείωση εισοδήματος ή έχουν μέλος ΑΜΕΑ, ή ένας εκ των γονέων έχασε την εργασία του ή ετέθη σε εφεδρεία κ.λπ.

– Επανεξέταση των περιθωρίων αύξησης των αποσπάσεων εκπαιδευτικών στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους και μετεγγραφών φοιτητών συγκεκριμένων κατηγοριών

– Αύξηση των δόσεων για την καταβολή του τέλους ακινήτων για συγκεκριμένες κατηγορίες.

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ