Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Η αλήθεια για την περιπέτεια του Αντώνη…

Ακόμη και με απώλεια της όρασής του θα κινδύνευε ο Αντώνης Σαμαράς σε περίπτωση που επέμενε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για το κρίσιμο Eurogroup. Με αυτό το επιχείρημα, ότι δηλαδή «υπήρχε κίνδυνος μέχρι και ολικής τύφλωσής του από το μάτι που εγχειρίστηκε», κατόρθωσε ο θεράπων ιατρός του Πάνος Θεοδοσιάδης να πείσει τον πρωθυπουργό να παραμείνει πιστός στις οδηγίες του. Χρειάστηκε μάλιστα ο γιατρός να του αναφέρει περιπτώσεις χειρουργημένων ασθενών που έχασαν την όρασή τους, επειδή μπήκαν σε αεροπλάνο.

Σήμερα το απόγευμα, πάντως, αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων το επιτρέψουν, ο πρωθυπουργός πρόκειται να πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αττικόν. Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, στην οποία υποβλήθηκε το Σάββατο από τον διευθυντή της Β΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν Πάνο Θεοδοσιάδη και τους συνεργάτες του, χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη.

Ο κ. Σαμάρας, σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες του γιατρού και προσωπικού του φίλου κ. Θεοδοσιάδη, θα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον για μία εβδομάδα σε πλήρη ακινησία κατ’ οίκον.

Μάλιστα, η βαρύτατη επέμβαση που έγινε με γενική αναισθησία ήταν διάρκειας 3,5 ωρών, διότι διαπιστώθηκε ότι είχε έντεκα ανώτερες ρωγμές στον αμφιβληστροειδή, όπως τόνισε χθες ο θεράπων ιατρός του.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης χρησιμοποιήθηκε αέριο για να «ταμπονάρει» τον αμφιβληστροειδή, ώστε να κολλήσει: «Οταν βάζεις αέριο στο μάτι, πρέπει ο ασθενής να παραμείνει τουλάχιστον μία εβδομάδα κλινήρης και μάλιστα ακίνητος σε συγκεκριμένη στάση, για να κολλήσει ο αμφιβληστροειδής. Δεν πρέπει να είναι περιπατητικός. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 28 και 29 Ιουνίου, εξαιτίας της βαρύτητας του περιστατικού».

Οπως είπε ο ίδιος, «εξήγησα στον κ. Σαμαρά ότι δεν μπορεί να πετάξει με αεροπλάνο ούτε να ταξιδέψει οδικώς με τρένο υψηλής ταχύτητας, σε περιοχές με υψόμετρο. Για να σας δώσω, ένα παράδειγμα, όταν κάνουμε αυτού του είδους την επέμβαση σε ασθενείς π.χ. από την Πελοπόννησο τους λέμε να μην επιστρέψουν από τη γέφυρα του Αρτεμισίου, για να αποφύγουν το υψόμετρο. Πόσο μάλλον ο πρωθυπουργός, που, εάν πήγαινε ακόμα και οδικώς, θα έπρεπε να περάσει από τις Αλπεις» είπε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Οσον αφορά το αεροπλάνο, το πρόβλημα εστιάζεται στην αυξομείωση της πίεσης του ματιού, κατά την απογείωση και την προσγείωση, γεγονός που θα ήταν καταστροφικό για το μάτι του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση δεν μπορούσε να καθυστερήσει, γιατί υπήρχε κίνδυνος να επηρεαζόταν η ωχρή κηλίδα, με συνέπεια να δημιουργηθεί σοβαρή βλάβη στην όραση του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, πριν από δύο μήνες είχε προκύψει ένα θέμα και αντιμετωπίστηκε, όπως τόνισε χθες ο θεράπων γιατρός του. Ωστόσο, μετά τις δεύτερες εκλογές, είχε και πάλι ενοχλήσεις και έγινε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Τα ευρήματα των εξετάσεων που έκανε την Παρασκευή, που εισήχθη στο Αττικόν, έδειξαν ότι η ωχρή κηλίδα ήταν ακόμα ακέραια.

Πόσο αλλάζει η ζωή των ασθενών μετά την επέμβαση

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς χιτώνα είναι μια σχετικά συνηθισμένη πάθηση. Λάμψεις, «μυγάκια», σκιά στην περιφέρεια της όρασης και μια σκούρα… «κουρτίνα» που κινείται στο οπτικό πεδίο είναι τα συμπτώματά της. Τα παραπάνω «σημάδια» χρήζουν άμεσης εξέτασης από τον οφθαλμίατρο.

Οι άνθρωποι που έχουν μυωπία ωστόσο έχουν έναν λόγο περισσότερο να προσέχουν τα μάτια τους, διότι εξαιτίας αυτής ο αμφιβληστροειδής είναι πιο λεπτός, άρα και πιο ευαίσθητος, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο διευθυντής της Οφθαλµολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Νικόλαος Μαρκοµιχελάκης.

Η αποκατάσταση της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς γίνεται με τη λεγόμενη υαλοειδεκτομή.

Το υαλοειδές ζελέ που ασκεί έλξη στον αμφιβληστροειδή (είναι ο νευρικός ιστός που μεταφέρει το φως από το εξωτερικό περιβάλλον στον εγκέφαλο) αφαιρείται και αντικαθίσταται συνήθως από αέριο, που στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα αισθάνεται μια ενόχληση, ενώ θα βλέπει λάμψεις και «μυγάκια» για μερικούς μήνες. Ο οφθαλμίατρος προτείνει μια συγκεκριμένη θέση του κεφαλιού (μπρούμυτα) για ένα χρονικό διάστημα, που συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία εβδομάδα, ωστόσο ο χρόνος κυμαίνεται ανάλογα με τη βαρύτητα κάθε περίπτωσης.

Οταν η αποκόλληση δεν αντιμετωπίζεται χειρουργικά, συνήθως οδηγεί σε μόνιμη απώλεια της όρασης ή ολική τύφλωση.

Ρίτα Μελά


Ο Δημ. Αβραμόπουλος θα τον εκπροσωπήσει στη Σύνοδο Κορυφής

Σαφή εντολή να ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσουν η ορκωμοσία της νέας Βουλής (πιθανότατα την Τετάρτη), η εκλογή προέδρου της Βουλής την Πέμπτη και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων, που θα κορυφωθούν με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αυτός είναι και ο λόγος που χθες το δωμάτιο του κ. Σαμαρά στο Αττικόν Νοσοκομείο θύμιζε… Μαξίμου. Οι πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούσαν το ποιοι θα συμμετάσχουν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να ορίσει ως επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Δημήτρη Αβραμόπουλο (όπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία»), που θα πλαισιώνεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαννιά, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι οποίοι σήμερα θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Ομάδας, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα πάει στις Βρυξέλλες και ο Φώτης Κουβέλης.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά για θέματα που αφορούν τους τομείς τους (εξελίξεις στη Συρία, Σύνοδος του ΝΑΤΟ με τον πρώτο και εν όψει του ταξιδιού του στην Κύπρο, ενώ με τον δεύτερο για θέματα που αφορούν την υπόθεση των φαρμάκων), τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο για να καταγραφούν οι προτεραιότητες και οι εκκρεμότητες του κυβερνητικού έργου και τον στενό συνεργάτη του στα επικοινωνιακά Κώστα Μπούρα.

Αυτό που συζητήθηκε είναι το μοντέλο διοίκησης που θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εντολές που έχουν δοθεί από τους θεράποντες ιατρούς είναι αυστηρές. Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση θα γίνεται συνεδρίαση του πρωινού καφέ στο Μαξίμου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης (που έχει προταθεί για πρόεδρος της Βουλής), Δημήτρης Σταμάτης (υπουργός Επικρατείας), Κώστας Μπούρας (διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού), Γιώργος Μουρούτης (διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού), Σίμος Κεδίκογλου (κυβερνητικός εκπρόσωπος) και θα αξιολογείται η ατζέντα των θεμάτων. Στη συνέχεια θα ενημερώνεται ο πρωθυπουργός και θα χαράσσεται η στρατηγική της κυβέρνησης.

Αυτή η τακτική θα ακολουθηθεί και σήμερα το πρωί, που ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει στο Αττικόν Νοσοκομείο, καθώς αναμένεται να πάρει εξιτήριο το απόγευμα, αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες, που ο πρωθυπουργός κατ’ εντολήν των γιατρών του θα παραμείνει στην οικία του.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ