Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Η αλήθεια για το τέλος της επιτροπείας

Γιατί (με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της Πέμπτης) καταρρίπτεται ο μύθος τον οποίο έπλασε η κυβέρνηση

Οι αλλαγές που ετοιμάζει ο Τσίπρας και οι σκέψεις για ανασχηματισμό. Σε ποια κατεύθυνση θα κινείται πλέον η στρατηγική του Μητσοτάκη!

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Ο μονόδρομος των Σκοπίων

Διαβάστε online την «κυριακάτικη δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►1,38 ΤΡΙΣ. € «ΚΡΥΦΑ» ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ (ΜΟΛΙΣ) ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ!

►Πώς ο Γεωργίου «φούσκωσε»το έλλειμμα του 2009 με οδηγίες της Eurostat!

►Γιώργος Βλάχος: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ»

►Οι δύο μνηστήρες για την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα

►Καταστροφική και στους οδικούς άξονες η επαναδιαπραγμάτευση

►Κατάρ: Τι θέλουν οι αυτοκόλλητοι «σωτήρες» του

 

Γιατί (με βάση τη συμφωνία) καταρρίπτεται ο μύθος της κυβέρνησης. Η χώρα θα παραμείνει αλυσοδεμένη τουλάχιστον μέχρι το 2022 και εν συνεχεία έως το 2060

Από τον
Μάριο Ροζάκο

Για τρίτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2012 και τον Μάιο του 2016, το Eurogroup, με την απόφαση που έλαβε την περασμένη Πέμπτη, μετέθεσε στις ελληνικές καλένδες την επίλυση του προβλήματος του χρέους. Παράλληλα, διασφάλισε την παράταση της σκληρής λιτότητας και της επιτροπείας, σε πρώτη φάση έως το 2022, με ένα νέου τύπου πρόγραμμα για την Ελλάδα, και εν συνεχεία έως το μακρινό 2060!

Η τελευταία παράγραφος του ανακοινωθέντος του Eurogroup αναφέρει: «Εν όψει της λήψης του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να προσφέρει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Το Eurogroup συμφωνεί ότι μελλοντικές δόσεις δεν θα πρέπει να τροφοδοτούν μόνο την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά και να χτίσουν ένα αποθεματικό που θα στηρίξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές». Η διατύπωση αυτή «φωτογραφίζει» τι μέλλει γενέσθαι μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Το σχέδιο

Το σχέδιο που προωθούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές προβλέπει ότι από το φθινόπωρο η Ελλάδα θα δανειοδοτείται με το σταγονόμετρο.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε μετά το Eurogroup ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί ξανά μεγάλα ποσά έως το τέλος του έτους, γιατί δεν αντιμετωπίζει μεγάλες αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων και διότι αναμένεται να χτίσει σταδιακά σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα. Το ίδιο ισχύει και για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Ετσι, οι πιστωτές θα κρατήσουν στην άκρη όσο το δυνατόν περισσότερα από τα εναπομείναντα κεφάλαια του τρίτου Μνημονίου και θα τα χρησιμοποιήσουν για το νέου τύπου πρόγραμμα, που θα το διαδεχθεί μετά το καλοκαίρι του 2018.

Υπολογισμοί

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το ποσό αυτό μπορεί να φθάσει τα 31 δισ. ευρώ. Εως τώρα, ο ESM έχει διαθέσει 31,7 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ που είχε προβλέψει, χωρίς να συνυπολογίζονται τα 8,5 δισ. ευρώ που εκκρεμεί να εκταμιευθούν μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο όρος «μνημόνιο» θα αντικατασταθεί από κάποιον καινούργιο, όπως «δίχτυ ασφαλείας», «πρόγραμμα προληπτικής στήριξης» κ.λπ., ώστε να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, και οι επιθεωρήσεις πιθανότατα θα πραγματοποιούνται σε εξαμηνιαία, αντί για τριμηνιαία, βάση.
Μετά τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου, θα μπουν ολοταχώς μπροστά οι μηχανές για την ενίσχυση του ESM και τη μετεξέλιξή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, επιτρέποντας έτσι την πλήρη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από την Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν στενά τα δημοσιονομικά μεγέθη και η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
Δηλαδή, δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Επειτα, το Eurogroup δέσμευσε την Ελλάδα σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060!

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν δικαιούται να πανηγυρίζει ούτε καν για τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ! Τα 6,9 δισ. ευρώ από τη δόση, που θα διατεθούν για τοκοχρεολύσια, δεν επαρκούν για τις υποχρεώσεις του Ιουλίου και η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει περίπου 513.000.000 ευρώ από ίδιους πόρους. Οσο για τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ της προηγούμενης «κυριακάτικης δημοκρατίας»: Τα χρήματα θα δοθούν σε δύο ισόποσες δόσεις και, προτού αποδεσμευτεί η δεύτερη το φθινόπωρο, η χώρα μας θα πρέπει να έχει διαθέσει και δικούς της πόρους για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών, καθώς οι πιστωτές διαπίστωσαν ότι, αντί να εκδίδονται και να καταβάλλονται οριστικές συντάξεις και εφάπαξ, οι σχετικοί δανειακοί πόροι έμεναν στην άκρη για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι «πονηρές» λεπτομέρειες του Eurogroup

Πίσω από την περίτεχνη διατύπωση της απόφασης του Eurogroup κρύβονται κρίσιμες λεπτομέρειες, που γκρεμίζουν την κυβερνητική προπαγάνδα περί εξόδου από την κρίση και την ασφυκτική εποπτεία των δανειστών. Το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο δεν πήρε όσα ήθελε (συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τώρα, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, αναπτυξιακές παρεμβάσεις αντί για «φλου» υποσχέσεις κ.λπ.), αλλά και εκείνα που πήρε συνοδεύονται από αστερίσκους και… δημιουργική ασάφεια! Ειδικότερα:
n Το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, όπως επιβεβαίωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης εξειδικεύτηκαν σε πολύ αδρές γραμμές και δεν δόθηκε καμία δέσμευση για την υλοποίησή τους, καθώς το Eurogroup απλώς δηλώνει ότι είναι έτοιμο να τα εφαρμόσει «στον βαθμό που θα χρειαστεί» και εφόσον η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Επιπλέον, επικράτησε η γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επέμενε για επιμήκυνση «από 0 έως 15 χρόνια», διατύπωση που αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά επιμήκυνση!

  • Η γαλλική πρόταση για σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της οικονομίας θα εξειδικευτεί το 2018 και ακυρώνεται εν πολλοίς από τους υψηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στην καλύτερη περίπτωση μετατίθεται για το φθινόπωρο, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη γίνει ποτέ.
  • Οι αναφορές σε αναπτυξιακά μέτρα περιορίζονται στην πρόβλεψη δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι επικαλούνται την ανάπτυξη για να αποφύγουν την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
  • Το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα χωρίς να διαθέσει χρήματα (η αόριστη πρόβλεψη για πιθανό δάνειο έως 1,8 δισ. ευρώ, εάν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πιθανότατα δεν θα ενεργοποιηθεί), ενώ η ελληνική κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει το ΔΝΤ, αποδέχθηκε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Επίσης, η Ελλάδα γίνεται η 20ή χώρα που οδηγείται σε καταρχάς έγκριση προγράμματος του ΔΝΤ, μαζί με χώρες όπως η Ζάμπια, το Ζαΐρ και το Σουδάν.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ